Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: “Η καλύτερη λύση είναι η ομοσπονδία”

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: “Η καλύτερη λύση είναι η ομοσπονδία”

“Οι  φωνές της λογικής και της αγάπης προς την επανενωμένη κοινή πατρίδα πρέπει να δυναμώσουν και να νικήσουν τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τις πολιτικές της διχοτόμησης. Δεν υπάρχει μέλλον κοινό και ειρηνικό σε μια μοιρασμένη πατρίδα. Ναι η κλεψύδρα έχει αδειάσει. Αλλά ας μην χάνουμε τις ελπίδες μας. Η απάντηση μας είναι ο κοινός μας αγώνας. ΟΛΟΙ της επανένωσης του τόπου μας-κόμματα και πολίτες-να αναλάβουμε δράση. Οι συμπατριώτες μας Τ/Κ που υποβάλλονται στις πιο σκληρές συνθήκες λόγω της υπάρχουσας κατάστασης της κατοχής και της «κυριαρχίας» της Τουρκίας, συνεχίζουν να αγωνίζονται και να μην τα βάζουν κάτω. Ήδη προετοιμάζουν «ειδική υποδοχή-διαμαρτυριας στον Πρόεδρο Ερτογάν»! Να μην τους αφήσουμε μόνους τους, γιατί ΟΛΟΙ είμαστε στο ίδιο καζάνι και αν δεν αντιδράσουμε ΑΜΕΣΑ και ΤΩΡΑ, ΟΛΟΙ θα καούμε- όχι μόνο οι Αμμοχωστιανοί, όχι μόνο οι Τ/Κ”!  Αναφέρει ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε γραπτή δήλωση, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν.

O πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δήλωση του προειδοποιεί: “Με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία πρόσφατα έχουν ξεγραφτεί με πρωτοφανή τρόπο οι Τουρκοκύπριοι”  και υποστηρίζει  ότι:

 • Πρέπει να επιστρέψουν χωρίς χρονοτριβή στην σωστή πολιτική και ότι μόνο με την στήριξη της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να ενωθούν με τον κόσμο.
 • Υπάρχει ο κίνδυνος οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία να χάσουν όλα τα κέρδη που απέκτησαν με κόπο στο παρελθόν
 • «Το άνοιγμα του Βαρωσιού που προβλήθηκε για να μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας ο υποψήφιος που ήθελε η Τουρκία, όσο και αν λέγεται ότι ενεργούμε χωρίς να αγγίζουμε τις ιδιωτικές περιουσίες, είναι υποψήφιος για να παίξει με τα νεύρα των Ηνωμένων Εθνών και του κόσμου»
 • «Κοντολογίς, είναι αδιέξοδος αυτή η πολύ παλιά πολιτική που χαρακτηρίζεται νέα. Υποχρεούμαστε να επιστρέψουμε πριν να είναι αργά από αυτό τον δρόμο που δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί ο κόσμος και να κερδίσουμε την διεθνή στήριξη που θα αναγκάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση. Δεν μπορεί να διεξάγεται εξωτερική πολιτική με διαμαρτυρίες και καταδίκες του ενός και του άλλου καθημερινά. Πάλι, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να γίνουν πολίτες του κόσμου μόνο με την στήριξη της Τουρκίας. Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια διεθνής σχέση και έστω και αν η Τουρκία ήταν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, μια τέτοια σχέση δεν μπορεί να θεωρηθεί διεθνής σχέση. […]
 • Η καλύτερη λύση είναι η μορφή λύσης που περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Δηλαδή η ομοσπονδία. Η ομοσπονδία δεν είναι μπάλωμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι ισότητα με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι άλλες εναλλακτικές που τίθενται θα είναι μόνο ματαιοπονία. Πρέπει χωρίς χρονοτριβή να υπάρξει επιστροφή στην σωστή πολιτική. Δεν χρειάζεται καθόλου να ριχτούμε σε περιπέτειες σε αυτό το σημείο που ήρθαμε καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια».
 • Η ομοσπονδιακή λύση σημαίνει ισότητα και όχι να γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της λύσης των «δύο κρατών».
 • Η πολιτική της «κυριαρχική ισότητας», που ακολουθείται μετά τις «προεδρικές εκλογές» και είναι αβέβαιο τι σημαίνει, ωθεί στην απελπισία όσους ονειρεύονται ειρηνική και βιώσιμη λύση, ξόδεψαν κόπο και αγωνίστηκαν για τον σκοπό αυτό και επιθυμούν ένα ωραίο και ευτυχισμένο μέλλον χωρίς πολέμους για το νησί μας.
 • Αν οι δηλώσεις που θα κάνει ο Πρόεδρος Έρντογαν προκαλούν τον κόσμο- όπως αναμένεται- τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, θα αρχίσουν να χάνουν λίγα-λίγα τα κέρδη τους, θα χάσουν την εικόνα που έκτισαν, θα μετατρέψουν σε αρνητική την θετική στάση των Τουρκοκυπρίων κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και επιπλέον θα το κάνουν αυτό με εξαναγκασμό από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο γραφείο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

 • Η Τουρκία παρενέβη στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» για να εκλεγεί ο Ερσίν Τατάρ και παρεμπόδισε ακόμα και την εκλογή ενός προέδρου κόμματος τον οποίο δεν ήθελε
 • Η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στον Αλί Μπιζντέν και στον Αχμέτ Τζαβίτ,  θύμισε την απέλαση Τουρκοκυπρίων φοιτητών που έγινε κάποτε από την Τουρκία και την αφαίρεση του διαβατηρίου από τον Οζκέρ Οζγκιούρ. Αυτό το γεγονός δηλητηριάζει τις σχέσεις τους με την Τουρκία και κλείνει εκείνο «το παράθυρό μας που ανοίγει προς τον κόσμο».
 • «Σχεδόν όλες οι επενδύσεις σε υποδομές γίνονται με προσφορές που ανοίγονται στην Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεγράφονται με πρωτοφανή τρόπο ακόμα και με την ανακοίνωση της προόδου αυτών των υποδομών εκ μέρους της πρεσβείας ή απευθείας από την Αντιπροεδρία [της Τουρκίας]», Πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων να μην λαμβάνονται υπόψη οι «νόμοι» και οι «θεσμοί» τους, όπως κατά την ανέγερση του νοσοκομείου για την πανδημία και του νέου «κρατικού» νοσοκομείου.
 • “Έτσι επηρεάζει το σήμερα η αχρείαστη έλλειψη διαλόγου και το κλίμα αντιπαράθεσης που υπήρχε πριν από τις προεδρικές εκλογές και διαμορφώνει τις χειρότερες σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ”.

[Οι δηλώσεις έγιναν στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα ” Yeni Düzen “ Μετάφραση: Ιάκωβος Τσαγκάρης)

Share this post