Με το ψηφιδωτό της Βρεφοκρατούσας ο νέος Καθεδρικός συνδέει Κύπρο-Μ. Ασία

Με το ψηφιδωτό της Βρεφοκρατούσας ο νέος Καθεδρικός συνδέει Κύπρο-Μ. Ασία

Τελέστηκε η πρώτη Θ. Λειτουργία.- Στις 11 Ιουνίου τα επίσημα εγκαίνια

Την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, προγραμματίζει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού. Τα Θυρανοίξια του Ναού  , ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Βαρνάβα , έγιναν με Αγιασμό το Σάββατο το απόγευμα. 

Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο  η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νέο Καθεδρικό Ναό. Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Καρπασίας, Χριστοφόρος, Νεαπόλεως, Πορφύριος, και Μεσαορίας , Γρηγόριος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος  ανέγνωσε από την Ωραία Πύλη το Ευαγγέλιο του Όρθρου της ημέρας και στην συνέχεια ανέγνωσε την  ευχή των βαΐων, τα οποία μοιράστηκαν ως ευλογία στους πιστούς.

Στην απόλυση, ο Αρχιεπίσκοπος  ευχήθηκε σε όλους «να έχουμε  μία ευλογημένη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε την τριήμερη Ανάσταση τού Σωτήρος μας».

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο νέος Καθεδρικός ήταν ένα από τα οράματα του, όταν ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Απαντώντας σε ερώτηση του «Φ» , επεσήμανε ότι η σύνθεση της ψηφιδωτής παράστασης της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας στην αψίδα του Αγίου Βήματος «συνδέει την Κύπρο με τις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας, καθώς έχει ως πρότυπο το ψηφιδωτό της Βρεφοκρατούσας (9ος αιν. μ. Χ) από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Νίκαια της Βιθυνίας».

Ο ναός εκείνος καταστράφηκε το 1922, αλλά είχε φωτογραφηθεί προηγουμένως από μελετητές. Η ιδέα για την ψηφιδωτή σύνθεση στον Καθεδρικό της Λευκωσίας ήταν του βυζαντινολόγου, δρος. Ανδρέα Φούλια προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας , Βασίλειο, ο οποίος την μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο. Φιλοτεχνήθηκε στο Ιάσιο της Ρουμανίας , όπου φιλοτεχνείται και ο Παντοκράτορας για τον τρούλο.

Ο νέος Καθεδρικός Ναός είναι ως προς τον τύπο  εγγεγραμμένος σταυροειδής μετά τρούλου. Τα πάντα είναι ορατά στον Ναό , αφού σε αυτόν δεν υπάρχουν κίονες.  Αρχιτέκτονας του Ναού ήταν ο Νικόλας Μελετίου. Την επίβλεψη του έργου  είχαν υπό τις οδηγίες τού Τεχνικού Διευθυντή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Στέλιου Γεωργίου οι  Τάκης Μιλτιάδους και Πανίκος Θεμιστοκλέους.

Στο δεξιό αναλόγιο θα διακονεί ο παλαιός δημοσιογράφος, Ανδρέας Κουκίδης , και στο αριστερό ο αδελφός του Μάριος.

Το τέμπλο ξυλόγλυπτο είναι  έργο των αδελφών Αγριδιώτη, και επιχρυσωμένο από τον μοναχό Δομέτιο.  Οι εικόνες τού τέμπλου σε όλες τις στάσεις, του άμβωνος, τής Αγίας Τραπέζης καθώς και των προσκυνηταρίων αποτελούν δημιουργίες των  αγιογράφων από την Λάρνακα Αδάμου Αδάμου και Μάριου και Γιώργου Σταυρινού. Τα κανδήλια, κατά μίμηση  των αντιστοίχων του παλαιού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου, καθώς και η επτάφωτος λυχνία έγιναν  από τον Κύπριο αργυροχόο, Μιχαήλ Σιάλο.

Το περίτεχνο αρτοφόριο, το οποίο αποτελεί μικρογραφία του ναού, το Άγιο Δισκοπότηρο και τα εξαπτέρυγα έγιναν από τον  αργυροχόο, Ηλία Νούση.

 ΦΩΤΟ: ΙΑΚ

Το Ιερό Ευαγγέλιο είναι χειρόγραφο έργο του Επισκόπου Λήδρας Επιφανίου. Οι μαρμάρινες διακοσμήσεις στο δάπεδο έγιναν εισαγωγή από την Ελλάδα.

Απόψε στους Ιερούς Ναούς, εψάλη ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, γιο του Ιακώβ, τον οποίο πώλησαν τα αδέλφια του στην Αίγυπτο, ιστορία η οποία προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη. Κατά την ακολουθία ξεχωρίζει ο ύμνος “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…”

 

Share this post