Με τις πιέσεις της Άγκυρας και τα τετελεσμένα στα Βαρώσια η ψηφοφορία για τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων

Με τις πιέσεις της Άγκυρας και τα τετελεσμένα στα Βαρώσια η ψηφοφορία για τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: Ψηφοφορία  με χαρακτήρα “δημοψηφίσματος”

Υπό την πίεση που προκαλούν οι απροκάλυπτες πλέον παρεμβάσεις  της Άγκυρας, οι Τουρκοκύπριοι οδηγούνται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου ηγέτη τους, μετά από τρία χρόνα στασιμότητας στο Κυπριακό.

Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Οι αναλυτές αναφέρονται στους έξι συνολικά υποψηφίους, ωστόσο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον κομματικό υποψήφιο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και τον ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στη δήλωση του ΣΑ που αφορά το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου.

«Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητας στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές», αλλά η τουρκική “πρεσβεία” στην Λευκωσία έκανε λόγο για “ισχυρισμό  εκτός πραγματικότητας.

Για την τελική εκλογή ηγέτη απαιτείται  πλειοψηφία 50% + 1 ψήφο . Γι’ αυτό όλοι θεωρούν βέβαιο ότι  θα υπάρξει β’ γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Άγκυρας είναι για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και  ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ αυτό που χαρακτηρίζει εντονότερα την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, αφού “είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο ανοιχτής παρέμβασης υπέρ ενός υποψηφίου και εναντίον κάποιου άλλου. Πρόκειται για τους Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι δημοσκοπικά εμφανίζονται ως τα φαβορί για να είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών”. 

Μετά το δίδυμο Ακιντζί-Τατάρ ισχυρότερος δημοσκοπικά (με 15%) εμφανίζεται ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος σε σχέση με το Κυπριακό δεν διαφοροποιείται από τη γραμμή Ακιντζί υπέρ λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ωστόσο, στο επίμαχο θέμα της σχέσης Τουρκοκυπρίων-Τουρκίας, ο κ. Ερχιουρμάν αποφεύγει να στηρίξει τον κ. Ακιντζί, καταλογίζοντάς του συγκρουσιακή στάση. Σημειώνεται ότι κατά το ενδεχόμενο πρόκρισης του κ. Ερχιουρμάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών (εις βάρος του κ. Τατάρ, αφού η πρόκριση Ακιντζί προβλέπεται σε όλες τις έρευνες), ο υποψήφιος του PTK αποκτά σαφές πλεονέκτημα εκλογής στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, αφού αναμένεται να συγκεντρώσει τις ψήφους της Δεξιάς.

Μικρότερης εκλογικής επιρροής, αλλά με σημασία για την μάχη  στο δεύτερο γύρο των εκλογών είναι οι υποψηφιότητες του μέχρι πρότινος «υπουργού Εξωτερικών» και προέδρου του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Οζερσάι, του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, και του προέδρου του κόμματος Αναγέννησης (που απαρτίζουν κυρίως Τούρκοι εκ Τουρκίας) Ερχάν Αρικλί. Ο Κουντρέτ Οζερσάι ήταν μέχρι και την περασμένη Τετάρτη “υπουργός” της “κυβέρνησης” Τατάρ. Παραιτήθηκε, όταν ανακοινώθηκε το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου, παρά το γεγονός ότι στηρίζει την επαναλειτουργία των Βαρωσίων, όπως και τη συνέχιση του status quo στο Κυπριακό. 

Υπαρξιακό το διακύβευμα της ψηφοφορίας 

Σύμφωνα με τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, τα χαρακτηριστικά των δύο κύριων υποψηφίων προσδίδουν στην ψηφοφορία  χαρακτήρα “δημοψηφίσματος με υπαρξιακό διακύβευμα”. Αυτό που θα απαντήσουν οι Τουρκοκύπριοι, λέει,  είναι το κατά πόσον “θα γίνουν κομμάτι της Τουρκίας ή θα μείνουν κομμάτι της Κύπρου”. Οι Τουρκοκύπριοι, σημειώνει ο κ. Κιζιλγιουρέκ, στην ουσία καλούνται να αποφασίσουν αν «ο ηγέτης τους θα υποκύπτει στην Άγκυρα όπως ο κ. Τατάρ ή θα αντιστέκεται, όπως ο κ. Ακιντζί».

Οι σχέσεις Ακιντζί- Ερντογάν από την αρχή της θητείας του Τ/Κ ηγέτη το 2015 είχαν πάντως από νωρίς διασαλευτεί, όταν ο Ακιντζί είχε προτάξει την απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, προκαλώντας τη δημόσια αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον είχε καλέσει να επιδείξει σεβασμό στους δεσμούς Τουρκίας και Κύπρου. Αντίθετα, η πλήρης ταύτιση του  Τατάρ με την Άγκυρα έχει προκαλέσει τριγμούς ακόμα και εντός του κόμματός του.

 

 

Share this post