Με την χειροτονία διακόνου η Σμύρνη τιμά αύριο την μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Πολυκάρπου

Με την χειροτονία διακόνου η Σμύρνη τιμά αύριο την μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Πολυκάρπου

Ο Άγιος διακρινόταν για την σωφροσύνη, τη θεολογική κατάρτιση και την αφοσίωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Ανακοίνωση της Μητροπόλεως Σμύρνης αναφέρει ότι “ευφροσύνως εορτάζει η των Σμυρναίων Εκκλησία την ετησίαν μνήμην του μεγάλου Αποστολικού Πατρός, αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης. Αύριο,  Τρίτην, 23ην Φεβρουαρίου ε.ε., μνήμην αυτού, τελεσθήσεται, εν τω Ιερώ Ναώ Αγίας Φωτεινής, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (ώρα ενάρξεως 09:00) προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών, Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Κατ’ αυτήν ούτος θα χειροτονήση διάκονον τον εκ των εν Κυρίω συνεργών του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου, Ελλογιμ. κ. Ανδρέαν Romanovskii, πτυχιούχον των Σχολών Βιομηχανικής Ενεργείας και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μόσχας και σπουδάζοντα την Ιεράν Επιστήμην”. 

Ο φετεινός εορτασμός γίνεται στην Αγία Φωτεινή και όχι στον μεγάλο Ναό του Αγίου  στην συνοικία του Μπασμανέ (Basmane), λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού .

Η αγιότητα του  Πολυκάρπου, Πολιούχου Σμύρνης,  αναγνωρίστηκε επίσης  από  την Καθολική, την Λουθηρανική και την Αγγλικανική Εκκλησία.

Ο Άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε στην Μικρά Ασία περί το 80 μ.Χ. και βαπτίσθηκε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε μαζί με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Λίγο πριν την κοίμηση του ο πρώτος Επίσκοπος Σμύρνης Άγιος Βουκόλος ( 6 Φεβρουαρίου), χειροτόνησε ως διάδοχό του, τον Πολύκαρπο , ο οποίος διακρινόταν για την σωφροσύνη, τη θεολογική κατάρτιση και την αφοσίωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Σύμφωνα με τους μελετητές ήταν ο γνησιότατος εκπρόσωπος της αποστολικής διδασκαλίας σε όλες τις Εκκλησίες της Ασίας. Αν και είχε φθάσει σε μεγάλη ηλικία, πήγε στην Ρώμη για να επιλύσει με τον Επίσκοπό της, Ανίκητο, το ζήτημα του εορτασμού του Πάσχα.

Το πρόβλημα ήταν ότι οι Εκκλησίες της Μικράς Ασίας εόρταζαν το Πάσχα , με το ιουδαϊκό ημερολόγιο ( 14 του μηνός Νισσάν, δηλαδή από 16 Μαρτίου έως 15 Απριλίου) σε οποιαδήποτε ημέρα και αν τύχαινε αυτό. Αντίθετα, οι άλλες Εκκλησίες δεν εόρταζαν καθόλου το Πάσχα και περιορίζονταν στον εβδομαδιαίο εορτασμό της Αναστάσεως, την Κυριακή και ειδικά σε εκείνη , μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Για την διαφορά αυτή η Εκκλησία Ρώμης τηρούσε αυστηρή στάση έναντι των Μικρασιατών. Αν και δεν επιτεύχθηκε μεταξύ τους συμφωνία, εντούτοις οι δύο Επίσκοποι αποχαιρετίστηκαν «εν αγάπη». Ο Πολύκαρπος μαρτύρησε σε βαθύ γήρας στο στάδιο της Σμύρνης κατά τον διωγμό του Μάρκου Αυρηλίου.
Μέχρι το τραγικό 1922 οι Σμυρναίοι πανηγύριζαν , στις 23 Φεβρουαρίου τον Πολυούχο τους. Τα τελευταία χρόνια  η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης και η ανασυσταθείασα το 2016 Μητρόπολη Σμύρνης τιμούν και πάι τον Πολιούχο τους. 

Πέρσι στον  ιστορικό ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης , Συμεών, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Σμύρνης, Βαρθολομαίου και του Επισκόπου Ευδοκιάδος, Αμβροσίου.

 

Ο ναός   χτίστηκε από την  ελληνική κοινότητα του Μπασμανέ το 1886. Με τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο και τον εριπειώδη Ναό της Μονής του Προφήτη Ηλία είναι οι μόνοι από τους 16 ναούς της πόλης της Σμύρνης, που γλίτωσαν από την μεγάλη πυρκαγιά του 1922.

Ο ναός, με  διαστάσεις  30Χ 17 τμ,  αρχικά μετατράπηκε σε αρχαιολογικό μουσείο, με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά το 1951 ο Ναός απέκτησε διάφορες χρήσεις, όπως χώρος για πρόβες σε έργα όπερας, αλλά τελικά περιέπεσε στην αφάνεια και εγκαταλείφθηκε. Η μαρμάρινη πύλη του είναι έργο του Σμυρναίου γλύπτη Περάκη.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης έκανε έργα ανακαίνισης και ο ναός χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού. Ωστόσο , στις μεγάλες εορτές παραχωρείται στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης.

 

 

Κατά την Μεγάλη Είσοδο ( στα Άγια) ο κ. Συμεών μνημόνευσε ως Αρχιεπίσκοπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ο Σμύρνης Βαρθολομαίος τους προκατόχους του και τον νεομάρτυρα Χρυσόστομο , ο οποίος ήταν Μητροπολίτης Σμύρνης από το 1910 μέχρι το 1922.

 

 

Στην Θεία Λειτουργία έψαλε ο «Χορός Ψαλτών Χίου», ο οποίος ήρθε στην Σμύρνη από το όμορφο γειτονικό νησί του Αιγαίου ειδικά για την Θεία Λειτουργία .

 

Στο Κοινωνικό κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Νέας Σμύρνης Συμεών, ο οποίος χαρακτήρισε την μέρα «ευλογημένη». Είναι  , είπε , μέρα χαράς αναμεμειγμένης με πολύ συγκίνηση.

Ο Νέας Σμύρνης Συμεών

«Η τοπική Εκκλησία και η πόλη της Νέας Σμύρνης στα πρόσωπα του ταπεινού Επισκόπου της και του δημάρχου της συναντά και σμίγει με την Εκκλησία της αλησμόνητης και πολύκλαυστης Σμύρνης, τον νέο Επίσκοπο της και το ευλογημένο ποίμνιο της» , τόνισε. Όλοι , σημείωσε,  συναχθήκαμε επί το αυτό στην ιστορική αυτή Εκκλησία της Σμύρνης και επεσήμανε: «Όλοι μας συναγμένοι για να τελέσουμε το μυστήριο της Ευχαριστίας, φανερώνοντας τη μία καθολική Εκκλησία του Θεού εν τόπω και χρόνω και για να τιμήσουμε την ιερή μνήμη του κοινού πάτρωνος μας , του μάρτυρος Επισκόπου της των Σμυρναίων Εκκλησίας , του ιερού Πολυκάρπου , του οποίου το αίμα έβαψε το χώμα που πατούμε και πότισε το δένδρο της χριστιανικής πίστης μας».

Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο  ποιμενάρχης της Σμύρνης Βαρθολομαίος, αντιφωνώντας, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη  Συμεών, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα για να τιμήσει τον Πολιούχο της Σμύρνης.

 

Επίσης, επεσήμανε ότι με το συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Νέας Σμύρνης Συμεών ενώθηκε το ιστορικό χθες , το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας των Σμυρναίων.

*Φωτογραφίες αρχείου από την περσινή Θ. Λειτουργία στον ιερό ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου

 

 

Share this post