Με ομοφωνία πέρασε από το Σ.Α. του ΟΗΕ το ψήφισμα για την UNFICYP

Με ομοφωνία πέρασε από το Σ.Α. του ΟΗΕ το ψήφισμα για την UNFICYP

Στη σημερινή επίσημη συνεδρίαση  του  το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Γαλλίας, Πρέσβη Nicolas de Rivière, υιοθετήθηκε ομόφωνα το ψήφισμα (2587) ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP, για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Πριν από τη συνεδρίαση ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, επέδωσε στον  Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, την επιστολή συγκατάθεσης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως φιλοξενούσας χώρας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας  του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2587 με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Η πίεση όλων των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάγκασε τη Βρετανία να αποδεχθεί τις τροποποιήσεις που ζητήθηκαν για το σχέδιο ψηφίσματος . 

Τα τρία σημεία, που η Κυπριακή Δημοκρατία πίεσε για να αλλάξουν, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των υπολοίπων μελών και κυρίως ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας και Ιρλανδίας, είναι:

*Στην παράγραφο 3 του προοιμίου η Βρετανία ζητούσε να διατυπωθεί για την άτυπη συνάντηση 5+1 πως το Συμβούλιο σημείωνε με λύπη ότι οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να βρουν επαρκές κοινό έδαφος για την επανάληψη άτυπων διαπραγματεύσεων.

Το νέο κείμενο αφαίρεσε την εξισωτική αναφορά σε δύο πλευρές και γράφει ότι «το Σ.Α. σημειώνει με λύπη πως δεν μπόρεσε να βρεθεί ικανοποιητικό κοινό έδαφος στη συνάντηση, που θα επιτρέψει αυτή τη στιγμή επανάληψη επίσημων διαπραγματεύσεων».

*Στην παράγραφο 4 του προοιμίου, όπου δόθηκε και η μεγαλύτερη μάχη, αρχικά αφαιρέθηκε μία αναφορά που προσδιόριζε ότι το κοινό έδαφος που αναζητείται είναι «για την αντιμετώπιση ανησυχιών και των δύο πλευρών». Σοβαρότερη, ωστόσο, ήταν η αφαίρεση από την ουρά της παραγράφου, φράσης που πρόσθεσε η Βρετανία, η οποία στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα», συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991, πρόσθεσε φράση που αναφέρει ότι οι παράμετροι αυτές είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις. Στο δεύτερο προσχέδιο η συγκεκριμένη φράση είχε διατυπωθεί ως εξής: «Σημειώνοντας ότι αυτές οι παράμετροι προσθέτουν ένα καθαρό πλαίσιο για ένα εύρος διευθετήσεων».

*Η τρίτη τροπολογία, που έγινε δεκτή αφορά στην έβδομη παράγραφο το προοιμίου για τα Βαρώσια, όπου αφενός προστέθηκε η αναφορά στην πρόσφατη προεδρική δήλωση της 23ης Ιουλίου και αφετέρου σημειώνεται ότι η προεδρική δήλωση «καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για τα Βαρώσια και ζητά άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης…».

Ψήφισμα 2587 Σ.Α. ΟΗΕ για UNFICYP by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Το Υπουργείο Εξωτερικών

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: “Λαμβάνοντας υπόψη το τελικό κείμενο του ψηφίσματος 2587, το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου  2022, στη βάση του ψηφίσματος 186 (1964), μέσω της υιοθέτησης σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ του εν λόγω ψηφίσματος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την Προεδρική Δήλωση του της 23ης Ιουλίου 2021 για τις Τουρκικές παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, καταδικάζει εκ νέου τις σχετικές ανακοινώσεις του Προέδρου της Τουρκίας και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021, καλεί σε άμεση ανάκληση των παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα από τον Οκτώβριο του 2020, και επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα, με ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550(1984) και στο 789 (1992). Είναι σημαντικό ότι, σε σχέση με τα Βαρώσια, το Ψήφισμα επαναλαμβάνει την θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα καμιά ενέργεια η οποία δεν είναι συμβατή με τα προαναφερθέντα ψηφίσματα και καλεί όπως αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές ειρηνικής λύσης.

Σημαντικό είναι παράλληλα το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού με ρητές αναφορές στο διατακτικό και προοιμιακό μέρος του ψηφίσματος, καθώς και μέσω αναφοράς στο ιδιαίτερα σημαντικό Ψήφισμα 1251, με το οποίο διασαφηνίζει την θέση του ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα Κυπριακό κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με την ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα να είναι διασφαλισμένες, και το οποίο θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως αυτό καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα, αποστέλλοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τους λόγους που δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και για τις μελλοντικές προσπάθειες.

Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη λύπη του για τη μη επίτευξη συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών κατά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης στις 27–29 Απριλίου 2021 και επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σημειώνει τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μήνυμα που δεν μπορεί παρά να έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη την Τουρκία.

Το ψήφισμα 2587 εκφράζει την σοβαρή ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού, και συστήνει  σεβασμό στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερής ζώνης. Επαναλαμβάνει την έκκληση του Συμβουλίου προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό για αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια ως αυτό είχε πριν το 2000 και επαναβεβαιώνει ότι θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού η ελευθερία διακίνησης της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Καλεί επίσης για συνέχιση της συνεργασίας όλων των μερών με τη ΔΕΑ, κυρίως μέσω της παροχής πλήρους πρόσβασης χωρίς καθυστέρηση σε όλες τις περιοχές και της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αιτήματα παροχής αρχειακών πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής γεγονός που αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Τέλος, το ψήφισμα 2587 καλωσορίζει την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης από τις 4 Ιουνίου, αναφέρεται στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των διακοινοτικών επαφών, καλεί για αυξημένη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία συνομιλιών, καθώς και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες προώθησης της επανένωσης, και για περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Τεχνικών Επιτροπών”.

Ο Ν. Δένδιας

Επετεύχθη ο στόχος της καταδίκης των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ όσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη δήλωσή του, μετά το πέρας της σημερινής ενημέρωσης που έκανε  σε εκπροσώπους των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Όπως ανέφερε, κατά την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε έντονη κινητικότητα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν στενά τις ενέργειές τους.

«Κατέστη επίσης σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά θα υπάρξουν επιπτώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά, μέσω επιστολής που επιδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «αντέκρουσε τα έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς αναφορικά με την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Κάνοντας λόγο για αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο casus belli, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας και μάλιστα, αν η χώρα αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της».

Η ΕΔΕΚ

“Δεν αρκούν οι φραστικές διακηρύξεις. Χρειάζεται διεκδίκηση υλοποίησης των ψηφισμάτων”, υποστηρίζει η ΕΔΕΚ

Share this post