Με νέες Νavtex απάντησε η Άγκυρα στην Ε.Ε.

Με νέες Νavtex απάντησε η Άγκυρα στην Ε.Ε.

Τουρκικός χάρτης με τις διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία, αγνοώντας την χθεσινή προειδοποίηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε δύο νέες Νavtex, δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, η Άγκυρα, της οποίας το δημοσίευμα μεταδίδει το ΡΙΚ, δέσμευσε θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη Νavtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.
Είναι η δεύτερη φορά στους τελευταίους μήνες, που η Τουρκία προκαλεί, επικαλούμενη έρευνες με γερμανικής κρατικής ιδιοκτησίας ερευνητικό σκάφος.
Το συγκεκριμένο σκάφος είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου το 2010-2011 με εγκρίσεις, τότε, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου , Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι, με την οποία συζήτησαν τόσο τις ενέργειες της Τουρκίας στα ανατολικά όρια της ΑΟΖ, όσο και τις προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εργασίες πλοίων στο τεμάχιο 10, για τις οποίες το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης είναι άμεσο.

Η συνάντηση αφορούσε και την προγραμματισμένη άφιξη τις προσεχείς μέρες δύο εξειδικευμένων πλοίων, τα οποία

θα πραγματοποιήσουν για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum έρευνες στο τεμάχιο 10 για να εξακριβώσουν τα καλύτερα σημεία για τις δύο γεωτρήσεις, που προβλέπονται έως το τέλος του χρόνου. Το τεμάχιο 10 δεν εμπίπτει ούτε στην περιοχή που αυθαίρετα η Τουρκία θεωρεί προέκταση της υφαλοκρηπίδας της (τμήματα των τεμαχίων 4, 5, 6, 7 και 1), ούτε στις περιοχές που ακόμα πιο αυθαίρετα και παράνομα θεωρούνται τμήματα της ΑΟΖ της «ΤΔΒΚ». Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Τουρκία να ξαναβγάλει πολεμικά πλοία προς παρεμπόδιση των ερευνών, επικαλούμενη « εξουσιοδότησή» της από τους Τουρκοκύπριους για την προστασία, όπως ισχυρίζονται των δικαιωμάτων τους επί όλων των τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «YENI DUZEN» προβάλλει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Άλμπαϊρακ , με τίτλο : «Ο πλούτος της Κύπρου ανήκει στους Κύπριους». Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη (επισυνάπτεται), με τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τις τουρκικές διεκδικήσεις:
Στο δεξί κομμάτι ο χάρτης απεικονίζει:
–“τομέας της Τουρκίας” (αριστερά από την Κύπρο)
–“διεκδικούμενα από την τουρκοκυπριακή πλευρά οικόπεδα” (επάνω από την Κύπρο)
–“διεκδικούμενα από την ελληνοκυπριακή πλευρά οικόπεδα” (κάτω από την Κύπρο)
–“αμφισβητούμενος εφαπτόμενος τομέας Τουρκίας-Κυπριακής Δημοκρατίας” (ριγέ χρώμα)
–“Κυπριακά οικόπεδα όπου δόθηκαν άδειες, αλλά οι περιοχές ‘πατούν’ η μία στην άλλη” (σκούρο χρώμα νότια της Κύπρου)
–“Σημείο κρίσης” (οικόπεδο 3)
–“ENI-KOGAS” (οικόπεδα 2 και 3)
–“TOTAL-NOVATEC” (οικόπεδο 9)
–“TOTAL” (οικόπεδο 11)
Σημειώνεται ότι στο τεμάχιο 10 δεν γίνεται αναφορά στην άδεια για ερευνητική γεώτρηση, που έχει εξασφαλίσει από την κυπριακή κυβέρνηση η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum

Share this post