Με καθυστέρηση στην Κύπρο η Ημέρα της Γης

Με καθυστέρηση στην Κύπρο η Ημέρα της Γης

Χθες , 22 Απριλίου , ήταν η Διεθνής Μέρα της Γης. Όμως στην Κύπρο το Γραφείο του Επιτρόπου Παριβάλλοντος την… θυμήθηκε ΣΗΜΕΡΑ! Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι σχετική ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος , με ημερομηνία 23-04-2020 08:33, μας διαβιβάστηκε από το ΓΤΠ ηλεκτρονικά στις 8:38 π.μ. 

 

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

“Σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο να μετρήσουμε τις ευθύνες μας, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας ως μέλη του οικοσυστήματος της Γης. Να αναλογιστούμε την πραγματική της αξία και τη δική μας θέση, ως μέλη με υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Από τις καταγραφές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καταγράφονται στον πλανήτη, 27% βουνά τα οποία καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της βλάστησης και των ειδών που ρυθμίζουν φυσικά την ποιότητα του αέρα και των νερών. Συγκεκριμένα το 50% γλυκού νερού για τους ανθρώπους το παράγουν τα βουνά. Ας μην αφήνουμε τις πυρκαγιές να απειλούν αυτή την προσφορά.

Τρία (3) δισεκατομμύρια ανθρώπων, ζουν από την παράκτια βιοποικιλότητα – ας φροντίσουμε να μην φορτώνουμε την θάλασσα απόβλητα.

Δεκατρία (13) εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς και σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσια ζώα, ενώ μολύνουν άλλα τόσα.

Τα φυτά, που απαιτούν υγιή εδάφη, παράγουν το 80% της τροφής μας και το 90% του αέρα που αναπνέουμε.
Ένα (1) εκατομμύριο ζώα απειλούνται με εξαφάνιση ενώ ήδη τεράστιος αριθμός αποτελεί παρελθόν.

Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά τον πλανήτη. Αργά ή γρήγορα ο πλανήτης θα βρει τους ρυθμούς του όπως πράττει δισεκατομμύρια χρόνια. Απειλεί μόνο την δική μας υπόσταση μέσω των ζωτικών μας αναγκών που προσβάλλουμε μόνοι μας, με τις πράξεις μας.

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάθε 4 μήνες εμφανίζεται μια καινούρια μολυσματική ασθένεια στον πλανήτη και η οποία κατά 75% βασίζεται στην κατανάλωση ειδών άγριας ζωής τα οποία δεν είναι προς κατανάλωση. Η τροφή μας καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το επίπεδο υγείας μας.

Αν κάτι μας αποδεικνύει η παρούσα δοκιμασία του περιορισμού είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε το αδύναμο ον. Ως τέτοιο πρέπει να προστατεύσουμε εαυτούς, δημιουργώντας τις ιδανικότερες περιβαλλοντικές πρακτικές που θα περιορίσουν τη ζημιά που έχουμε μόνοι μας έχουμε δημιουργήσει. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε πραγματικά τη σημερινή μέρα, αλλά και κάθε μέρα: με τις καθημερινές μας πράξεις”.

Share this post