Με φυλάκιση κινδυνεύει ο Εκρέμ Ιμάμογλου 

Με φυλάκιση κινδυνεύει ο Εκρέμ Ιμάμογλου 

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία βρίσκεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και πιθανός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, εξαιτίας δήλωσης που είχε κάνει για τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Ο κ. Ιμάμογλου, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατηγορείται για δημόσια εξύβριση μελών της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας και ο εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών και 1 μήνα, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Ο κ. Ιμάμογλου είχε διαψεύσει τις κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας που είχε διενεργηθεί στο παρελθόν, ισχυριζόμενος ότι δεν μίλησε για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά έκανε «οξείες πολιτικές επικρίσεις».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης φέρεται να είχε αποκαλέσει «ηλίθιους» τους αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής που είχαν ακυρώσει τις εκλογές του Μαρτίου 2019. Η επίμαχη δήλωση είχε γίνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Νοέμβριο του 2019.

Σε εκείνες τις εκλογές ο κ. Ιμάμογλου είχε κερδίσει οριακά τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). Μετά την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ακυρωθεί η διαδικασία, στις νέες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο, κέρδισε με μεγάλη διαφορά.

Μήνυση και σε πολιτικό για προσβολή του Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, δικηγόροι του Τούρκου προέδρου υπέβαλαν μήνυση και αγωγή εναντίον της Τζάναν Καφταντζίογλου, δημοφιλούς πολιτικού του CHP στην Κωνσταντινούπολη, για εξύβριση του αρχηγού του κράτους.

Οι δικηγόροι ζητούν να πληρώσει πρόστιμο 500.000 τουρκικών λιρών (περίπου 48.000 ευρώ) επειδή κατ’ αυτούς προσέβαλε τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Ιανουάριο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Η πολιτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία είχε αναφερθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την έκφραση «το πρόσωπο που κατέχει την προεδρική καρέκλα». Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές αν η τουρκική δικαιοσύνη θα αποδεχθεί τη μήνυση και την αγωγή.

Share this post