Με εποπτικό υλικό άνοιξε αναβαθμισμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Με εποπτικό υλικό άνοιξε αναβαθμισμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου.   Στα πλαίσιο της καλύτερης προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Μουσείο έτυχε πλήρους αποκατάστασης και αναβάθμισης και εμπλουτίστηκε με επιπρόσθετα αρχαιολογικά ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου μέσα από τα εκθέματα, τις αναπαραστάσεις και το εποπτικό υλικό που έχουν ενταχθεί στο ανακαινισμένο μουσείο, οι επισκέπτες θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία τόσο της Πάφου όσο και της Κύπρου γενικότερα.

Φωτογραφίες: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Αυγούστου 2020, για δωρεάν είσοδο σε δώδεκα από τα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν οι σχετικοί Κανονισμοί, αφού έλαβε υπόψη τη χαμηλή επισκεψιμότητα στα αρχαιολογικά μουσεία, τόσο λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, όσο και λόγω του δραματικά μειωμένου αριθμού τουριστών, αποφάσισε όπως, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 η είσοδος στα δώδεκα μουσεία που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των διαδικασιών με την ψήφιση των σχετικών Τροποποιητικών Κανονισμών.

Στόχος της άμεσης εφαρμογής της πολιτικής ελεύθερης εισόδου στα δώδεκα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είναι όπως καταστούν πιο προσιτά στους πολίτες και όπως δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον  Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο  (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 6) του 2021, από την 8η Φεβρουαρίου 2021 λήγει η αναστολή λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ιστορικών χώρων.

Η εφαρμογή της πιο πάνω πολιτικής αφορά στα ακόλουθα δώδεκα Μουσεία:

Επαρχία Λευκωσίας

1)      Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία

2)      Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία

3)      Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου

4)      Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου

5)      Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, Ευρύχου

 

Επαρχία Λάρνακας

 6)      Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας

7)      Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, Λεύκαρα

 

Επαρχία Λεμεσού

8)      Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού

9)      Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου – Επισκοπή

Επαρχία Πάφου

10)   Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου

11)   Τοπικό Αρχαιολογικό Moυσείο Μαρίου-Αρσινόης, Πόλη Χρυσοχούς

12)   Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Γεροσκήπου

 Για τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, www.mcw.gov.cy/da . 

 

Share this post