Με έντονη αντιπαράθεση έληξε η συνάντηση Τσαβούσογλου -Δένδια.

Με έντονη αντιπαράθεση έληξε η συνάντηση Τσαβούσογλου -Δένδια.

Ανοικτή αντιπαράθεση εκδηλώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας -Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ,  μετά τις συνομιλίες τους στην Άγκυρα.  

Ο Έλληνας υπουργός έθεσε με τρόπο σαφή τις ελληνικές θέσεις για όλα τα ζητήματα , τονίζοντας: “ αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση, η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν. Απαντώντας στον Μ. Τσαβούσογλου  σημείωσε : “ η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και όχι μόνο αυτό έχει παραβιάσει και τα ίδια δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας,  έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό έδαφος”. Επίσης , ο Ν. Δένδιας  ‘εθεσε το casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, την απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας,  το θέμα του  της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό και της μετατροπής της Αγίας Σοφία σε τέμενος. 

Ο Τούρκος υπουργός ,  επιχειρώντας να απαντήσει στον κ. Δένδια,  δήλωσε  ότι “δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο”, ενώ ισχυρίστηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δηλώνει ότι είναι “τουρκικής καταγωγής”. Ανέφερε δε ότι το τι λέει η Κομισιόν για το θέμα του Αιγαίου και των θαλασσίων ζωνών δεν αφορά το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δικαστήριο.

Πλήρης συνενννόηση Δένδια -Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου.

«Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις», αναφέρουν διπλωματικές πηγές για το πινγκ πονγκ δηλώσεων στην ‘Αγκυρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επισημαίνουν πως με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προσθέτουν:

«Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Μ. Τσαβούσογλου: Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο

“Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο”, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων.

“Θεωρούμε ότι τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα”, σημείωσε, σύμφωνα με την απευθείας μετάφραση των δηλώσεων.

Επεσήμανε ότι συζητήθηκαν όλα τα διμερή ζητήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι “υφίσταται μια διαφορά απόψεων”, ενώ ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι “όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο”.

Αναφορικά με τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις σημείωσε: “είμαστε δύο γειτονικές χώρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και ως προς αυτό εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη¨. Χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα.

 

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε “να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK”, ενώ επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να γίνει “με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού”.

“Μιλήσαμε για την “τουρκική μειονότητα” που ζει στην Θράκη», είπε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι “για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές”. “Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη”, συμπλήρωσε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι είναι “έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην Τουρκία. Στο θέμα αυτό μπορούμε να έχουμε μια αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία”.

“Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, θεωρούμε ότι οι επισκέψεις ένθεν κακείθεν, ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν μια πολύ γόνιμη βάση για τη διεύρυνση και την εξέλιξη των επαφών μας”, επεσήμανε.

“Ως προς τη βελτίωση των σχέσεών μας και τη διευθέτηση των διαφωνιών μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας”, είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον κ. Δένδια και υπενθύμισε ότι οι δυό τους γνωρίζονται από το 2003 και το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχουν διατηρήσει μια φιλία.

 

Πριν την συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση περίου  μίας ώρας  με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

 

 *Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ν. Δένδια

Δηλώσεις Ν. Δένδια στην Άγκυρα (15.4.2021) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

 

 

Share this post