Με αεροναυτική άσκηση απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Με αεροναυτική άσκηση απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Με άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή. που περιλαμβάνει και τα ύδατα της NAVTEX που επεκτάθηκε χθες από την τουρκική πλευρά, απαντά η Αθήνα στις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την “Καθημερινή” Αθηνών,  όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές, κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX, στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23:59 τοπική ώρα, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδυνές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα γίνουν αύριο οι επισκέψεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα στο πλαίσιο της εν εξελίξει γερμανικής διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να υπάρξει ένας νέος γύρος διπλωματικών επαφών.

Στο απόηχο της παράτασης της navtex και των νέων εμπρηστικών δηλώσεων του Ερντογάν με αναφορές και σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα η προσπάθεια του Μάας για αποκλιμάκωση της έντασης και καλλιέργεια πρόσφορου εδάφους για διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερες ελπίδες να αποδώσει. 

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε σαφές σε όλους  ότι με το Oruc Reis να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται αμείωτη δεν υπάρχει περίπτωση να προσέλθει σε διάλογο. κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Αθήνα  έχει δεσμευτεί  ότι,  αφού η Τουρκία δείξει έμπρακτα ότι προχωρά σε αποκλιμάκωση της έντασης, είναι έτοιμη για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016, όπως προτείνει και η Γερμανία, για τη μονή διαφορά μας που είναι η υφαλοκρηπίδα.

Σε αντίθετη  περίπτωση Αθήνα – Λευκωσία θα αυξήσεουν  την πίεση προς την ΕΕ να λάβει ως οφείλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, μήνυμα που προφανώς θα επαναλάβει ο Ν. Δένδιας στον Γερμανό ομόλογο του, ο οποίος  αύριο το απόγευμα  θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Σημιώνεται  ότι στις 28 Αυγούστου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.,  όπου αναμένεται ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ,  να παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πριν την νέα  κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, καταβάλλονταν προσπάθειες, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” των Αθηνών  για να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα (28/8) στο Βερολίνο, η επόμενη τριμερής συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας (Σουρανή, Καλίν, Χέκερ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των διερευνητικών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Εως και χθες το βράδυ  το Oruc Reis κινείτο  εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και, όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζει τις… βόλτες του έως και την Πέμπτη, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή και να παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο και τη συνοδεία του 24 ώρες το 24ωρο.

Το Oruc Reis στις 23:00 χθες ,  Κυριακή

Share this post