Με 29 ψήφους υπέρ πέρασε ο Προϋπολογισμός του 2023

Με 29 ψήφους υπέρ πέρασε ο Προϋπολογισμός του 2023

Ο προυπολόγισμός για το 2023 εκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν 29 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. Εναντίον τάχθηκαν 24 βουλευτές, του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία αριθμό τροπολογιών που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Προχώρησε επίσης στη δέσμευση κονδυλίων – η αποδέσμευση των οποίων θα γίνει από την επιτροπή Οικονομικών, σε μελλοντικό στάδιο.

Η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τροπολογία η οποία αφορά: την αποκοπή όλων των δαπανών για μνημόσυνα, εκδηλώσεις, ανέγερση και συντήρηση μνημείων που σχετίζονται με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

Το Σώμα απέρριψε επίσης τροπολογία, η οποία σχετίζεται με την αποκοπή κονδυλιών του υφυπουργείου Πολιτισμού, για το Ίδρυμα Γεώργιος Γρίβας Διγενής.

Η Βουλή ενέκρινε την αποκοπή των δαπανών που αφορούν αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών.  

Ενέκρινε επίσης τη μείωση κατά 10% των εξόδων για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες, με εξαίρεση το υπουργείο Εργασίας, το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.   

Έσοδα, έξοδα και αναπτυξιακές δαπάνες

Ο Προϋπολογισμός του 2023 προνοεί έσοδα 11.759,3 δισ. ευρώ και έξοδα 11.296,0 δισ. ευρώ. Μεταξύ του συνόλου των πιστώσεων του Προϋπολογισμού του 2023, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2023-2025 και των συνολικών οροφών δαπανών που είχαν καθοριστεί, παρατηρούνται υπερβάσεις ύψους 30,2 εκατ. για το 2023. Οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβανομένων των συντάξεων και των φιλοδωρημάτων υπολογίζονται να αυξηθούν κατά 4,7% και να ανέλθουν στα 3.193,7 εκατ. (2023) σε σύγκριση με 3.048,8 εκατ. (2022). Οι λειτουργικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,5% το 2023 και να ανέλθουν στα 1.099,7 εκατ. σε σύγκριση με 951,6 εκατ. το 2022.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023 και να φθάσουν στα 1.273,4 εκατ. σε σύγκριση με 1.137,6 εκατ. το 2022. Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 21,5% για το 2023 και υπολογίζονται στα 1.914,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 2.441,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Ευχαριστίες προέδρου Αναστασιάδη

Ευχαριστίες προς τα κοινοβουλευτικά κόμμα για την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 είναι πλεονασματικός και  ενισχύει το κράτος πρόνοιας και την οικονομική δραστηριότητα. Σημείωσε επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει σημαντικά έργα ανάπτυξης.

Την ικανοποίησή του για την έκβαση των πραγμάτων σε σχέση με τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά την λήξη της διαδικασίας.

Σχολίασε πως είναι ένας Προϋπολογισμός που έχει βλέμμα στο μέλλον και έχει και τα εργαλεία για να χειριστεί το κράτος βραχυπρόθεσμες κρίσεις. Ο Υπουργός σχολίασε πως, το βραχυπρόθεσμο μέλλον δεν θα είναι εύκολο στην οικονομία και ευχήθηκε στην επόμενη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τον προϋπολογισμό να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

Τις ευχαριστίες του εξέφρασε και από μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Ευχαρίστησε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, ενώ είπε και μερικά χαρακτηριστικά του. «Αυξημένος αλλά και πλεονασματικός, ενισχύει το κράτος πρόνοιας, την οικονομική δραστηριότητα και περιλαμβάνει σημαντικά έργα ανάπτυξης, οδηγώντας στην Κύπρο του αύριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συγκέντρωση και έκτροπα από Γριβικούς

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή πραγματοποίησε το ίδρυμα “Γεώργιος Γρίβας Διγενής” και μέλη άλλων οργανωμένων συνόλων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, χαρακτηρίζεται ως ανάξιος κάθε τιμής από την πατρίδα. Κατά τη διαμαρτυρία προκλήθηκε ένταση και ρίχθηκαν πέτρες προς το κτήριο της Βουλής.

Επίθεση δέχθηκαν και τα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία. Εντός των γραφείων της ΕΔΕΚ ρίχθηκαν πέτρες και φωτοβολίδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, άτομα τα οποία αποχώρησαν από την εκδήλωση για τον Γρίβα έξω από τη Βουλή, προχώρησαν σε βιαιοπραγίες σε γραφεία της ΕΔΕΚ, που βρίσκονται στο ισόγειο κτηρίου.

 

 

 

 

 

Share this post