Με 2.332 νέα κρούσματα στην Κύπρο η έλευση του 2022

Με 2.332 νέα κρούσματα στην Κύπρο η έλευση του 2022

Με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων  από την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο  έφυγε το 2021.

Με άσχημους οιωνούς αναφορικά με την πανδημία της νόσου COVID-19 έκανε την έλευση του στην Κύπρο το 2022, αν και σήμερα δεν υπήρξαν θάνατοι ασθενών.

Απόψε το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  ότι σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2022:

  •  Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 638.
  • 187 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 82 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 85,03% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
  • 16 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
  • Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38,977 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
  • 2,332 (ποσοστό θετικότητας: 5,98%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 169,159.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:
Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 638, εκ των οποίων:

– 405 άντρες (63,5%), και
– 233 γυναίκες (36,5%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 187 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 82 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 82 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 32 είναι διασωληνωμένοι, οι 4 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 46 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου

(38 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

30

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

8

Λευκωσίας

(16 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

10

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

6

Λεμεσού

(46 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

21

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

25

Πάφου

(21 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

16

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

5

Λάρνακα

(13 ασθενείς)

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

11

Θάλαμος COVID

2

Μακάρειο

(17 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

17

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

(36 ασθενείς)

Διασωληνωμένοι

32

Εκτός αναπνευστήρα

4

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):
Από τις 38,977 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 8,525 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 30,452 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 2332 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

• 57 κρούσματα από 4,674 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
• 388 κρούσματα από 3,615 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• 21 κρούσματα από 236 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
• 1008 κρούσματα από 14,473 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.
• 858 κρούσματα από 15,979 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Λευκωσία

7,247

466

Λεμεσός

2,756

136

Λάρνακα

3,388

132

Πάφος

1,155

73

Αμμόχωστος

1,433

51

ΧΘΕΣ, τελευταία μέρα του 2021, δύο συνάνθρωποί μας, άνδρας 76 ετών και γυναίκα 78 ετών έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Εντοπίστηκαν 5048 νέα κρούσματα από σχεδόν εκατόν εξήντα εννιάμισι χιλιάδες τεστ. Το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,98%.

Αύξηση σημειώθηκε και στις νοσηλείες. Νοσηλεύονται 180 ασθενείς, οι περισσότεροι, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, οι 79 σε σοβαρή κατάσταση και από αυτούς οι 29 είναι διασωληνωμένοι.

Στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν περίπου 15 χιλιάδες τες και ανακοινώθηκαν 666 νέα περιστατικά κορονοϊού..

Τί αλλάζει για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως: από τις 4 Ιανουαρίου, ώρα 23:00 όσοι επιβάτες 12 ετών και άνω αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης PCR 48 ώρες προ της αναχώρησης τους.

• Η απόφαση ισχύει για όλους τους επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού.
• Νοείται ότι η πιο πάνω απαίτηση θα πρέπει να εφαρμόζεται και για όσους επιβάτες ταξιδεύουν στις 4 Ιανουαρίου ή αργότερα και έχουν συμπληρώσει Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (CyprusFlightPass) εντός 48 ωρών πριν τις 4 Ιανουαρίου.

• Υπενθυμίζεται πως κατά την άφιξη όλοι οι επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR και το κόστος επιβαρύνει τον επιβάτη.

• Επιπρόσθετα με εξαίρεση όσων αποδεδειγμένα έχουν λάβει ενισχυτική δόση του εμβολίου, οι υπόλοιποι επιβάτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη συμπλήρωση 72 ωρών από την άφιξή τους.

Το πιο πάνω ισχύει για επιβάτες από όλες τις χώρες οι οποίες αναγράφονται πιο κάτω:

• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.
• Μικρά κράτη: Ανδόρρα, Μονακό, Πόλη του Βατικανού, Σαν Μαρίνο.
• Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία.
• Τρίτες Χώρες: Αυστραλία, Αίγυπτος, Αργεντινή, Αρμενία, Γεωργία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ισραήλ, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα (περιλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), Κολομβία, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ομάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Περού, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Χιλή.

Χώρες Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission):
Χώρες που δεν περιλαμβάνονται στον πιο πάνω κατάλογο θεωρούνται ότι περιλαμβάνονται στην Γκρίζα κατηγορία (Ειδικής Άδειας/ Special Permission).

Για χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:
(i) Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
(ii) ευρωπαίοι πολίτες, πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας,
(iii) νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία,
(iv) πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,
(v) πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων χωρών, που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία, νοουμένου ότι κατέχουν έγκριση για ειδική άδεια εισόδου στη Δημοκρατία, η οποία παραχωρείται κατόπιν αίτησης στην Επιτροπή, η οποία διορίστηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2020,

Νοείτε ότι όλοι οι επιβάτες (ηλικίας 12 ετών και άνω) που ταξιδεύουν από χώρες γκρίζας κατηγορίας, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, από τις 4 Ιανουαρίου και ώρα 23:00 υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης PCR 48 ώρες προ της αναχώρησης τους καθώς και κατά την άφιξη (το κόστος επιβαρύνει τον επιβάτη).

Επιπρόσθετα, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission) παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δεκατεσσάρων (14) ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) εφτά (7) ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 (με ιδία έξοδα) την 7η ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 Β.1.1.529 που εντοπίστηκε αρχικά στη Μποτσουάνα και σήμανε συναγερμό λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων που φέρει και για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, από 26 Νοεμβρίου 2021, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει πως:

i) Επιπρόσθετα των ήδη εφαρμόσιμων μέτρων και άνευ επηρεασμού αυτών, όλα τα πρόσωπα που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αεροπορικώς, ανεξαρτήτως της αρχικής χώρας αναχώρησης τους και ανεξαρτήτως εάν κατέχουν ή δεν κατέχουν αποδεκτό πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού ή αποδεκτό πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 ή αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης κατά την αναχώρηση τους ,από τις 06 Δεκεμβρίου 2021, (00:01 π.μ) μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, (23:59 μ.μ) θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο PCR για τη νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στους αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου PCR για τη νόσο COVID-19, θα το καταβάλλει ο επιβάτης.

ii) Απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των χωρών:
• Νότια Αφρική,
• Ναμίμπια,
• Λεσότο,
• Βασίλειο του Εσουατίνι,
• Ζιμπάμπουε,
• Μοζαμβίκη,
• Μαλάουι
• Μποτσουάνα
Για περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που εξαιρούνται της απαγόρευσης και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν παρακαλώ επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/26112021_apagorefsieisodouneametallaxi_EL.pdf

Τονίζεται δε πως όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού οφείλουν υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση στο CyprusFlightPass εντός 48 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργείο Υγείας δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικά εργαστηριακό μοριακό έλεγχο COVID-19 σε επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού) επιλεγμένων πτήσεων.

Share this post