Με 176 «ναι» εγκρίθηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο νόμος για την ισότητα στον Γάμο
H Eλλάδα είναι από τα μεσάνυχτα η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»*
Συνολικά πήραν μέρος στην ψηφοφορία 254 βουλευτές.
Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Το ακροτελεύτειο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Οι βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και οι απόντες
Είκοσι βουλευτές της συμπολίτευσης δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Πρόκειται για τους κ.κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλη Γιόγακα, Στέφανο Γκίκα, Κώστα Γκιουλέκα, Αθανάσιο Δαβάκη, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Δημήτριο Κυριαζίδη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Ιωάννη Πασχαλίδη, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη.
Τριάντα ένας βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Πρόκειται για τους κ.κ. Διονύση Ακτύπη, Γιάννη Ανδριανό, Λάκη Βασιλειάδη, Κώστα Βλάσση, Γιώργο Βλάχο, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Γεωργαντά, Γιάννη Γιάτσιο, Ανδρέα Ζαμπίλη, Θανάση Καββαδά, Γιάννη Καλιάνο, Δημ. Καλογερόπουλο, Μάρκο Καφούρο, Στ. Κελέτση, Μαρία Κεφάλα, Μάνο Κόνσολα, Γιώργο Κοτρωνιά, Δημήτρη Κούβελα, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Νότη Μηταράκη, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννη Μπούγα, Χρήστο Μπουκώρο, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Παπασωτηρίου, Στέλιο Πέτσα, Θάνο Πλεύρη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Άγγελο Συρίγο.
Από τους υπουργούς απουσίαζαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Ιωάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Στ. Κελέτσης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. Η κ. Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν Ευ. Λιακούλη, Εμ. Χνάρης, Αικ. Καζάνη, Αν. Πουλάς, Στ. Μιχαηλίδης, Παν. Παρασκευαϊδης, Χρ. Στάρακα, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μπ. Μπαράν, Απ. Πάνας, Αν. Νικολαϊδης.
Από τη Νέα Αριστερά, απουσίαζαν οι κ.κ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.
Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι» και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 15, 2024
“Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες”.
Βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργούΚυριάκου Μητσοτάκη:
-
- Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και, με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.
- Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών, ώστε να καταστούν επιτέλους ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα.
- Αυτά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου.
- Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη.
- Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν με βάση τις μεταβολές στην κοινωνία.
- Ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν δεσμευόμενοι ενώπιον του εαυτού τους, του κράτους και του κοινωνικού συνόλου.
- Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία.
- Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια.
- Δεν αλλάζουμε το ισχύον πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
- Δεν θεσμοθετούμε «γονέα 1» και «γονέα 2».
-
- Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο, διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας.
- Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας με βάση τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών.
- «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»
- Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις ειδικών, αλλά και ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα.
- Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα.
- Να διαχωρίσουμε τις εύλογες ανησυχίες από τον λόγο μισαλλοδοξίας που ακούστηκε στην αίθουσα.
- Κατανοώ απόλυτα όσους έχουν στο μυαλό τους την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας.
- Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου.
- Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη, η ασφάλεια και η στοργή.
- Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση
- Η συντήρηση αξιών που πρέπει να συντηρηθούν αποτελεί συστατικό στοιχείο της εξέλιξης.
- Το περιοδικό «Economist» κατέταξε στην Ελλάδα στην 20ή θέση παγκοσμίως ως προς την δείκτη δημοκρατίας.
- Αυτά γιατί δεν τα λέτε, κύριοι της αντιπολίτευσης, στο Ευρωκοινοβούλιο όταν οι ευρωβουλευτές σας ασχημονούν κατά της πατρίδας;
- Οι περισσότεροι Ελληνες είναι περήφανοι για την πατρίδα τους.
- Θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι η δική μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002.
- Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον διάλογο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι οι βουλευτές του θα «στηρίξουν» το νομοσχέδιο, αν και «ατελές». Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές της Ν.Δ. και στηλίτευσε την «ανεπάρκεια» της Ν.Δ. να το ψηφίσει μόνη της.
Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. μίλησε για ένα νομοσχέδιο που «πάει την κοινωνία μπροστά» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν». Σημειώνεται ότι στα έδρανα της Βουλής τη διαδικασία παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή τόνισε ότι η στήριξη είναι πλήρης και όχι α λα κάρτ. «Στηρίζουμε επί της αρχής κάνοντας ένα βήμα δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ σημείωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτικό γάμο και αυτό είναι προς το συμφέρον των παιδιών.
«Η Νέα Δημοκρατία, αντί να προχωρήσει σε έναν πραγματικό διάλογο με την κοινωνία, εξάντλησε την προσπάθειά της σε υποδείξεις. Ο πρωθυπουργός ήθελε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει το ίδιο του κόμμα και το οποίο διαχρονικά δεν τα “πάει” καλά με τα δικαιώματα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου επισήμανε ότι «το ΚΚΕ τοποθετείται με κύριο κριτήριο το συμφέρον των παιδιών» το οποίο αποτελεί και την πεμπτουσία της θέσης του.
Ο κ. Κουτσούμπας κατέστησε απολύτως σαφές ότι «η καθαρή θέση του ΚΚΕ κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει να κάνει με το ότι ο πολιτικός γάμος παράγει αυτόματα την από κοινού γονική μέριμνα και καταργεί τη μητρότητα και πατρότητα».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το κόμμα της «δεν έχει κανένα δισταγμό και καμία αμφιβολία να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας».
«Η ηγεσία είναι να πεις ξεκάθαρα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, να μην αφήνεις ούτε να νομικοποιούνται με τρόπο απαράδεκτο οι διακρίσεις. Η ηγεσία είναι να πεις ξεκάθαρα καλώ τους βουλευτές μου όλους να υπερψηφίσουν, όχι με κομματική πειθαρχία αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό», είπε χαρακτηριστικά.
Καταπέλτης ο Σαμαράς
Από το κόμμα της ΝΔ την πιο σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά και την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας όσο και για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής και πρώην πρωθυπουρός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για “θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου”.
Δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το «επικίνδυνο νομοσχέδιο», επισημαίνοντας ότι το σκεπτικό στηρίχθηκε σε ένα ψέμα, και ότι «ο γάμος των ομοφύλων δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα».
«Το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του εθνικού δίκαιου και έρχεται σε αντίθεση με εκατομμύρια Ελληνες και δεν έπρεπε να το καταθέσει η κυβέρνηση. Δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει γιατί δεν συνιστά ανθρωπινό δικαίωμα. Ψέμα, δεν ισχύει ότι είναι κατοχύρωση ανθρώπινου δικαιώματος. Μακάρι να ήταν μόνο ψέμα, είναι ψευδεπίγραφη επίκληση για ανθρώπινα δικαιώματα ένα, “μη μιλάτε τα κεφάλια μέσα”», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση τα ανθρώπινα δικαιώματα για να τα ευτελίζουμε. Είναι επικίνδυνο αυτό το νομοσχέδιο. Τα δικαιώματα κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Εδώ μιλάμε και για το δικαίωμα ανήλικου παιδιού και όχι μόνο των ενηλίκων. Η πολιτεία αφαιρεί από τα παιδιά το δικαίωμα να έχουν και μάνα και πατέρα, τότε θα υπάρξει πραγματική στέρηση, αλλά και σύγχυση για τα παιδιά. Από όλα τα προσχηματικά επιχειρήματα, αυτό είναι το πιο προσχηματικό – περιλαμβάνεται η πρόνοια στο υφιστάμενο πλαίσιο για τους ομοφύλους που έχουν ήδη παιδί».
Ο κ. Σαμαράς συνέχισε, λέγοντας ότι «αλλάζουν τον ίδιο τον ορισμό της οικογένειας, καταργούν την πυρηνική οικογένεια με μάνα και πατέρα. Το νομοσχέδιο αφορά άμεσα ελάχιστα άτομα, αλλά στην ουσία αγγίζει τους πάντες. Πρόκειται για βέβαιες επιπτώσεις, όπως η καταφυγή στα δικαστήρια να καταργηθεί ο τίτλος πατέρας/μάνα με βάση τη συμπεριληπτικότητα. Σε κάποια ελληνικά σχολεία καθιερώθηκε ο “γονέας 1, γονέας 2” στα αντίστοιχα έντυπα χωρίς να έχει ψηφιστεί το ν/σ. Κάποιοι θα ζητήσουν να συζητείται στα σχολεία η οικογένεια ως κάτι πιο ουδέτερο. Το ν/σ παραβιάζει το δικαίωμα των γονιών για το τι διδάσκονται και τι δεν θα διδάσκονται τα παιδιά τους».
Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε, σημειώνοντας: «Θα χρησιμοποιείται μια παρένθετη γυναίκα σαν παρένθετη τεκνοποιητική μηχανή και η μητρότητα γίνεται αγοραίο επάγγελμα και εμπόριο. Στις 14 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο σχέδιο κανονισμού που περιλαμβάνει συνολική ανατροπή για το κράτος δικαίου που αποσιωπήθηκε εδώ. Ξέρετε τι προβλέπει; Απάλειψη κάθε αναφοράς σε πατρότητα και μητρότητα και ενσωμάτωση του γονέα 1 και γονέα 2».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει την πόρτα να γίνουν πράγματα που η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν τα επιθυμεί», λέγοντας ότι εάν υπερψηφίσουν θα στείλουν «ένα μήνυμα στην κοινωνία που θα την απογοητεύσει».
Και συμπλήρωσε: «Ποτέ δεν είδα ένα τόσο ζοφερό τοπίο για τη Δύση, όσο αυτό που ζούμε σήμερα».
Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, στο πλαίσιο παρέμβασης στη συζήτηση για την ισότητα στον γάμο, υπογράμμισε πως η Βουλή «εμβαθύνει τη δημοκρατία μας».
«Για κάποιους από μας, που είναι τριάντα χρόνια στη Βουλή και έχουν ζήσει την εξέλιξη της κοινωνίας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι ιστορική μέρα, διότι σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή αυτή εμβαθύνει τη δημοκρατία μας. Δίνει ίσα δικαιώματα σε ανθρώπους που μέχρι τώρα τα στερούνταν. Δίνει προστασία σε παιδιά τα οποία μέχρι τώρα ήταν αόρατα, για το ελληνικό κράτος», ανέφερε η βουλευτής της Ν.Δ.
«Είναι τεράστιο κεκτημένο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο, τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν για την υπερψήφισή του. Είναι κεκτημένο για τη Βουλή των Ελλήνων. Και δεν χρειάζονται περιττές μικρότητες, “όχι, ήταν δική μας η άποψη”, “όχι, ήταν δική σας η άποψη”, “όχι, εμείς το είπαμε πρώτοι”, “όχι, εμείς το είπαμε δεύτεροι”», ανέφερε μεταξύ άλλων.
*Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κathimerini.gr