Με 0% βαθμολόγησαν οι Ουκρανοί τον Πούτιν – Ανάλυση της κοινής γνώμης από το TDC
Η δημοτικότητα του προέδρου της γειτονικής Πολωνίας είναι υψηλή, στο 92% και του προέδρου της Λιθουανίας στο 76%
Πολεμώντας εναντίον της Ρωσίας, οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τώρα όχι μόνο τα σύνορά τους, αλλά και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Είναι σήμερα που αναδεικνύονται ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες που μπορούν να εδραιώσουν τα έθνη τους και να απαντήσουν αποφασιστικά στη στρατιωτική επίθεση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαλύπτει πραγματικά τους ηγέτες του σύγχρονου κόσμου.
Μέχρι πρόσφατα, όσοι Ουκρανοί αυτοπροσδιορίζονταν ως Σοβιετικοί άνθρωποι, αντιλαμβάνονταν τις ΗΠΑ ως κάτι εξωγήινο. Ενώ σήμερα η εμπιστοσύνη των Ουκρανών στον Πρόεδρο Μπάιντεν είναι στο υψηλότερο επίπεδο – 85% (39% έχει πολύ θετική στάση, 46% – μάλλον θετική, Rating Group), όντας 20 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Αυτό το συναίσθημα θα γίνει μόνο ισχυρότερο δεδομένης της πρόσφατης έγκρισης του δανείου-μίσθωσης (lend-lease) για την Ουκρανία. Συνολικά, η στάση των Ουκρανών απέναντι στον Μπάιντεν ήταν μάλλον θετική από την αρχή της θητείας του, ενώ οι απόψεις για τον Τραμπ ήταν ανάμικτες.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν είναι ακόμη ο πιο δημοφιλής παγκόσμιος ηγέτης μεταξύ των Ουκρανών. Για παράδειγμα, η δημοτικότητα του Προέδρου της γειτονικής Πολωνίας είναι υψηλή, στο 92%.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε την Ουκρανία και περπάτησε στους δρόμους του Κιέβου με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, έχει γίνει επίσης ένα αναμφισβήτητο είδωλο για τους Ουκρανούς. Συνολικά το 88% από αυτούς τον βλέπει πλέον θετικά, με το 71% πολύ θετικά. Και αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από λίγο καιρό η πλειοψηφία των Ουκρανών δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτόν.
Οι Πολωνοί και οι Βρετανοί ηγέτες είναι σήμερα οι κορυφαίοι φίλοι της Ουκρανίας στα μάτια του έθνους και οι δύο είχαν ήδη επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παρεμπιπτόντως, η ευνοϊκή στάση απέναντί τους άρχισε να αυξάνεται ακόμη νωρίτερα στο πλαίσιο μιας πιθανής συμμαχίας Ουκρανίας-Πολωνίας-ΗΒ.
Ακολουθεί στη βαθμολογία των ηγετών ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα, στενός φίλος της Ουκρανίας, τον οποίο αντιλαμβάνεται θετικά το 76%. Αν πριν από ένα χρόνο οι μισοί Ουκρανοί δεν τον γνώριζαν, σήμερα είναι μόνο 16%, ενώ οι υπόλοιποι τον αντιλαμβάνονται θετικά, λαμβάνοντας υπόψη την ολόπλευρη υποστήριξη της Λιθουανίας και τις προσωπικές του επισκέψεις.
Η θετική στάση απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά: το 76% τον αντιλαμβάνεται θετικά, αν και προηγουμένως μόνο το 28% των Ουκρανών είχε καλή στάση απέναντί του.
Περίπου η ίδια είναι η στάση των Ουκρανών προς τον Μακρόν: το 75% τον αντιμετωπίζει μάλλον θετικά. Η εικόνα του έχει επίσης βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και όχι τόσο ριζικά όσο για τους άλλους. Υπάρχει ακόμα αρνητική στάση απέναντί του στο 20% των Ουκρανών. Δεδομένης της απουσίας αποφασιστικών ενεργειών καθώς και των ειδήσεων για παραδόσεις ανταλλακτικών στους Ρώσους από τους Γάλλους το 2015-2016, αυτή η κατάσταση δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη.
Όσο για τον Γερμανό ηγέτη, η κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη. Οι συμπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία και οι διφορούμενες δηλώσεις της γίνονται πολύ έντονα αισθητές στην Ουκρανία: μετά την έναρξη του πολέμου η στάση των Ουκρανών απέναντι στον Όλαφ Σολτς έχει επιδεινωθεί σημαντικά και το 54% από αυτούς τον αντιμετωπίζει αρνητικά και μόνο το 30% θετικά. Στα μάτια του μαχόμενου έθνους, σίγουρα δεν είναι μαχητής της δικαιοσύνης.
Την ίδια στιγμή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Γερμανίδα που υποστηρίζει την Ουκρανία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία – 66%, ενώ οι υπόλοιποι γνωρίζουν ακόμα ελάχιστα για αυτήν. Κατάφερε να κερδίσει αξιοπιστία στο έθνος κυρίως χάρη στην επίσκεψή της στην Ουκρανία.
Όσον αφορά τους ηγέτες των χωρών που επιτέθηκαν στην Ουκρανία, Λουκασένκο και Πούτιν, οι Ουκρανοί δεν τρέφουν καθόλου θερμά αισθήματα απέναντί τους. Η θετική στάση προς τον Λουκασένκο είναι μόνο στο 3%, και στον Πούτιν είναι 0%. Είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι όλες εκείνες οι χώρες που διατυπώνουν ρητά την αρνητική τους στάση απέναντι στο επιτιθέμενο κράτος και παρέχουν ενεργή βοήθεια στην Ουκρανία θα τυγχάνουν μεγάλου σεβασμού από το έθνος των μαχητών της ελευθερίας.
© Transatlantic Dialogue Center
Πηγή : romalewfronimati.blogspot.com