Μαντείο Δωδώνης: “Οι ερωτήσεις των χρησμών – Νέες προσεγγίσεις στα χρηστήρια ελάσματα”

Μαντείο Δωδώνης: “Οι ερωτήσεις των χρησμών – Νέες προσεγγίσεις στα χρηστήρια ελάσματα”

Στις 24 Μαΐου 2023 η UNESCO αποφάσισε την ένταξη του συντάγματος των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου». Πρόκειται για τη δεύτερη ελληνική εγγραφή μετά τον Πάπυρο του Δερβενίου το 2015.

Στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η αξιοποίηση του μοναδικού αυτού πολιτιστικού υλικού με γνώμονα την προστασία, ανάδειξη και συντήρηση του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων. Για την επίτευξή του, απαραίτητη καθίσταται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που θα παρέχουν σε όλους, μελετητές και μη, την ακριβέστερη ανάγνωση των ελασμάτων, ενέργεια που δεν απαιτεί την άμεση επαφή με το εύθραυστο υλικό των ελασμάτων, αποτρέποντας την περαιτέρω φθορά.

Προκειμένου το σύνολο των ελασμάτων να γίνει γνωστό και να υπογραμμιστεί η σημασία του από τις μικρότερες μέχρι της μεγαλύτερες ηλικίες, η εφορεία πρόκειται σύντομα να εκδώσει ένα έντυπο στο οποίο συμμετέχουν ειδικοί στα ελάσματα επιστήμονες με κείμενα προσιτά στο ευρύ κοινό, να υλοποιήσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης και να οργανώσει θεματικές περιηγήσεις αφιερωμένες στα μολύβδινα ελάσματα.

*Διαβάστε αναλυτικά στον σύνδεσμο

Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα; | LiFO

Share this post