Μακρόν ” Απαράδεκτο να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος κράτους μέλους της ΕΕ

Μακρόν ” Απαράδεκτο να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος κράτους μέλους της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν , εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους και τόνισε: ” Είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται. Αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό πρέπει να υποστούν κυρώσεις, και μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας επ΄ αυτού”.

Σε δηλώσεις , μετά την υποδοχή του προέδρου Αναστασιάδη, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε  ότι η παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι δεικνύει τη σημασία για όλους τους Ευρωπαίους, για την κυριαρχία μας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε ότι «πραγματικά σε αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για μας, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας είναι σήμερα σημαντικά».

Είπε ακόμα «θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος, αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειας μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα αφήσει να γίνει”.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε και τα εξής:

“Η Ευρώπη πρέπει να προασπίσει την κυριαρχία της με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Πρόκειται για το ίδιο διακύβευμα που έχουμε στη Λιβύη, όπου δεν μπορούμε και εδώ να αφήσουμε άλλες δυνάμεις, οποιεσδήποτε και να είναι, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η Ευρώπη πρέπει να μελετήσει τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη Μεσόγειο”.

Ο Γάλλος πρόεδρος  κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να συμμετάσχει στη Σύνοδο των MED7 που θα γίνει στο Παρίσι, όπως είπε, περί το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη σημερινή συνάντηση που είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του φίλου Προέδρου Μακρόν.

Είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε τέσσερεις μέρες, πολύ δύσκολες ώρες, αλλά χάρη στην ηγετική πρωτοβουλία που ανέλαβες Εμανουέλ, χάρη στη γενναιότητα που επέδειξες σε συνεργασία με την Καγκελάριο Μέρκελ, έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε ως Ευρωπαίοι για άλλη μια φορά να ζήσουμε στιγμές επιτυχίας και ευτυχίας, γιατί κατορθώσαμε μέσα από πρωτοβουλίες και συμβιβασμούς να φύγουμε όλοι ικανοποιημένοι ή σχεδόν όλοι.

Αυτό που σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι ότι ο ρόλος σου δεν περιορίζεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις μέσα στην Ευρώπη, αλλά εκτείνεται και αναδεικνύεται η Γαλλία ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική, τη Δυτική, Μεσόγειο, εκεί όπου δυστυχώς απουσιάζει η Ευρώπη. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη που εκφράζω ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού για το ενδιαφέρον και τη σταθερή πάντοτε θέση της Γαλλίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Για αυτό που θέλω ιδιαίτερα να σε ευχαριστήσω Εμανουέλ είναι για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις έτσι ώστε επιτέλους η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, να μην περιορίζεται δηλαδή σε διακηρύξεις αλλά μέσα από πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη. Αυτά που καταγράφονται αυτές τις μέρες και τους προηγούμενους μήνες βεβαίως, η παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται ή έχουν διαδραματιστεί στη Συρία, στο Ιράκ, τούτες τις μέρες και ώρες στην Ελλάδα, στη Λιβύη, καταδεικνύουν πως υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης αλλά και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες σου αναπτερώνεται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη.

Χαίρομαι διότι κατά τη συνάντηση μας θα δούμε πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι διμερείς μας σχέσεις που είναι άριστες, με βάση τη γαλλοκυπριακή στρατηγική ατζέντα που υπεγράφη το 2016 πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι οικονομικές, πολιτιστικές σχέσεις και ιδιαίτερα η αμυντική συνεργασία. Θέλω να σε βεβαιώσω πως η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνον. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από τη Συρία, βοηθήσαμε σε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή όπως στην περίπτωση του Λιβάνου, και ενδεχόμενα αν χρειαστεί θα ξανασυμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το επιτυγχάνουμε και μέσα από τις διμερείς σχέσεις με όλες ανεξαίρετα τις γειτονικές μας χώρες».

Μετά τις δηλώσεις  οι δύο πρόεδροι και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους παρακάθισαν σε συνομιλίες με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, θέματα που άπτονται της ΕΕ, καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας,  Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ,  Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Γαλλία,  Παντιάς Ηλιάδης, ο σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη  για θέματα Ενέργειας,  Γιώργος Λακκοτρύπης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

Share this post