Μακρόν- Λεπέν: «Ο κ. Υπερόπτης» απέναντι στην «κυρία Τρομακτική»

Μακρόν- Λεπέν: «Ο κ. Υπερόπτης» απέναντι στην «κυρία Τρομακτική»

‘Υστερα από τρεις ώρες τηλεμαχίας χθες βράδυ η Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να αλλάξει τόσο το κλίμα ώστε να ανατρέψει τη δημοσκοπική διαφορά της από τον Μακρόν, ο οποίος την στρίμωξε αποτελεσματικά για τις σχέσεις της με τον Πούτιν. Και οι δύο μονομάχοι όμως έχουν πρόβλημα: Εκείνος θεωρείται υπερόπτης από πάνω από τον έναν στους δύο τηλεθεατές, εκείνη τρομακτική από τους μισούς… 

Αν η σχεδόν τρίωρη τηλεμαχία της Μ. Τετάρτης, το débat présidentiel μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, ήταν το τελευταίο εμπόδιο του πρώτου για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας την προσεχή Κυριακή, φαίνεται ότι προσπέρασε με μια σχετική άνεση. Οπως έκριναν οι αναλυτές, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε μαχητικός και έδωσε απαντήσεις, καταφέρνοντας επιτυχώς να περιγράψει την ακροδεξιά αντίπαλό του ως μια πολιτικό που ελέγχεται από το σύστημα Πούτιν. Ναι, φάνηκε πάλι αλαζονικός, υπερόπτης —αυτό είπαν πολλοί τηλεθεατές σε στιγμιαία δημοσκόπηση μετά το τέλος της συζήτησης, αλλά κάτι αντίστοιχο είχαν πει για τον Μακρόν και στην τηλεμαχία του 2017, πάλι με αντίπαλο τη Λεπέν.

Αν και η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) φάνηκε πως είχε προετοιμαστεί καλύτερα και διατήρησε την αυτοκυριαρχία της περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη, καταστροφική κατά κάποιους υποστηρικτές της, τηλεμαχία τους, το 2017, ο Μακρόν τη σφυροκόπησε αποτελεσματικά για τις σχέσεις με την ηγεσία της Ρωσίας, για τα σχέδιά της για την οικονομία, για την πολιτική της έναντι της Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά.. Τέσσερις ημέρες πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία (το 59%) έκρινε ότι ο πρόεδρος ήταν πιο πειστικός από τη Λεπέν (39%), σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω. Δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν  έχει διευρύνει το προβάδισμά του και οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του λαμβάνοντας ως και το 56% των ψήφων (έναντι 44% της κυρίας Λεπέν). Το 2017, πάντως, ο Μακρόν είχε επικρατήσει της Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%.

Αναλυτές εκτίμησαν πως η τηλεοπτική συζήτηση είναι απίθανο να μεταβάλει τις προθέσεις ψήφου ποσοστού ικανού να ανατρέψει αυτή την εικόνα. «Ναι, ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε, αλλά η αντίπαλός του απέφυγε την επανάληψη της καταστροφής της προηγούμενης φοράς», εκτίμησε ο γάλλος διπλωμάτης Ζεράρ Αρό. Η τηλεοπτική συζήτησε δεν την έθεσε εκτός κούρσας, «όπως το 2017», αλλά «δεν τη βοήθησε να κλείσει την ψαλίδα» της διαφοράς, πρόσθεσε ο άλλοτε πρεσβευτής στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ.

«Η Ρωσία είναι ο τραπεζίτης σου»

Στην επίθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, ο πρόεδρος έριξε ιδιαίτερο βάρος στο δάνειο που είχε λάβει το κόμμα της κυρίας Λεπέν για την προεκλογική της εκστρατεία το 2017 από ρωσική τράπεζα. «Το πρόβλημα είναι πως όταν μιλάτε για τη Ρωσία, μιλάτε για τον τραπεζίτη σας», είπε. «Είσαστε εξαρτημένη από τη ρωσική εξουσία, είσαστε εξαρτημένη από τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν». Για το ζήτημα του κόστους ζωής, που απασχολεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, ο Μακρόν επίσης επιτέθηκε στην αντίπαλό του ρωτώντας τη γιατί ψήφισε εναντίον της πρότασής του να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διατείνεται πως θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη Γαλλία. Πάντως ο γάλλος πρόεδρος δεν κατάφερε να αποφύγει να δώσει μερικές φορές εικόνα υπερόπτη και αλαζόνα, κατά τους χαρακτηρισμούς που του προσάπτουν αρκετοί επικριτές του. Διέκοψε επανειλημμένα την αντίπαλό του με παροτρύνσεις όπως «μην τα αναμιγνύετε όλα», ή παρατηρήσεις όπως «η κυρία Λεπέν είναι πολύ πιο πειθαρχημένη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια». «Κύριε Μακρόν, σταματήστε να μου κάνετε διάλεξη», ήταν η αντίδραση της ακροδεξιάς υποψήφιας, που πάντως είχε πολύ πιο ήπιο τόνο από ό,τι στο παρελθόν, φθάνοντας στο σημείο να επαινέσει τον γάλλο πρόεδρο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του για να αποτραπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Είσαι κλιματοϋποκριτής»

Ωστόσο επέκρινε τον αντίπαλό της, που χαρακτήρισε ειρωνικά «Μότσαρτ των οικονομικών» για τον «κάκιστο οικονομικό απολογισμό του» και τον «ακόμη χειρότερο κοινωνικό απολογισμό του». Εκείνος της πρόσαψε πως ωθεί τη Γαλλία σε «εμφύλιο πόλεμο» με την πρόταση να απαγορευθεί η ισλαμική μαντίλα στους δημόσιους χώρους. Η έρευνα του Elabe έδειξε πως το 50% των τηλεθεατών θεώρησε ότι ο Μακρόν όντως φάνηκε αλαζόνας ή υπεροπτικός, ενώ μόλις το 16% έκανε την κρίση αυτή για την κυρία Λεπέν. Η υποψήφια της άκρας δεξιάς φάνηκε επίσης να επικεντρώνεται περισσότερο σε όσα απασχολούν τους πολίτες (37%) απ’ ό,τι ο αρχηγός του κράτους (34%). Η Μαρίν Λεπέν πιστώθηκε εξάλλου μια αξιομνημόνευτη ατάκα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει νεότερους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν κάνει αρκετά για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής: «δεν είμαι κλιματοσκεπτίστρια, αλλά εσείς είσαστε λιγάκι κλιματοϋποκριτής», είπε. Οι δύο αντίπαλοι έχουν από «μια μεγάλη αδυναμία», εκτίμησε πάντως, ο Μπερνάρ Σανάν της Elabe: «Εκείνος θεωρείται υπερόπτης από πάνω από τον έναν στους δύο τηλεθεατές, εκείνη τρομακτική από τους μισούς».

Πηγή: Protagon.gr/ Το κείμενο απηχεί τις απόψεις της συντακτικής ομάδας του Protagon.gr

Share this post