Μ. Σιζόπουλος: “Η ΕΔΕΚ πρέπει να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, να ασκήσει διακυβέρνηση” .-Επανεκλέχτηκε πρόεδρος
“Η ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να μεγαλώσει, να ισχυροποιηθεί, να αγκαλιάσει κόσμο και να την αγκαλιάσει ο κόσμος, να αυξήσει τα ποσοστά της και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία, γιατί η κοινωνία και η πατρίδα μας την χρειάζονται”, ανέφερε ο επανεκλεγείς , άνευ ανθυποψηφίου, πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος.
Ο κ. Σιζόπουλος ανακηρύχθηκε εκ νέου Πρόεδρος άνευ ανθυποψηφίου.
«Θα πρέπει η κοινή ομολογία όλων ότι είμαστε το κόμμα με τις πιο σωστές θέσεις, το πιο έντιμο, ότι είμαστε ένα Κόμμα αγωνιστικό, να μετατραπεί σε έμπρακτη στήριξη από το λαό», είπε, μιλώντας το απόγευμα στο στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος. (Το πλήρες κείμενο της ομιλίας στο τέλος).
Πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί «εάν εγκαταλείψουμε την εσωστρέφεια που κάποιοι σκόπιμα επιχειρούν να προκαλέσουν, αφού οι ίδιοι απέτυχαν να υλοποιήσουν τις προσωπικές-τους φιλοδοξίες». Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι πλείστοι από αυτούς έχουν κεφαλαιοποιήσει σε βάρος του Κόμματος και των μελών του σημαντικά οφέλη. Επιδιώκουν, όπως είπε, η ΕΔΕΚ να είναι μια κλειστή λέσχη και όχι έπαλξη κοινωνικών και εθνικών αγώνων.
«Είναι ευθύνη όλων μας να αποδείξουμε πως είμαστε έτοιμοι μαζί με τους νεότερους να πορευτούμε για μια καλύτερη κοινωνία με μία ΕΔΕΚ δυνατή. Μία ΕΔΕΚ που δεν θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Μια ΕΔΕΚ που θα αλλάξει θέση και ρόλο. Γιατί αυτό είναι προς όφελος και της πατρίδας μας», σημείωσε
Πρέπει να αποδείξουμε, πρόσθεσε, και να πείσουμε πως είμαστε ένα πρωτοπόρο κομμάτι της κοινωνίας, πως παρά τα 53 χρόνια βαριάς ιστορίας, δεν είμαστε κατεστημένο, πως είμαστε ένα κόμμα, στο οποίο, όταν ένας πολίτης ενταχθεί, δεν θα ικανοποιηθεί μόνο από τις θέσεις μας, αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας-μας.
Ανέφερε ότι το Κίνημα έχει καθήκον μέσα στα επόμενα χρόνια να εκσυγχρονίσει ακόμα περισσότερο τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του. Επίσης τα συλλογικά όργανα, κεντρικά και επαρχιακά, να είναι οι φορείς που θα αφουγκράζονται τη βάση του Κόμματος και την κοινωνία.
«Να ενισχύσουμε την ηλεκτρονική συμμετοχική δημοκρατία, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη και ιδιαίτερα τις καινοτόμες γνώσεις και προτάσεις των νέων ανθρώπων. Να ετοιμάσουμε την επόμενη γενιά των ΕΔΕΚιτών, που θα συνεχίσουν τους αγώνες, με σύγχρονα μέσα και νέες ιδέες, αλλά με γερές ιδεολογικές και εθνικές βάσεις».
Επίσης να αυξηθούν οι κοινές δράσεις με τις μαζικές οργανώσεις του κόμματος τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, τη Νέα Αγροτική και τη ΔΕΟΚ.
Η ΕΔΕΚ, είπε επίσης, δεν πρέπει να είναι μόνο η φωνή της συνείδησης του λαού, δεν πρέπει να είναι μόνο το ανάχωμα σε κακές, κοινωνικές ή εθνικές πολιτικές, δεν πρέπει μόνο να σπεύδει να διορθώνει, όσο μπορεί, τα κακώς κείμενα και να εμβολιάζει πολιτικές άλλων, με επωφελείς για το λαό προτάσεις.
«Η ΕΔΕΚ πρέπει να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, να υλοποιήσει τις δικές της προτάσεις, να ασκήσει διακυβέρνηση. Είναι αδήριτη ανάγκη, για το καλό του τόπου και του λαού, η ΕΔΕΚ να πρωταγωνιστήσει, όχι μόνο στο επίπεδο που ανάφερα πιο πάνω, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών», είπε.
Περαιτέρω ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η σύγκληση του Παγκύπριου Συνεδρίου προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη, μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων στελεχών και μελών του Κόμματος ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ήταν αποστασιοποιημένα αλλά και κατά τις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές πολέμησαν την ΕΔΕΚ. Καλούσαν, όπως είπε, μέλη και ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την ΕΔΕΚ, να μειωθούν τα ποσοστά της, για να χρεώσουν την αποτυχία στη σημερινή ηγεσία, να ζητήσουν την παραίτησή της για να «επιστρέψουν» δήθεν αυτοί για να την αναλάβουν. Συμπλήρωσε ότι παρότρυναν στελέχη και μέλη του Κόμματος να κατέλθουν ως υποψήφιοι με άλλα κόμματα.
«Στο βωμό των προσωπικών συμφερόντων θυσιάζουν το Κόμμα και κατ΄ επέκταση την πατρίδα μας. Όλοι αυτοί που ευνοήθηκαν λόγω του Κόμματος πού βρίσκονται σήμερα; Εάν δεν ήταν η ΕΔΕΚ ποια θα ήταν η πορεία τους και ποια η αναγνωρισιμότητά τους», διερωτήθηκε.
Όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες και θεσμικές αλλαγές, είπε ότι βασικός στόχος το ξεπέρασμα εγγενών αδυναμιών, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση τόσο της διαφάνειας, όσο και της δυνατότητας αντικειμενικού ελέγχου συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για τις οποίες πολλές φορές στο παρελθόν ζητήθηκαν εξηγήσεις χωρίς όμως να υπάρξουν απαντήσεις.
Όσον αφορά τα οικονομικά του κόμματος είπε ότι τον Γενάρη του 2020 ξοφλήθηκαν όλα τα χρέη του Κόμματος και σήμερα για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, διαθέτει θετικό οικονομικό ισοζύγιο.
Είπε ακόμα ότι η Η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο από τα ιστορικά κόμματα που κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά της, έστω και κατά 0.54%, ήτοι 2292 ψήφους περισσότερους σε σχέση με το 2016. Εξέλεξε Βουλευτή στη Λάρνακα για πρώτη φορά μετά το 1970.
«Η επιτυχία όλων των στόχων μας θα ήταν δυνατή εάν σε Παγκύπριο επίπεδο το Κόμμα συγκέντρωνε ακόμα 1250 περίπου ψήφους. Θα ήταν 4ο Κοινοβουλευτικό Κόμμα, θα είχε εκλέξει 6 Βουλευτές και θα ήταν ο καθοριστικός ρυθμιστικός παράγοντας στη Βουλή», είπε.
Πρόσθεσε ότι η απώλεια της 4ης θέσης στη Βουλή είναι καθαρή ευθύνη εκείνων των στελεχών και μελών του Κόμματος που όχι μόνο δεν συνέβαλαν στον προεκλογικό αγώνα, αλλά αντίθετα πολέμησαν το Κόμμα και στήριξαν υποψηφίους σε άλλους συνδυασμούς.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των αξιωματούχων του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, 1η Μαΐου 2022, από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 5:00 μ.μ., συνεχόμενα, σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.
Συγκεκριμένα:
Λευκωσία – Κερύνεια: Στα κεντρικά γραφεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ (Λεωφόρος Βύρωνος 40)
Λεμεσός: Στα επαρχιακά γραφεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ (Αγίας Φυλάξεως 81)
Πάφος: Στα επαρχιακά γραφεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ (Λεωφόρος Ν. Νικολαΐδη 34)
Λάρνακα – Αμμόχωστος: Στα επαρχιακά γραφεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ (Λεωφόρος Στρατηγού Τιμάγια, Μέγαρο Κυριάκος)
Κάλπη θα στηθεί και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Σωτήρας, για τα μέλη του κινήματος της Ελεύθερης Αμμοχώστου.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Σιζόπουλου
“Συναγωνίστριες/στές,
Το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος ολοκληρώνεται κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες. Πρωτόγνωρες, τόσο για την ΕΔΕΚ, ένα ιστορικό Κόμμα, με αναγνωρισμένη την αξιοπιστία του και από αντιπάλους και από φίλους, όσο και για τα πολιτικά δεδομένα της πατρίδας μας και όχι μόνο.
Βασικός λόγος διαμόρφωσης αυτής της άκρως αρνητικής κατάστασης οι συνεχείς δικαστικές προσφυγές από ένα μικρό αριθμό μελών και στελεχών του Κόμματος, στόχος των οποίων είναι η παράλυση και η απαξίωση του Κόμματος. Η συμπεριφορά των οποίων είναι απότοκο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και προσωπικών ή/και αλλότριων συμφερόντων.
Η σύγκληση σήμερα του Παγκύπριου Συνεδρίου προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη, μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων στελεχών και μελών του Κόμματος ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ήταν αποστασιοποιημένα αλλά και κατά τις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές πολέμησαν την ΕΔΕΚ. Καλούσαν μέλη και ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την ΕΔΕΚ, να μειωθούν τα ποσοστά της, για να χρεώσουν την αποτυχία στη σημερινή ηγεσία, να ζητήσουν την παραίτησή της για να «επιστρέψουν» δήθεν αυτοί για να την αναλάβουν.
Παρότρυναν στελέχη και μέλη του Κόμματος να κατέλθουν ως υποψήφιοι με άλλα κόμματα.
Στήριξαν άλλοτε φανερά και άλλοτε παρασκηνιακά υποψηφίους άλλων συνδυασμών.
Με συνεχείς ανακοινώσεις στα ΜΜΕ πρόβαλλαν ψευδή και ατεκμηρίωτα δεδομένα για να πλήξουν την αξιοπιστία του Κόμματος.
Το αποτέλεσμα των εκλογών τους απογοήτευσε, η ΕΔΕΚ δεν ήταν 7ο κόμμα όπως προσδοκούσαν και όπως διέδιδαν. Η ΕΔΕΚ έχασε για 238 ψήφους την 4η Κοινοβουλευτική θέση με δική τους ευθύνη και για 1250 ψήφους δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ακόμα 2 έδρες στην 3η κατανομή.
Γι΄ αυτό και από τις 3 Ιουνίου, άρχισαν έναν ανήθικο πόλεμο με καταγγελίες στην Αστυνομία, προσφυγή στα Δικαστήρια και προσπάθεια ματαίωσης των ομόφωνων, διαφανών και δημοκρατικών αποφάσεων της Κ.Ε. της 30ης π. Ιουνίου για τη σύγκληση του 14ου Τακτικού και Εκλογικού Παγκύπριου Συνεδρίου.
Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκαν. Ανάμεναν το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Μάη του 2022, για να έχουν τον χρόνο να οργανωθούν και να υπονομεύσουν την ηγεσία του Κόμματος. Αιφνιδιάστηκαν όμως περισσότερο από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πάφο και τη Λεμεσό. Γι΄ αυτό και για να μην ολοκληρωθεί η συντριβή τους στη Συνδιάσκεψη της Λευκωσίας, προσέφυγαν στο Δικαστήριο για να ματαιώσουν την εκλογική διαδικασία.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Σκόπιμα αποφεύγουν να τα απαντήσουν και καταφεύγουν με ψευδή στοιχεία στα δικαστήρια σε μια προσπάθεια να εξευτελίσουν την ηγεσία και τα όργανα του Κόμματος. Στην πραγματικότητα όμως εξευτελίζουν την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της ΕΔΕΚ για την οποία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
Αφού διαφωνούσαν με το Μητρώο Μελών γιατί δεν έθεσαν το θέμα στην Κ.Ε. στις 30 Ιουνίου και ψήφισαν και αυτοί την απόφαση;
Γιατί δεν υπέβαλαν ένσταση κατά των εκλογών στις πέντε Επαρχιακές Συνδιασκέψεις που προηγήθηκαν της Κερύνειας, της Λάρνακας, της Αμμοχώστου, της Πάφου και της Λεμεσού;
Γιατί κατήλθαν ως υποψήφιοι τόσο για την Κ.Ε. όσο και για τις Ε.Ε.;
Αφού νοιώθουν ότι έχουν δίκαιο γιατί δεν προσέρχονται σε μια ανοικτή και δημόσια παράθεση των στοιχείων ενώπιον των μελών του Κόμματος; Γιατί φυγομαχούν;
Είναι προφανές ότι οι προσπάθειές τους αποσκοπούν, είτε στη διασφάλιση προσωπικών συμφερόντων τα οποία θίξαμε λόγω των μέτρων που λήφθηκαν, είτε σε περίπτωση αποτυχίας να τη δικαιολογήσουν ότι δήθεν ήταν αποτέλεσμα παραποιημένου Μητρώου, να διασπάσουν και να αποδυναμώσουν το Κόμμα.
Σε αυτή την τακτική κάποιοι βρίσκονται στο προσκήνιο και κάποιοι κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο. Όμως ουδέν κρυφό υπό τον ήλιο.
Στη βάση αδιάσειστων στοιχείων κάποιοι είναι ενοχλημένοι γιατί
• Αποκηρύξαμε τη ΔΔΟ, της οποίας ήταν θιασώτες, άλλοι κρυφοί και άλλοι φανεροί.
• Περιορίσαμε τις θητείες στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα και έχασαν οικονομικά ωφελήματα και τη δυνατότητα αξιοποίησης της θέσης τους για ρουσφετολογικές υπηρεσίες προς ίδιον όφελος.
• Με την μεταφορά ακινήτων επ΄ ονόματι του κόμματος έχασαν είτε την ευκαιρία σε βάθος χρόνου να τα οικειοποιηθούν, είτε απώλεσαν εισοδήματα.
Στο βωμό των προσωπικών συμφερόντων θυσιάζουν το Κόμμα και κατ΄ επέκταση την πατρίδα μας. Όλοι αυτοί που ευνοήθηκαν λόγω του Κόμματος πού βρίσκονται σήμερα; Εάν δεν ήταν η ΕΔΕΚ ποια θα ήταν η πορεία τους και ποια η αναγνωρισιμότητά τους;
Η σημερινή ηγεσία του Κόμματος με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της βρισκόταν πάντα ενώπιον σας, εκθέτοντας τις θέσεις και τις απόψεις της, να δεχθεί την καλόπιστη κριτική και τις υποδείξεις σας σε μια προσπάθεια να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο προς όφελος της ΕΔΕΚ και της πατρίδας μας.
Αυτοί που διασύρουν το Κόμμα στην Αστυνομία και τα Δικαστήρια που βρίσκονται; Γιατί απουσιάζουν; Γιατί αποφεύγουν το δημοκρατικό διάλογο και την αντιπαράθεση;
Η αποφυγή από μέρους μας της δημόσιας αντιπαράθεσης δεν είναι ούτε αδυναμία, ούτε ενοχή ή συνενοχή. Είναι υπευθυνότητα. Ας μην εκλαμβάνουν αυτή τη στάση μας ως αδυναμία. Η ανοχή, η αντοχή, η υπομονή και η υπευθυνότητα έχουν όρια.
Στερούμενοι πολιτικών επιχειρημάτων καταφεύγουν κάποιοι σε ψευδολογίες για να παραπλανήσουν τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. Σε όσα αναληθή διαδίδουν δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ δεν παρουσίασαν έστω και ένα τεκμήριο για να υποστηρίξουν τη θέση τους.
Αντίθετα από την πλευρά μας ότι προβάλλουμε το υποστηρίζουμε με αδιάσειστα στοιχεία τα οποία παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν τόλμησαν να τα διαψεύσουν.
Εσωκομματικές διαδικασίες – θεσμικές αλλαγές
Όπως πολλές φορές είχαμε τονίσει οι νέες συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν στην πατρίδα μας ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2012-13, αλλά και τα τεράστια οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα που παρουσίαζε το Κόμμα, επέβαλλαν την αναδιοργάνωσή του για να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.
Βασικός στόχος το ξεπέρασμα εγγενών αδυναμιών, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση τόσο της διαφάνειας, όσο και της δυνατότητας αντικειμενικού ελέγχου συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για τις οποίες πολλές φορές στο παρελθόν ζητήθηκαν εξηγήσεις χωρίς όμως να υπάρξουν απαντήσεις.
Κάποιες από τις θεσμικές αλλαγές ήταν απαραίτητες, ανεξάρτητα εάν αυτές έθιγαν άμεσα ή έμμεσα «κεκτημένα δικαιώματα ή συμφέροντα» κάποιων κομματικών στελεχών.
Σε αυτό το πλαίσιο με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες υιοθετήθηκαν μέτρα όπως:
1. Οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας και των μελών της Κ.Ε. να γίνονται με κάλπες σε όλες τις επαρχίες και όχι μόνο στη Λευκωσία, ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα μέλη και να δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό μελών να λαμβάνουν μέρος, αλλά και για να αποτραπούν φαινόμενα καλπονοθείας.
2. Θεσμοθέτηση Επιτροπής Δεοντολογίας και Επιτροπής Διαπίστευσης η οποία να έχει στην κατοχή της σφραγισμένο το Μητρώο Μελών ώστε να αποφεύγονται σκόπιμες αλλοιώσεις, να εξετάζονται ενστάσεις και να παραδίδεται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που εκλέγεται από το Παγκύπριο Συνέδριο. Και αυτό για να αποφεύγεται η παραποίηση του Μητρώου ανάλογα με το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι.
3. Περιορισμός των θητειών σε κομματικά και πολιτειακά αξιώματα σε δύο 5ετίες (συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου), είτε συνεχόμενες είτε διακεκομμένες, ικανοποιώντας το αίτημα στελεχών που για χρόνια το ζητούσαν και δεν υιοθετείτο. Το μέτρο αυτό ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα που επιφέρει δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για ανέλιξη των νέων στελεχών.
4. Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος εκτός των συνεδριάσεων που συζητούνται θέματα τακτικής, να είναι ανοικτές ακόμα και στα ΜΜΕ. Οι ανοικτές συνεδριάσεις συμβάλλουν στη διαφάνεια και αποτρέπουν τις σκόπιμες διαστρεβλώσεις.
5. Πρόσληψη μετά από προκήρυξη της θέσης και απόφαση του Π.Γ. Διευθυντή με συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες. Η πρόσληψή του εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας Διοικητικής Δομής.
6. Θεσμοθέτηση ανεξάρτητης Πειθαρχικής Επιτροπής τα μέλη της οποίας εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή.
7. Ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης σε πενταμελή Οικονομική Επιτροπή. Διορίστηκε Ελεγκτικό Γραφείο για την ετοιμασία των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων του Κόμματος και δεύτερο Ελεγκτικό Γραφείο για να ενεργεί ως εσωτερικός ελεγκτής προτού οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις παραδοθούν στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων και τον Γενικό Ελεγκτή. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις αναρτούνται στην ιστοσελίδα του Κόμματος.
8. Σύσταση και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για τακτική επαφή με τα μέλη του Κόμματος.
9. Σύσταση Γραφείου Εξυπηρέτησης μελών και φίλων για την επίλυση προβλημάτων και διευκόλυνση της επαφής τους με κυβερνητικές και άλλες υπηρεσίες.
10. Σύσταση ομάδας εθελοντών από στελέχη και μέλη του Κόμματος για παροχή βοήθειας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οικονομική κατάσταση
Το πλέον σοβαρό πρόβλημα που έπρεπε να διαχειριστούμε ήταν η οικονομική κατάσταση, η οποία έθετε σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του ίδιου του Κόμματος.
Να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου του 2014 η οικονομική κατάσταση του Κόμματος είχε ως εξής:
• Το συνολικό χρέος ανερχόταν περίπου στο 1.200.000 (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλ.) ευρώ.
• 593.000 δάνειο στην Τράπεζα Κύπρου (31/12/2012=794.770 και 31/12/2013=656.694).
• 56.000 δάνειο στην ΣΠΕ Αραδίπου.
• 318.000 χρέη προς προμηθευτές και μισθούς προσωπικού.
• 39.000 τόκοι 2014.
• 171.000 χρέος της πρώην ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ* που αναλήφθηκε από το Κόμμα.
• 15.000 για την ανακαίνιση του οικήματος στην Πάφο.
ΣΥΝΟΛΟ=1.192.000 ευρώ
Οι περίπου 50.000 ευρώ αφορούσαν 7 αγωγές στο Δικαστήριο από προμηθευτές και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
*Από τις 171.000 δόθηκαν 30 χιλ. ευρώ στην ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ για να καλύψει μέρος των χρεών που της παράδωσε η προηγούμενη ηγεσία της Αγροτικής.
Το χρέος αύξανε με ρυθμό 35-36.000 χιλ. ευρώ το μήνα δεδομένου ότι τα πάγια μηνιαία έξοδα ήταν 32.000 πλέον 3.500 χιλ. οι τόκοι των δανείων, ενώ το πάγια μηνιαία έσοδα ήταν 964 ευρώ.
Τον Γενάρη του 2020 ξοφλήθηκαν όλα τα χρέη του Κόμματος και σήμερα για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, διαθέτει θετικό οικονομικό ισοζύγιο.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η νέα ηγεσία του Κόμματος σε συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή προσπάθησε να μεταφέρει και να εγγράψει επ΄ ονόματι του Κόμματος ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν εγγεγραμμένα είτε σε άτομα είτε σε εταιρίες όπου μέτοχοι ή διευθυντές ήταν στελέχη του Κόμματος.
Αυτή τη στιγμή επ΄ ονόματι του Κόμματος βρίσκονται εγγεγραμμένα δεκαπέντε (15) ακίνητα (ο σχετικός κατάλογος είναι στη διάθεση των μελών για έλεγχο), συνολικής αξίας 4.110.800 (τέσσερα εκατομμύρια εκατό δέκα χιλ. και 800 ευρώ), σύμφωνα με την εκτιμημένη αξία του Κτηματολογίου το 2013. Η σημερινή πραγματική αξία ξεπερνά τα 7 εκ. ευρώ.
Σκόπιμα και κακόβουλα από διάφορες πλευρές αφήνονταν υπονοούμενα για την διαχείριση της Πολυκατοικίας Λυσσαρίδη και την πώληση του οικήματος στην Πάφο. Μετά τις τεκμηριωμένες παρουσιάσεις των πραγματικών δεδομένων άλλαξαν τακτική.
Το Μητρώο μελών
Ανακάλυψαν νέο αφήγημα. Ατεκμηρίωτα και με ανακρίβειες επιχειρούν να αμφισβητήσουν το Μητρώο του Κόμματος. Ποια είναι η αλήθεια για το Μητρώο Μελών που σκόπιμα κάποιοι παραβλέπουν;
Τον Μάρτιο του 2017 το Μητρώο κλάπηκε και διαγράφτηκε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι εκλογές έγιναν με το Μητρώο του 2015
Η επικαιροποίηση του Μητρώου Μελών ήταν επιβεβλημένη. Μετά το Συνέδριο και τις εκλογές του Μαΐου του 2017, υπό την ευθύνη του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα σε συνεργασία με το τηλεφωνικό κέντρο και τις Ε.Ε. άρχισε η διαδικασία επικαιροποίησης, σύμφωνα και με τη νέα νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
Από το Μητρώο αφαιρέθηκαν τα ονόματα όσων:
• Εκτός από το όνομά τους δεν υπήρχε κανένα άλλο στοιχείο. Δηλ. δεν υπήρχε διεύθυνση ή τηλέφωνο επικοινωνίας.
• Κατά την επικοινωνία ζήτησαν οι ίδιοι να διαγραφούν είτε γιατί αποχώρησαν, είτε γιατί ανήκαν σε άλλο κόμμα.
• Διαπιστώθηκε ότι δεν κατοικούσαν στη δηλωμένη διεύθυνση και δεν κατέστη δυνατή η επαφή μαζί τους.
• Απεβίωσαν και δεν είχαν διαγραφεί.
• Κατήλθαν ως υποψήφιοι με άλλο κόμμα σε εκλογές.
• Δημόσια καταφέρονταν εναντίον του Κόμματος με υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος όσοι εμπίπτουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες διαγράφονται αυτόματα.
Με την προσθήκη των νέων μελών ο τελικός αριθμός ανήλθε περίπου στα 7220. Το Π.Γ. ενημερώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις τόσο για τον αριθμό των μελών όσο και για τον τρόπο επικαιροποίησης. Μάλιστα όλες οι Ε.Ε. ενημερώθηκαν και έλαβαν κατάλογο μελών που ζήτησαν να διαγραφούν ή δεν υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας να προχωρήσουν σε επαφή και επαναβεβαίωση προθέσεων και συμπλήρωσης των στοιχείων που απουσίαζαν.
Η παραπάνω διαδικασία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2017. Με στόχο να αποφευχθεί η διαρροή του Μητρώου και στη βάση της νομοθεσίας για προσωπικά δεδομένα, το Π.Γ. αποφάσισε το Μητρώο να βρίσκεται στην κατοχή του Προέδρου του Κόμματος που είναι και το πρόσωπο που έχει νομική ευθύνη.
Το επικαιροποιημένο Μητρώο του Νοεμβρίου του 2017 αποτελεί τη βάση προσθήκης νέων μελών, αφαίρεσης όσων απεβίωσαν ή διαγράφηκαν είτε οικειοθελώς είτε λόγω αντικομματικής συμπεριφοράς. Η τελική σύνθεση του Μητρώου με βάση το οποίο θα γίνουν οι εκλογές, όπως προνοεί το καταστατικό, είναι αυτό που έχει διαμορφωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
Η επίκληση κάποιων ότι έχουν στην κατοχή τους Μητρώο του Ιουνίου του 2021 και ότι ο αριθμός των μελών είναι 6800, προκαλεί ερωτήματα όπως:
• Πώς και από ποιόν παρέλαβαν το Μητρώο;
• Ποιος μας επιβεβαιώνει ότι δεν παρέλαβαν παράνομα και παράτυπα το Μητρώο, δεν προχώρησαν σε αφαιρέσεις ή και προσθήκες μελών για να προκαλέσουν πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία;
• Ηδη κάποιοι παραδέχτηκαν ή/και υπόδειξαν ποιος υπέκλεψε το Μητρώο.
Γι΄ αυτό τον λόγο το Κόμμα προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθούν τα παραπάνω.
Όμως μέσα από τη συμπεριφορά αυτών των μελών, ενώ επιχειρούν συστηματικά να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και να παραπληροφορήσουν το κοινό, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα τα οποία αρνούνται να απαντήσουν, παρά το γεγονός ότι τους καλέσαμε κατ΄ επανάληψη να προσέλθουν σε ανοικτές εσωκομματικές διαδικασίες και να θέσουν τα ερωτήματά τους.
• Γιατί αποδέκτηκαν το συγκεκριμένο Μητρώο Μελών στη συνεδρίαση της Κ.Ε. και το ψήφισαν;
• Γιατί αφού διαφώνησαν με το Μητρώο δεν έκαναν προσφυγή πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, αλλά αφού ολοκληρώθηκαν οι 5 Επαρχιακές Εκλογικές Συνδιασκέψεις;
• Γιατί προσέφευγαν στο Δικαστήριο για την έκδοση τριών διαταγμάτων σε ημέρα που δεν υπήρχε η δυνατότητα να κληθεί το Κόμμα και να καταθέσει την άποψή του;
• Τί έχει να απαντήσει ο τ. Γραμματέας της Κ.Ε. ο οποίος με την ένορκη δήλωση που κατάθεσε στο Δικαστήριο συνελήφθει να λέει ψέματα αναφορικά με το Μητρώο Μελών;
Βιώσαμε την πολεμική, σε πολλές περιπτώσεις αθέμιτη και άνευ ορίων. Η πολεμική ξεκίνησε με ένταση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου ουσιαστικά με την αυτόνομη κάθοδο καταστρέψαμε τα σχέδια κάποιων.
Ακολούθησαν οι κατηγορίες και υπόσκαψη γιατί ψηφίσαμε τους προυπολογισμούς για να κεφαλαιοποιήσουμε σημαντικά οφέλη σε πολίτες της υπαίθρου και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Συνεχίστηκε με τις βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η συμπερίληψη σε ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών υποψηφίων προερχόμενων από το Κόμμα, όταν με αρκετούς από αυτούς υπήρχε διάλογος για συμμετοχή στα κομματικά ψηφοδέλτια. Το φαινόμενο αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στην επαρχία Λεμεσού.
Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της προεκλογικής περιόδου μπορεί να μην κατορθώσαμε να πετύχουμε το σύνολο των στόχων μας, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν αποτυχία όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν.
Η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο από τα ιστορικά κόμματα που κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά της, έστω και κατά 0.54%, ήτοι 2292 ψήφους περισσότερους σε σχέση με το 2016. Εξέλεξε Βουλευτή στη Λάρνακα για πρώτη φορά μετά το 1970. Η επιτυχία όλων των στόχων μας θα ήταν δυνατή εάν σε Παγκύπριο επίπεδο το Κόμμα συγκέντρωνε ακόμα 1250 περίπου ψήφους. Θα ήταν 4ο Κοινοβουλευτικό Κόμμα, θα είχε εκλέξει 6 Βουλευτές και θα ήταν ο καθοριστικός ρυθμιστικός παράγοντας στη Βουλή.
Η απώλεια της 4ης θέσης στη Βουλή είναι καθαρή ευθύνη εκείνων των στελεχών και μελών του Κόμματος που όχι μόνο δεν συνέβαλαν στον προεκλογικό αγώνα, αλλά αντίθετα πολέμησαν το Κόμμα και στήριξαν υποψηφίους σε άλλους συνδυασμούς.
Τα υπόλοιπα παραδοσιακά κόμματα είχαν σημαντικές απώλειες. Ο ΔΗΣΥ 3.0%, το ΑΚΕΛ 3.2%, το ΔΗΚΟ 3.4% και οι Οικολόγοι 0.5%. Η ΕΔΕΚ όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες εντός της Βουλής έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αρκεί να τον αξιοποιήσει με σύνεση προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας.
Γιατί η Κ.Ε. σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να προχωρήσει σε ολοκλήρωση της διαδικασίας του Παγκυπρίου Συνεδρίου;
• Δεν αμφισβητήθηκε σε καμιά περίπτωση η απόφαση της Κ.Ε. της 30ης Ιουνίου 2021.
• Μετά την ανάκλιση των δικαστικών διαταγμάτων μπορέι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
• Δεν υπάρχει κανένα διάταγμα το οποίο να αφορά τη νομιμότητα του Μητρώου Μελών.
• Το καταστατικό προνοεί με σαφήνεια ότι η θητεία της ηγεσίας είναι 5ετής.
Για να μη δοθεί οποιοδήποτε δικαίωμα σε κάποιους να προσφύγουν στα Δικαστήρια, η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το εργότερο μέχρι τις 6 Μαίου. Η καθυστέρηση του καθορισμού δεν είναι σκοπιμότητα όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Αναμέναμε εάν ήταν δυνατόν να εκδοθούν όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου που βρίκσονται σε εκκρεμότητα, για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους υπονομευτές. Δυστυχώς η μία απόφαση καθυστερεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαρξει άλλη καθυστέρηση.
Συναγωνίστριες/στές,
Αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας έναντι της ιστορίας του Κόμματος, του κόσμου της ΕΔΕΚ και του μέλλοντος, οφείλουμε να παραδώσουμε στους επόμενους ΕΔΕΚίτες ένα Κόμμα υγιές, μια ισχυρή έπαλξη από την οποία να συνεχίσουν τους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να μεγαλώσει, να ισχυροποιηθεί, να αγκαλιάσει κόσμο και να την αγκαλιάσει ο κόσμος, να αυξήσει τα ποσοστά της και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία, γιατί η κοινωνία και η πατρίδα μας την χρειάζονται. Θα πρέπει η κοινή ομολογία όλων ότι είμαστε το κόμμα με τις πιο σωστές θέσεις, το πιο έντιμο, ότι είμαστε ένα Κόμμα αγωνιστικό, να μετατραπεί σε έμπρακτη στήριξη από το λαό.
Αυτό θα το πετύχουμε εάν εγκαταλείψουμε την εσωστρέφεια που κάποιοι σκόπιμα επιχειρούν να προκαλέσουν, αφού οι ίδιοι απέτυχαν να υλοποιήσουν τις προσωπικές-τους φιλοδοξίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πλείστοι από αυτούς έχουν κεφαλαιοποιήσει σε βάρος του Κόμματος και των μελών μας σημαντικά οφέλη. Επιδιώκουν η ΕΔΕΚ να είναι μια κλειστή λέσχη και όχι έπαλξη κοινωνικών και εθνικών αγώνων.
Είναι ευθύνη όλων μας να αποδείξουμε πως είμαστε έτοιμοι μαζί με τους νεότερους να πορευτούμε για μια καλύτερη κοινωνία με μία ΕΔΕΚ δυνατή. Μία ΕΔΕΚ που δεν θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Μια ΕΔΕΚ που θα αλλάξει θέση και ρόλο. Γιατί αυτό είναι προς όφελος και της πατρίδας μας.
Πρέπει να αποδείξουμε και να πείσουμε πως είμαστε ένα πρωτοπόρο κομμάτι της κοινωνίας, πως παρά τα 53 χρόνια βαριάς ιστορίας, δεν είμαστε κατεστημένο, πως είμαστε ένα κόμμα, στο οποίο, όταν ένας πολίτης ενταχθεί, δεν θα ικανοποιηθεί μόνο από τις θέσεις μας, αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας-μας.
Έχουμε καθήκον τα επόμενα χρόνια:
• Να εκσυγχρονίσουμε ακόμα περισσότερο τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας μας.
• Τα συλλογικά όργανα, κεντρικά και επαρχιακά, να είναι οι φορείς που θα αφουγκράζονται τη βάση του Κόμματος και την κοινωνία.
• Να ενισχύσουμε την ηλεκτρονική συμμετοχική δημοκρατία, αξιοποιώντας την τεχνολογία
• Να αξιοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη και ιδιαίτερα τις καινοτόμες γνώσεις και προτάσεις των νέων ανθρώπων. Να ετοιμάσουμε την επόμενη γενιά των ΕΔΕΚιτών, που θα συνεχίσουν τους αγώνες, με σύγχρονα μέσα και νέες ιδέες, αλλά με γερές ιδεολογικές και εθνικές βάσεις.
• Να αυξήσουμε τις κοινές δράσεις με τις μαζικές οργανώσεις του κόμματος τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, τη Νέα Αγροτική και τη ΔΕΟΚ.
Συναγωνίστριες, συναγωνιστές,
Η ΕΔΕΚ δεν πρέπει να είναι μόνο η φωνή της συνείδησης του λαού, δεν πρέπει να είναι μόνο το ανάχωμα σε κακές, κοινωνικές ή εθνικές πολιτικές, δεν πρέπει μόνο να σπεύδει να διορθώνει, όσο μπορεί, τα κακώς κείμενα και να εμβολιάζει πολιτικές άλλων, με επωφελείς για το λαό προτάσεις.
Η ΕΔΕΚ πρέπει να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, να υλοποιήσει τις δικές της προτάσεις, να ασκήσει διακυβέρνηση.
Είναι αδήριτη ανάγκη, για το καλό του τόπου και του λαού, η ΕΔΕΚ να πρωταγωνιστήσει, όχι μόνο στο επίπεδο που ανάφερα πιο πάνω, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Έχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη αυτό που μας μεταλαμπάδευσε ο Βάσος Λυσσαρίδης.
Η ΕΔΕΚ πρέπει να είναι δίπλα στο λαό, μαζί με το λαό, γιατί η ΕΔΕΚ είναι ο ίδιος ο λαός.
Μαζί στον αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε, να πετύχουμε, να προχωρήσουμε.
Μαζί συνεχίζουμε!”.