Μ. Ασία Χαίρε!

Μ. Ασία Χαίρε!

Πολυέκθεση κειμηλίων στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού

Χθες, 30.1.2023, ανήμερα   της μνήμης των Τριών Ιεραρχών και  της Γιορτής των Γραμμάτων συνέπεσαν συμβολικά τα εγκαίνια της Πολυέκθεσης με τίτλο “Μικράς Ασίας Ενθυμήματα και κειμήλια”. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο θεολόγος καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας, Χρυσόστομος Μελής, οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της  Επιτροπής Mνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022 και  αποσκοπεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και δη του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τα εγκαίνια της Πολυέκθεσης πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου, του Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριου, του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη και του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Δρoς Ευρυπίδη Ζαντίδη. Η Πολυέκθεση άνοιξε για το κοινό και τους/τις μαθητές/μαθήτριες , μετά τα εγκαίνια και φιλοξενείται στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Η  Πολυέκθεση αποτελεί συνέχεια της πετυχημένης διεξαγωγής της που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Λευκωσία. Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας πρότεινε τότε τη μεταφορά της και στη Λεμεσό, με σκοπό την ενημέρωση όχι μόνο των μαθητών/μαθητριών στο ευαίσθητο θέμα της Μικρασίας, αλλά και των πολιτών της πόλης.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων ξεκίνησε με το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.   

Στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου  σημείωσε ότι είναι ευτυχής συγκυρία που την ημέρα της Γιορτής των Γραμμάτων εγκαινιάστηκε η Πολυέκθεση στη Λεμεσό, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους συλλέκτες που με προθυμία αποδέχθηκαν να κρατηθεί το υλικό που αρχικά παραχώρησαν για περισσότερο χρόνο για την παράταση της Έκθεσης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού τόσο μέσα από τις χιλιετίες που προηγήθηκαν της Καταστροφής, από τα χρόνια του Ομήρου, του Ηρόδοτου, του Θαλή και του Ηράκλειτου ή και μετά με τους Τρεις Ιεράρχες, αφού η Μικρά Ασία επηρέασε καθοριστικά όχι μόνο τον ελληνικό, αλλά και ευρύτερα τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ιδιαίτερα μετά το 1922, στην προσφυγιά, με τη συμβολή των Μικρασιατών στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού πολιτισμού, με την επίδραση ξεχωριστών προσωπικοτήτων όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Γιώργος Σεφέρης, αλλά και χιλιάδες άλλοι επώνυμοι σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Χαρακτηριστικά είπε ότι “οι Μικρασιάτες πρόσφυγες όπου βρέθηκαν, σε δεύτερη πατρίδα, έδωσαν περισσότερα από όσα πήραν”. 

Ακολούθως, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος απηύθυνε λίγα λόγια από καρδιάς τονίζοντας ότι “η Μικρά Ασία αποτελεί μέρος του Ελληνισμού” και έκανε  αναφορά σε παραδείγματα Μικρασιατών, που μπόλιασαν τις νεότερες γενιές με το πνευματικό τους χάρισμα, όπως ο Άγιος Παΐσιος.

 Ο κ. Νικολαΐδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό Παιδείας για την πρότασή του να μεταφερθεί η Πολυέκθεση και στη Λεμεσό, εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Δήμου Λεμεσού, “μια πόλη, η οποία υποδέχθηκε και ενέταξε στους κόλπους της πολλούς Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι συνέδραμαν στην ενίσχυση του πολιτιστικού της δυναμικού”.

Ο κοσμήτορας του ΤΕΠΑΚ δρo Ευρυπίδης Ζαντίδης  είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, που η εκδήλωση γίνεται στο σημαίνον κτήριο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, ένα σημείο διατήρησης του πολιτισμού και διάδοσης της γνώσης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, Διευθυντής Σχολείου, Ιστορικός και μέλος της Επιτροπής Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022. Θέμα της ομιλίας του: «Η συμβολή της Κύπρου στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1922-2022». 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταλιαδώρος αναφέρθηκε στην έμπρακτη βοήθεια των Κυπρίων όπως το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών Ένωσις, που έπλεκαν για τους Έλληνες στρατιώτες, η συμμετοχή 10.000 εθελοντών στρατιωτών από το Ελληνικό Προξενείο Λευκωσίας τον Ιούλιο 1920, και η υπηρεσία αξιωματικών όπως ο Ίλαρχος Ιωάννης Τσαγγαρίδης από τη Λάπηθο.

Η τελετή των εγκαινίων περιελάμβανε   καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τους Χριστόδωρο Μνάσωνος και Γιάννη Λέμπο και με χορούς από τη Μικρά Ασία από το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα» υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Γιαλλουρίδη.

 
Βίντεο: Ανδρέας Χριστοφόρου

 Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση  χώρο των εκθεμάτων της Πολυέκθεσης από τον Θεολόγο κ. Χρυσόστομο Μελή. 

ΦΩΤΟ: Ανδρέας Χριστοφόρου

Η Πολυέκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Πολυέκθεση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 22800749.

ΦΩΤΟ: Ανδρέας Χριστοφόρου

Share this post