Λυσσαλέος πόλεμος Πατριαρχείου Μόσχας κατά Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Λυσσαλέος πόλεμος Πατριαρχείου Μόσχας κατά Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Με πηγή εκπόρευσης, σύμφωνα με πληροφορίες το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και την υπαγόμενη σε αυτό Μητρόπολη Κιέβου υπό τον κ. Ονούφριο, οργιάζουν το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα , που στόχο έχουν να πληγεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ , διότι αναγνώρισε την εν Ουκρανία Αυτοκέφαλη Εκκλησία και μνημόνευσε τον κανονικό Προκαθήμενο της , Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Επίσης, η Μόσχα επικαλούμενη και εκμεταλλευόμενη τους Κυπρίους Ιεράρχες , που εξέφρασαν αντίθετη άποψη από αυτή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, επιχειρεί να προκαλέσει ρήγμα στην Εκκλησία της Κύπρου.

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει, όπως σημείωσε έγκυρη πηγή,  κάθε όριο και το  Πατριαρχείο Μόσχας «παίζει όλα του τα χαρτιά και εντείνει τον λυσσαλέο επικοινωνιακό πόλεμο λάσπης  κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου», μετά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία επικροτεί  στο ζήτημα της Ουκρανίας την θέση του Αρχιεπισκόπου και την συμπόρευση του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

 

Σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναφέρουμε, αν και δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί η πληροφορία,  ότι σήμερα στο Μετόχι του Κύκκου συναντήθηκαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού και ο Επίσκοπος Αμαθούντος. 

*Για τον πόλεμο του Πατριαρχείου Μόσχας προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Εκκλησία Κύπρου χρησιμοποιείται ακόμη και το «δέλεαρ» της αμοιβής.  Ο Ντμίτρι Λιουπσένκο έχει στείλει δελτίο τύπου με email και γράφει ότι όσοι το δημοσιεύσουν “θα πληρωθύν στην τιμή που θα ζητήσουν”(!)

Ο Ρώσος διάκονος, Κωνσταντίνος Μάρκοβιτς, από την Αγία Πετρούπολη,  έγραψε:

«So I called today to Cyprus, to Tamassos. So, there will be a compromise, so that everyone is satisfied. And judging because 5 withdrew, apparently it will. Well, Orthodox times writes that group 4 made up with arch-m. And about 5-6 bishops supported them aloud. The rest are silent. So, most likely they will say that it is the archbishop’s personal business to remember whoever he wants. And we each will remain with our opinion».

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10158490182759193&id=735769192

Η ιστοσελίδα  Sputnik.gr  γράφει: «στην επικείμενη ανακοίνωση τους, οι αρχιερείς θα συμφωνήσουν ότι… διαφωνούν. Για να διατηρήσουν το κλίμα ενότητας στην κυπριακή Εκκλησία, που έχει περάσει από πολλές εντάσεις τους τελευταίους μήνες, αναμένεται να υπάρξει μια μέση λύση, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγεί αυτοκέφαλο, υπό πολλές προϋποθέσεις όμως και αστερίσκους.

Οι τέσσερις αρχιερείς (και ίσως και περισσότεροι) αναμένεται να παραμείνουν πιστοί στη γραμμή, που έχουν εκφράσει και δημόσια πως ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ως Προκαθήμενος του Πρώτου Θρόνου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, είναι «πρώτος μεταξύ ίσων», ένα πρωτείο που όπως έχουν τονίσει δεν είναι «πρωτείο εξουσίας», αλλά  «πρωτείο ευθύνης και διακονίας» για την ενότητα της Εκκλησίας, την ορθή πίστη και την αγάπη.

Άρα λοιπόν η απόφαση που θα ληφθεί φέρεται να αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα μνημόνευσης του Επιφανίου από ορισμένους που το επιθυμούν και τη δυνατότητα περί του αντιθέτου για όσους στέκονται απέναντι στη σχισματική Ουκρανική Εκκλησία.

https://sputniknews.gr/thriskeia/202011248944692-I-ekklisia-tis-kyprou-apofasizei-gia-to-oukraniko-autokefalo-dialogos-gia-na-apofeuhthei-to-shisma/

Σύμφωνα με καλούς  γνώστες της  εκκλησιαστικής διπλωματίας η Μόσχα «μετέρχεται θεμιτά και αθέμιτα μέσα , γιατί εκτιμά σωστά ότι την στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα ακολουθήσουν και Προκαθήμενοι άλλων κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών» .

ΕΞΑΛΛΟΥ, η σημασία που έχει για την Μόσχα η στάση της Εκκλησίας Κύπρου φαίνεται και από τα πιο κάτω:

«In Ukraine, the mass media of the Moscow Patriarchate claim that the decision of the Cypriot Church is fateful for the entire Orthodoxy, and depending on the decision of the Holy Synod, not only the further recognition of the Orthodox Church of Ukraine, but also the entire Orthodoxy will depend.

Official sources of the Moscow Patriarchate are silent. But propagandists of different stripes and interpretations say that no compromise was found at the Synod and now until Wednesday they will decide how to get out of the situation.  But, thus, according to them, the archbishop has no majority support. The Moscow Patriarchate has never fought for any Church that recognized us in the information space as it did for Cyprus».

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός,  με αφορμή  την Μολδαβία, έχει συστήσει διακριτικά στο Πατριαρχείο Ρουμανίας για την αναγνώριση του Κιέβου Επιφανίου. Υπέρ της αναγνώρισης λέγεται ότι είναι και ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς. 

 

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας , Ειρηναίου, αποσκοπούσε βασικά να επηρεάσει τα πράγματα σε σχέση με την διαδοχή, ώστε ο νέος Πατριάρχης να είναι εκλεκτός της Μόσχας.  Ως τέτοιο το Πατριαρχείο Μόσχας προκρίνει τον Μητροπολίτη Μπάτσκας, Ειρηναίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post