Λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και όχι ‘τις πραγματικότητες’, λέει ότι υποστηρίζει η Βρετανία
Ερντογάν : «Η λύση των δύο κρατών θα δημιουργούσε μια αμοιβαίως επωφελή (win-win) κατάσταση για τις δύο πλευρές του νησιού”.
Κωνσταντινούπολη , Μηνάς Βασιλειάδης
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, είπε στον Τούρκο πρόεδρο , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι υποστηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι μια λύση δύο κρατών, όπως επιθυμεί η Τουρκία, με βάση «τις πραγματικότητες» στο νησί.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά και αξιολόγησαν τις εξελίξεις ενόψει των επικείμενων συνομιλιών 5+1 (υπό τον ΟΗΕ) για το Κυπριακό στη Γενεύη, μεταξύ 27-29 Απριλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής πλευράς, «ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, με βάση το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Η Ντάουνινγκ Στριτ προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, τη σημασία της ανανέωσης του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Τουρκίας στη Βορειοδυτική Συρία, τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και τις διμερείς εμπορικές, κοινωνικές και αμυντικές σχέσεις.
«Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μετά το θάνατο δεκατριών Τούρκων πολιτών στο βόρειο Ιράκ και καταδίκασε τις δολοφονίες που διαπράττουν τρομοκράτες του ΡΚΚ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Άγκυρα σε δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τζόνσον «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα, η γεωργία, οι υπηρεσίες, οι επενδύσεις και η καταπολέμηση του COVID-19, καθώς και περιφερειακά θέματα».
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία στις 29 Δεκεμβρίου 2020 αποτελεί ένα νέο σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες βαίνουν προς τον «δηλωμένο στόχο» αύξησης του ετήσιου διμερούς εμπορίου σε $20 δις.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν «χαιρέτισε τις πρόσφατες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου» και υποστήριξε στον συνομιλητή του ότι «η λύση των δύο κρατών θα δημιουργούσε μια αμοιβαίως επωφελή (win-win) κατάσταση για τις δύο πλευρές του νησιού, καθώς και για όλους τους άλλους [δημιουργώντας] νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία».
Τέλος, ο κ. Ερντογάν «υπογράμμισε ότι η Τουρκία διατηρεί εποικοδομητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και στην Κύπρο» και επανέλαβε τη δέσμευσή του για ηρεμία και συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών «παρά τις προκλητικές πράξεις και δηλώσεις της Ελλάδας».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, την οποία διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία τηρεί εποικοδομητική στάση σε θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ