Λόγος για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία

Λόγος για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία

 

*Ξεκίνησαν από δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ, που δείχνει τον Τούρκο ΥΠΑΜ

*Συλλήψεις περίπου 700 Γκιουλενιστών

Μια έκθεση της RAND Corporation, μιας δεξαμενής σκέψης (think tank) με έδρα τις ΗΠΑ, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ήταν αρκετή, ώστε να προκαλέσει διαμάχη στη χώρα, καθώς υποστηρίζει πως το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος είναι πιθανό κι ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας , Χουλουσί Ακάρ, έχει αποκτήσει «εξαιρετικά στενές επαφές» με στελέχη του αμερικανικού στρατού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye, η έκθεση της RAND Corporation, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2020, υποστηρίζει πως η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απελάσει εκατοντάδες αξιωματικούς, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις του τουρκικού στρατού.
«Ανώτεροι αξιωματικοί παρουσιάζονται απολύτως εξοργισμένοι με τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν για μια ενδεχόμενη απόταξή τους με φόντο τις συνεχιζόμενες μετα-πραξικοπηματικές εκκαθαρίσεις», ανέφερε σχετικά η έκθεση.


«Η δυσαρέσκεια αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος κάποια στιγμή και ο Ερντογάν δείχνει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τη συγκεκριμένη απειλή», προστίθετο στην ίδια έκθεση.
Την ίδια στιγμή, η αστυνομία εξακολουθεί να διεξάγει επιδρομές, με στόχο ύποπτα άτομα που ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα. 

Από τη στιγμή,  που εκδόθηκε η έκθεση της RAND Corporation, ακούγονται πολλά πίσω από τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών αξιωματούχων, ωστόσο το συναίσθημα που φαίνεται να κατακλύζει την κυβέρνηση Ερντογάν στην Άγκυρα δείχνει πως όλα αυτά δεν είναι παρά μονάχα φήμες και τίποτε άλλο.
Μπαχτσελί: Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος 

«Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί , καιπροειδοποίησε: «Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός».

Επίσης , δήλωσε πως «αν κάποιος σχεδιάζει πραξικόπημα, αν υπάρχει κάποιος που σκέφτεται να στρέψει τα όπλα κατά του έθνους, να ξέρει ότι δεν θα πετύχει σε αυτή την άτιμη προσπάθειά του χωρίς να χύσει το αίμα των 82 εκατομμυρίων του λαού».
«Παίζεται ένα άγριο παιχνίδι στην πλάτη της Τουρκίας» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε:
«Σε μια κατά παραγγελία έκθεση ενός think tank, με χορηγούς το Πεντάγωνο και τη CIA, διατυπώνεται με άθλιο τρόπο το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος δήθεν εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει στα μεσαία κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων».


Ανέφερε, επίσης, ότι «πραξικόπημα σημαίνει σκοτάδι, σημαίνει εμφύλια σύγκρουση. Θα σημάνει την ταφή και το τέλος της Τουρκίας».
Τα περί απόπειρας πραξικοπήματος σχολίασε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ.
«Οι συζητήσεις περί πραξικοπήματος είναι περιττές για την Τουρκία. Όλα τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα βρίσκονται σε επαγρύπνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο
Ωστόσο, την άποψη αυτή δεν δείχνει να συμμερίζεται μερίδα αρθρογράφων, οι οποίοι εργάζονται στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι που περιγράφονται στην επίμαχη έκθεση του αμερικανικού think tank είναι αληθινοί.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο ακαδημαϊκός και αρθρογράφος της Sabah, Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν, ο οποίος σε σχετικό κείμενό του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, απηύθυνε έκκληση προς όλους να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους τα όσα αναφέρει η έκθεση, καθώς η RAND εργαζόταν απευθείας για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
«Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό ως άλλη μία θεωρία συνωμοσίας», δήλωσε ο Γιαλτσίν και πρόσθεσε: «Εάν δεν βλέπεις πως όλα αυτά είναι άρτια γραμμένα και συντονισμένα από ένα και μοναδικό κέντρο, τότε δεν έχω να πω κάτι άλλο. Μην εκπλαγείτε, όμως, εάν ξαφνικά γίνει απόπειρα πραξικοπήματος».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιουσούφ Καπλάν, ο συντηρητικός αρθρογράφος της Yeni Safak, ο οποίος προέβλεψε τη Δευτέρα πως «αντί να υποκινηθεί από οπαδούς του εξόριστου στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, το επόμενο πραξικόπημα θα μπορούσε να σχεδιαστεί από ομάδες κεμαλιστών και υποστηρικτές του κοσμικού κράτους που ενυπάρχουν στο στρατό».
Σε δύσκολη θέση ο Χουλουσί Ακάρ

 


Εξίσου μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Άγκυρα και το σκέλος της έκθεσης της RAND Corporation, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ, διατηρεί εξαιρετικά στενές επαφές με τις ΗΠΑ και τούτο σε μια χώρα, όπου το 90% του πληθυσμού της διακατέχεται από έντονο αντι-αμερικανισμό.
«Εν μέσω όλης αυτής της αναταραχής, ο Χουλουσί Ακάρ παρέμεινε καίριος συνομιλητής με τον Αμερικανικό αλλά και με άλλους στρατούς τους εξωτερικού», ανέφερε η έκθεση.
«Η διατήρησή του στη θέση του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού το 2017 και ο συνακόλουθος διορισμός του ως υπουργού Άμυνας τον Ιούλιο του 2018 στην πρώτη προεδρική θητεία υπό το νέο προεδρικό σύστημα εκτελεστικής εξουσίας υποδηλώνουν ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί ηγετική φιγούρα για αρκετό καιρό ακόμα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της τουρκικής Άμυνας», προσέθετε σχετικά η RAND Corporation.
Ωστόσο, η πλευρά Ακάρ δεν έμεινε σιωπηλή απέναντι σε αυτές τις παρατηρήσεις του αμερικανικού think tank. Στις αρχές Φεβρουαρίου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «η έκθεση ήταν αδικαιολόγητα διφορούμενη» κι ότι τα σχόλια που αφορούσαν στον τουρκικό στρατό «στερούνταν βάσης και σοβαρότητας».
«Λυπούμαστε να βλέπουμε ότι ορισμένες από τις εκφράσεις που υπάρχουν στην έκθεση διαστρεβλώθηκαν ηθελημένα ή ασυνείδητα και χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο και ο ίδιος ο Ακάρ, υπό το βάρος των ισχυρισμών της RAND Corporation, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος, την προηγούμενη εβδομάδα, με δήλωσή του στον τουρκικό Τύπο: «Μετά λύπης μου έλαβα την έκθεση της RAND. Τα σχόλια εντός αυτής για το άτομό μου, τον τουρκικό στρατό και το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας γράφτηκαν με τρόπο ανειλικρινή, ώστε να χρησιμοποιηθούν από κύκλους που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Στην Άγκυρα, η Εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το Ανατολή.

Οι τελευταίες επιχειρήσεις φανερώνουν μια κλιμάκωση των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των οπαδών του Γκιουλέν.

Όλα τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν σήμερα τα εντάλματα σύλληψης θεωρούνται ύποπτα ότι είναι οπαδοί του κινήματος του εν λόγω ιεροκήρυκα, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ εδώ και περίπου 20 χρόνια, ο Γκιουλέν αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Share this post