Λόγος αποχαιρετιστήριος
“Σε αυτό το πολυπόθητο γεωστρατηγικά, σταυροδρόμι της Ανατολής με τη Δύση είδα τους πολιτισμούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, αλλά και ένα λαό να αντιστέκεται διαφυλάσσοντας, βαθιά μέσα του τη δική του ταυτότητα”, τόνισε ο πρέσβυς της Ελλάδος, Ηλίας Φωτόπουλος, σε αποχαιρετιστήρια ομιλία του ενώπιον του προέδρου Αναστασιάδη.
Μετά από θητεία τεσσάρων και πλέον χρόνων στην Κύπρο ο Έλληνας πρέσβυς επιστρέφει στην Αθήνα στην κεντρική υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. “Θέλω να πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις της πατρίδας μου και ότι έπραξα το καθήκον μου απέναντι της και απέναντι στο έθνος μας με ακεραιότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης”, ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του είναι το ακόλουθο:
Πέρασαν ήδη τέσσερα ολόκληρα χρόνια και έξι μήνες από την ημέρα που ανέλαβα τη θητεία μου, ως Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τα χρόνια πέρασαν πράγματι πολύ γρήγορα, αλλά ήταν γεμάτα από προκλήσεις, ερεθίσματα, συναισθήματα και κάθε λογής εμπειρίες. Εδώ στο κέντρο της διαιρεμένης πρωτεύουσας, ακριβώς εδώ στο όριο μιας Γραμμής που χωρίζει την Κύπρο σε ελεύθερη και κατεχόμενη, βρέθηκα να κατοικώ σε μια ιστορική κατοικία, που έχει πολλά να διηγηθεί και που συμβολίζει ακόμη περισσότερα. Εδώ, σ΄ αυτόν τον τόπο όπου μερικές φορές νοιώθεις ότι δεν αρκούν οι λέξεις για να εκφράσεις όλα αυτά που σου χαρίζει η Κύπρος και όλα όσα βιώνεις, ένοιωσα την ομορφιά και τη ζεστασιά της αυθεντικής ψυχής του καθημερινού πολίτη που με αγκάλιασε και με έκανε να αισθάνομαι δικός του. Αδελφός. Έζησα σε ένα τόπο που πιστεύω ότι προσφέρεται η μοναδική φιλοξενία στον κόσμο όλο. Είχα την ευκαιρία να δω σε ένα μικρό τόπο ένα ιστορικό, πολιτιστικό πλούτο που τα ίχνη του χάνονται στα βάθη του χρόνου. Σε αυτό το πολυπόθητο γεωστρατηγικά, σταυροδρόμι της Ανατολής με τη Δύση είδα τους πολιτισμούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, αλλά και ένα λαό να αντιστέκεται διαφυλάσσοντας, βαθιά μέσα του τη δική του ταυτότητα. Ένοιωσα από κοντά τις αδελφικές εκείνες σχέσεις που μας ενώνουν και βλέπεις να δυναμώνουν σε κάθε δύσκολη στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει είτε η μια χώρα είτε η άλλη.
Όλα αυτά και πολλά άλλα περικλείει μέσα της μια λέξη. Κύπρος.
Όμως εδώ, ακριβώς μια ανάσα από τη γραφική Κερύνεια, δεν είχα την ελευθερία να την επισκεφθώ. Το ίδιο με τον κόλπο και την εύφορη πεδιάδα του Μόρφου που αγνάντεψα από μακριά. Αντί να χαρώ τις φημισμένες αμμουδιές της Αμμοχώστου και την Ομηρική Σαλαμίνα, είδα από μακριά μια πόλη φάντασμα. Ο Πενταδάκτυλος επίσης, δεν μου αποκάλυψε τα όμορφα μυστικά του, όμως μια βαθιά πληγή στη ράχη του, ματώνει την ψυχή μου.
Όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι κατέβαλα το μέγιστο των προσπαθειών μου για να υπηρετήσω με αφοσίωση, πατριωτισμό και εθνική συνείδηση τα δίκαια της Πατρίδας μου και του Έθνους μας και για να συμβάλω στην επίτευξη του διαρκούς στόχου της εξωτερικής μας πολιτικής, που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου. Η τελική κρίση βέβαια ανήκει σε εσάς.
Τα τέσσερα αυτά χρόνια σημαδεύθηκαν από τις εντατικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με κορύφωση τη Διάσκεψη στο Crans-Montana, όπου είχα την τιμή να συμμετάσχω, ως μέλος της ολιγομελούς μεν αλλά, επαρκώς προετοιμασμένης ελληνικής Αντιπροσωπείας, υπό τον τότε Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Εκεί, όπως όλοι γνωρίζετε και γνωρίζουμε καλά, φτάσαμε – με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών – στο εγγύτερο σημείο για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης, η οποία όμως δυστυχώς, προσέκρουσε για ακόμα μία φορά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας και στην αδυναμία της τ/κ πλευράς να διαπραγματευθεί ανεξάρτητα από τις επιθυμίες της Άγκυρας.
Σήμερα, 45 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού, και κατόπιν επαναλαμβανόμενων γύρων συνομιλιών, σχεδίων και προτάσεων, το Κυπριακό βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ο χρόνος που περνά και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, δείχνουν ότι απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών, για επανένωση της Κύπρου και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός του.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται, απολύτως συντονισμένη με την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που βιώνουμε σήμερα, διεκδικώντας το αυτονόητο: Την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και των αρχών της ΕΕ. Την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Τον πλήρη σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Μόνο τότε θα επέλθει μόνιμη ειρήνη, αληθινή συμφιλίωση και επούλωση των πληγών που χαίνουν ακόμα.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί το κεκτημένο που μας κληροδότησε η προηγούμενη, εντατική διαπραγματευτική περίοδος. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς δεν επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Ούτε όμως πρέπει να απογοητευόμαστε. Αντίθετα, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο εντείνοντας τις προσπάθειές μας για ειρηνική ανατροπή του σημερινού, απαράδεκτου status quo. Αυτό χρωστάμε στην ιστορία μας, στους ανθρώπους που χάθηκαν ή αγνοούνται ακόμα, αλλά κυρίως στις γενιές που έρχονται.
Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους χορηγούς μας, στην κυπριακή κοινωνία και σε όλους όσοι συνεργάστηκαν και υποστήριξαν με κάθε τρόπο την Ελληνική Πρεσβεία στην υλοποίηση του έργου της, αλλά και σε όσους στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας εκφράζοντας την αγάπη τους, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Ευχαριστώ επίσης όλο το προσωπικό της Πρεσβείας, το οποίο έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για την αποτελεσματική λειτουργία της Αρχής μας.
Ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ ανήκει βέβαια στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη που όλα αυτά τα χρόνια με περιέβαλε με εμπιστοσύνη, αμέριστη συμπαράσταση και αγάπη, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, σε όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους φορείς.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω την πατρίδα μου για την ύψιστη τιμή που μου επιφύλαξε να μου εμπιστευθεί την εθνικής σημασίας αυτή θέση. Θέλω να πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις της, και ότι έπραξα το καθήκον μου απέναντι της και απέναντι στο έθνος μας με ακεραιότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Η σύζυγός μου και εγώ φεύγουμε από την Κύπρο, πλούσιοι, σε γνώσεις για την ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, τους ανθρώπους, τη ζωή του νησιού που αγαπήσαμε. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία για εμάς και σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τα όμορφα χρόνια που ζήσαμε εδώ. Θα έχουμε πάντα την έννοια σας.
Σας ευχαριστώ”.
Ν. Αναστασιάδης
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αποχαιρετώντας τον Έλληνα πρέσβυ, μεταξύ άλλων είπε:
“Ουδέποτε καθόλη τη διάρκεια των 4,5 χρόνων υπηρεσίας σας αφέθη ή δημιουργήθηκε το παραμικρό ψεγάδι στις σχέσεις μας. Αντιθέτως, εκείνο το οποίο τις διέκρινε ήταν η στενότατη συνεργασία, ιδιαίτερα τις κρίσιμες ώρες που η τουρκική αδιαλλαξία πραγματικά προκαλούσε…
Είναι δύσκολες οι ώρες να πεις σε ένα στενό συνεργάτη, σε ένα αγαπημένο φίλο το αντίο.
Θα είσαι σωματικά στην Ελλάδα, ψυχικά όμως θα είσαι στο μυαλό μας, θα είσαι στην καρδιά μας, γιατί κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσέφερες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον Ελληνισμό της Κύπρου, γενικότερα στο έθνος μας”.
ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης