Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Ταμασού στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Ταμασού στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τη στήριξή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, όπως ο ίδιος ανέφερε, έπειτα από τη συνάντησή που είχε μαζί του σήμερα στο Φανάρι και τη συμμετοχή του στο σημερινό συλλείτουργο ( στο οποίο έλαβε μέρος και ο εκπρόσωπος του Μητροπολἰτη Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, Αρχιεπίσκοπο Βίσχοροντ , Αγάπιο).

Ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη». Όπως είπε, το σημερινό συλλείτουργο ήταν η επισφράγιση αυτής της εξέλιξης.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Ταμασού, είπε ότι επισκέπτεται το Φανάρι μετά την ευγενική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να συμμετάσχει στο συλλείτουργο για τη Θρονική Εορτή του Αποστόλου Ανδρέα και ταυτόχρονα για να χειροτονήσει τον Μοναχό Βαρθολομαίο στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, σε αυτόν του Διακόνου.

«Ήταν μια πάρα πολύ συγκινητική υποδοχή από μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος μας δέχτηκε και σε ειδική ακρόαση και μας μετέφερε τις ευχές και τους ευλογίες του. Ταυτόχρονα κι εμείς τον διαβεβαιώσαμε για την αγάπη και τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο από την Μητρόπολη Ταμασού όσο και από ολόκληρη την Κύπρο και ακολούθως συμμετείχαμε στο Ιερό Συλλείτουργό και στη χειροτονία του νέου Διακόνου Βαρθολομαίου», δήλωσε.

«Αναχωρούμε παίρνοντας τις ευχές του Παναγιωτάτου, ο οποίος στέλνει σε όλη την Ιερά Σύνοδο και στον τοποτηρητή τις ευχές του και την αγάπη του για τον κόσμο της Κύπρου και προσεύχεται για μας. Ήταν μια συγκινητική πραγματικά επίσκεψη η οποία θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μας εις αιώνας αιώνων», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Σε ερώτηση, εάν η συμμετοχή του στο συλλείτουργο, στο  συμμετείχε και εκπρόσωπος της  Εκκλησίας Ουκρανίας , σημαίνει στήριξη προς αυτή , ο Μητροπολίτης Ταμασσού είπε ότι «είναι η συνέχιση της στήριξής μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Όπως σημείωσε, «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου». Και σήμερα, πρόσθεσε, «με το Ιερό τούτον συλλείτουργο ήταν και η επισφράγιση αυτής της εξέλιξης, η οποία βεβαίως στήριξη και αγάπη πηγαίνει πίσω από τη δεκαετία του 1990 που είχαμε ξεκινήσει τις επισκέψεις μας εδώ στο Φανάρι και τη στήριξή μας προς τον Παναγιώτατο».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ησαΐας είπε: «σήμερα όμως είναι μια ιδιαίτερη και συμβολική μέρα όπου επισφραγίζονται και ανανεώνονται και αναγεννούνται και οι προσωπικές και εκκλησιαστικές μας σχέσεις και αυξάνεται η στήριξή μας στον Οικουμενικό Θρόνο και τα δίκαια αυτά προνόμια».

Δελτίο  Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού αναφέρει:

“Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, εορτή του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήρου και θρονική εορτή του Οικουμενικού Θρόνου, συμμετείχε στο Πατριαρχικό και Συνοδικό Συλλείτουργο, που έλαβε χώρα στον Πατριαρχικό Ναό, στο ιστορικό Φανάρι, προϊσταμένου του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τη διάρκεια του Πατριαρχικού Συλλείτουργου, τελέστηκε η χειροτονία εις Διάκονο του Μοναχού Βαρθολομαίου, Μέλους της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Μετά το πέρας του Συλλείτουργου, πορεύθηκαν στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου εκεί έγινε η προσφώνηση του Παναγιωτάτου προς τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο. Εν συνεχεία, απευθυνόμενος ο Παναγιώτατος προς τον Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα, τόνισε, ότι, τόσο η εκεί παρουσία του Πανιερωτάτου, όσο και η χειροτονία του Διακόνου συμβολίζουν τις στενές πνευματικές σχέσεις του Φαναρίου με τη Μητρόπολη Ταμασού και την Εκκλησία της Κύπρου. Στην αντιφώνησή του ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο, τονίζοντας, και αυτός με τη σειρά του, ότι, μέσω της χειροτονίας αυτής, σφραγίζονται οι σχέσεις της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, αλλά και σύνολης της Εκκλησίας της Κύπρου με τη Μητέρα Εκκλησία. Ακολούθως, ο Πανιερώτατος προσφώνησε τον Παναγιώτατο και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ

κ. ΗΣΑΪΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΚΑΙ ΘΡΟΝΙΚΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

Παναγιώτατε Πάτερ καί Δέσποτα κ.κ. Βαρθολομαῖε,

Ἐκ τῆς ἀνατολικῆς ἐσχατιᾶς τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἑλκόμενοι, ἥτοι τῆς Κύπρου, ἥτις ὑπό τοῦ Ἕλληνος ποιητοῦ Ὀδυσσέως Ἐλύτη μελωδεῖται ὡς «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», καί ἐπιταχύνοντες τά βήματα ἡμῶν, ἤχθημεν ἐπί την τοῦ Κωνσταντίνου Πόλιν. Καί, ἰδού, ἱστάμεθα, ἔχοντες την ἐξαιρετικήν τιμήν καί καταξίωσιν, νά εὑρισκώμεθα εἰς τάς αὐλάς τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τήν Ἀκρόπολιν ταύτην τῆς Ὀρθοδοξίας.

Κατ᾽ ἑνώπιον Ὑμῶν τήν στιγμήν αὐτήν, παρελαύνει συμπεπυκνωμένη ἡ ἱστορική μνήμη καί προσφορά τοῦ Τόπου αὐτοῦ, εἰς τούς ἐγγύς καί εἰς τούς μακράν, καί αὕτη ἡ ἱστορική παρακαταθήκη, Παναγιώτατε, ἐξαιτίας τῆς δυναμικῆς τοῦ Προσώπου Ὑμῶν, διακρατεῖται καί λειτουργεῖ, κατά τρόπον ἐνεργόν καί ἀποτελεσματικόν, εἰς οἰκουμενικόν ἐπίπεδον, ἡ παλαιά αὐτῆς αἴγλη καί ἐκκλησιαστική εὐθύνη. Ἡμεῖς, ἐκφράζοντες ἐκ καρδίας τάς εὐχαριστηρίους ἡμῶν προσρήσεις, διά τήν συλλειτουργίαν καί, ὅλως ἰδιαζόντως, διά τήν τῶν σεπτῶν Ὑμῶν Χειρῶν Χειροτονίαν εἰς Διάκονον τοῦ πνευματικοῦ ἡμῶν τέκνου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Ἀββακούμ Φτερικουδίου τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ταμασοῦ και Ὀρεινῆς, πατρός Βαρθολομαίου, εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν τοῦτον Ναόν, ὅπως καί διά τήν ἐν γένει ἐπικοινωνίαν μεθ᾽ Ὑμῶν, καταθέτομεν, τόσον ἡμεῖς προσωπικῶς, ὅσον καί ἡ ἐκλεκτή καί συνεκλεκτή Συνοδεία ἡμῶν, ἐκ Κληρικῶν καί Λαϊκῶν, ἐν εἰλικρινείᾳ πρός τό σεπτόν Ὑμῶν Πρόσωπον, τά φιλοφρονητικά καί υἱικά ἡμῶν σεβάσματα, ἰδιαιτέρως, σήμερον, ἐπί τῇ Θρονικῇ Ἑορτῇ τῆς μνήμης τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἱδρυτοῦ καί προστάτου τῆς ἐν Κωνσταντινουπόλει Ἐκκλησίας.

Μετακενώνοντες δέ τά ἱερά ἡμῶν αἰσθήματα, ὡς ἱκετηρίους δεήσεις καί θεοπειθεῖς προσευχάς, αἰτούμεθα προς τόν Θρόνον τῆς Μεγαλοσύνης τοῦ Τριαδικοῦ ἡμῶν Θεοῦ, διά το Ὑμέτερον καί Γεράσμιον Πρόσωπον, μακρότητα ἡμερῶν, ἄκραν ὑγιείαν, πλήρη τόν θεῖον φωτισμόν, ὥστε νά ὀρθοτομῆτε τόν λόγον τῆς ἀληθείας, πρός δόξαν τῆς ὁμοουσίου καί ζωηρᾶς ἡμῶν Ἁγίας Τριάδος καί πρός ἁγιασμόν καί σωτηρίαν τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, ὅστις ἐστίν ἡ Ἐκκλησία.»

ΦΩΤΟ: Ι.Μ. Ταμασού & Ορεινής

Share this post