Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός .

Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός .

Τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά  πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ.

Σε  χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA – ΚΕΣ) με έδρα την Τρίπολη , που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, και στηρίζεται από την πλευρά του Χαφτάρ, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια».

Ειδικότερα, η πλευρά του Σάρατζ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός, αναφέρει σε δήλωσή της η ηγεσία της. Ο επικεφαλής της ΚΕΣ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Σάρατζ είχε ζητήσει νωρίτερα την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, η οποία ελέγχεται από τις αντίπαλες δυνάμεις του Χαφτάρ. Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε επίσης τον τερματισμό του αποκλεισμού των πετρελαιοπηγών που επιβλήθηκε από τον Χαλίφα Χαφτάρ τους προηγούμενους μήνες. Ζήτησε επίσης να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές το Μάρτιο.

 

O πρωθυπουργός της Λιβύης πρόσθεσε ότι ο απώτερος στόχος της εκεχειρίας είναι να επιβάλει «πλήρη κυριαρχία στο έδαφος της Λιβύης και αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων».

Ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα κάλεσε όλες τις πλευρές για άμεση κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι η εκεχειρία θα καταστήσει τη Σύρτη μια προσωρινή έδρα για ένα νέο προεδρικό συμβούλιο που θα φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες περιοχές της χώρας. Πάντως, έως στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή δήλωση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε τόσο τις πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός όσο και την ενεργοποίηση της πολιτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ είχαν επισκεφθεί τον Σάρατζ, ενώ ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στον αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαφτάρ. Το μήνυμα παραδόθηκε από τον διοικητή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, στα κεντρικά γραφεία του LNA σε προάστιο της Βεγγάζης. Το περιεχόμενο του μηνύματος δεν αποκαλύφθηκε.

 

Share this post