Λήγει ο “μήνας του μέλιτος” στις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας -Κύπρου

Λήγει ο “μήνας του μέλιτος” στις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας -Κύπρου

Ο Πούτιν επιμένει στην αλλαγή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Σε νέα εποχή θα εισέλθουν, εκτός απροόπτου, οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας από την 1η Ιανουαρίου 2021, καθώς η απόφαση της ρωσικής πλευράς να αλλάξει τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας είναι τελεσίδικη.

 Όλες τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των προθέσεων της ρωσικής ομοσπονδίας να αλλάξει τη συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας, εξάντλησε η κυβέρνηση. Μία ύστατη προσπάθεια καταβλήθηκε χθες, με τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, η κατάληξη δεν ήταν η επιθυμητή για την κυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο, δεν κατέστη εφικτό να αλλάξει η απόφαση για επιπρόσθετη φορολόγηση εταιρειών ρωσικών συμφερόντων οι οποίες εδρεύουν στην Κύπρο, αλλά ούτε και να υπάρξουν σημαντικές εξαιρέσεις εταιρειών οι οποίες δεν θα φορολογούνται με το 15% που θα επιβάλει η ρωσική ομοσπονδία επί μερισμάτων και τόκων. 

Όπως ανέφεραν στον «Φ» αρμόδιες πηγές, η ίδια στάση που τηρήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, υπήρξε και σε πολιτικό, με τον Ρώσο πρόεδρο να επαναλαμβάνει στον Νίκο Αναστασιάδη ότι αποτελεί πολιτική απόφαση με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων στη ρωσική ομοσπονδία.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως η μόνη λύση που απομένει στην κυπριακή κυβέρνηση είναι να αποδεχθεί την αναθεωρημένη συμφωνία με όποιες συνέπειες αυτή μπορεί να έχει στον τομέα της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και στις γενικότερες οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις κατά την εφαρμογή των προνοιών της αναθεωρημένης συμφωνίας. Αν και οι Ρώσοι αποδέχθηκαν κάποιες εξαιρέσεις, εντούτοις, θεωρούνται επουσιώδεις κα με μικρή θετική επίδραση. 

Τι θα κάνουν οι Ρώσοι; 

Ουσιαστικά από την 1η Ιανουαρίου 2021, εκτός δραματικών εξελίξεων, ένα μεγάλο κεφάλαιο της κυπριακής οικονομίας, στο οποίο στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη των Κυπρο-ρωσικών επιχειρηματικών σχέσεων, αλλάζει δραστικά. Η προσοχή στρέφεται πλέον στην επόμενη μέρα και στην αντίδραση των ίδιων των Ρώσων επιχειρηματιών οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα. Θα μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμα και πίσω στη Ρωσία ή θα μείνουν στην Κύπρο, καταβάλλοντας αυξημένη φορολογία;

Σε σχέση με προορισμούς οι οποίοι θεωρούνται ανταγωνιστικοί, εκτιμάται πως αντίστοιχες συμφωνίες όπως της Κύπρου θα γίνουν με Μάλτα και Λουξεμβούργο, ενώ για τις περιπτώσεις της Ελβετίας και της Ολλανδίας στο παρόν στάδιο φαίνεται πως δεν θα γίνουν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν τα πιο πάνω σενάρια επαληθευτούν, πρακτικά οι δύο χώρες θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσουν τις ρωσικές εταιρείες για εγκατάσταση. Από την άλλη, πρόκειται για χώρες στις οποίες το κόστος παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών είναι πολύ υψηλότερο απ’ ότι στην Κύπρο και προφανώς πρόκειται για παράγοντα τον οποίο οι επηρεαζόμενοι επιχειρηματίες θα λάβουν σοβαρά προτού λάβουν τις τελεσίδικες αποφάσεις τους. Υπάρχει και το ενδεχόμενο ρωσικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες σε Μάλτα και Λουξεμβούργο να επιλέξουν την Κύπρο για βάση του μετά από τις εξελίξεις αυτές. 

Αντίστοιχη κατάσταση είχε δημιουργηθεί και το 2013, και τότε, παρά το κούρεμα, την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5% και το γενικότερο κλίμα οργής που επικρατούσε, οι περισσότερες ρωσικές επιχειρήσεις επέλεξαν να διατηρήσουν την παρουσία τους στο νησί, αν και μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων τους εκτός κυπριακού τραπεζικού συστήματος για διάφορους λόγους. 

Η αναθεωρημένη συμφωνία εφόσον γίνει αποδεκτή και επίσημα αναμένεται να υπογραφεί τον Σεπτέμβριο με την κάθοδο του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2021.  

ΠΗΓΗ : “Ο Φιλελεύθερος” (  Αντώνης Αντωνίου)   

Share this post