Λευκωσία: Δεν υπήρξε επεισόδιο

Λευκωσία: Δεν υπήρξε επεισόδιο

Η Λευκωσία, με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου , Κυριάκου Κούσιου, υποστήριξε ότι «δεν σημειώθηκε οποιονδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου».
Ο εκπρόσωπος σχολίαζε πληροφορίες ότι στην απομάκρυνση ενός ισραηλινού ερευνητικού σκάφους, που επιχειρούσε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου προχώρησε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. To περιστατικό που συνέβη προ δύο εβδομάδων, αλλά δημοσιοποιήθηκε τώρα, σύμφωνα πάντα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το περιστατικό επιβεβαίωσε και το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών της χώρας.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, πολεμικό πλοίο του τουρκικού ναυτικού διέταξε την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού σκάφους «Bat Galim», που βρισκόταν ανοικτά της Κύπρου με σχετική άδεια των κυπριακών Αρχών .

Στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας, επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.
Το τουρκικό πλοίο εξέπεμψε μήνυμα και οι Τούρκοι απαίτησαν από το πλοίο και τους ερευνητές να μετακινηθούν άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Τότε ο καπετάνιος αποφάσισε να επιστρέψει το πλοίο στο Ισραήλ.

Share this post