Λεμεσού: Προσευχή για να ξεπεραστούν οι δοκιμασίες της πανδημίας

Λεμεσού: Προσευχή για να ξεπεραστούν οι δοκιμασίες της πανδημίας

Αναστασιάδης: Η τρέχουσα πανδημία έχει αναδείξει την αδήριτη ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για παροχή καθολικής πρόσβασης σε θεραπείες και εμβόλια.

Θα ήταν θλιβερό και πένθιμο, αν οι γιορτές των Χριστουγέννων έβρισκαν τους πιστούς κλεισμένους στα σπίτια τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή και να προσευχηθούν για να ξεπεραστούν το συντομότερο οι δοκιμασίες της πανδημίας.

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα και την απαγόρευση παρουσίας πιστών στις εκκλησίες των Επαρχιών Λεμεσού – Πάφου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε πως «είναι δύσκολη αυτή η περίοδος που κλείνουν πάλι για τους πιστούς οι εκκλησίες μας και ο κόσμος μας το βιώνει με πολύ πόνο και θλίψη αυτό το γεγονός».

Πάραυτα, οι άνθρωποι μας και εμείς, “προτρέπουμε τους αδελφούς μας, με υπομονή, με προσευχή και πραότητα, να αντιμετωπίσουμε την καινούρια αυτή δυσκολία, αποβλέποντες στο κοινό καλό», συμπλήρωσε.

Ευχήθηκε δε  «ο Άγιος Θεός να βοηθήσει να εξαλειφθεί ο ιός από την πόλη μας, από την Κύπρο μας και από όλο τον κόσμο, για να μην χρειάζονται αυτά τα δύσκολα μέτρα, που σίγουρα, ούτε αυτούς που τα αποφασίζουν τους αναπαύουν, ούτε κι εμάς που τα εφαρμόζουμε μας χαροποιούν».
Ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος ανέφερε πως δεν είναι θέμα, αν διαφωνεί ή συμφωνεί με το μέτρο απαγόρευσης ακολουθιών  στις εκκλησίες χωρίς πιστούς και ότι «είναι θέμα επιστημονικής αντιμετώπισης».

Αφού οι ειδικοί γιατροί αυτό λένε και η Πολιτεία αυτό αποδέχεται, είπε, «εμείς σαν νομοταγείς πολίτες κάνουμε αυτό που λέει η Πολιτεία, από τη στιγμή που αυτό δεν αντιβαίνει στο Νόμο του Θεού».

Σε περίπτωση που τα μέτρα συνεχιστούν και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, ο Μητροπολίτης Λεμεσού δήλωσε πως θα προτιμούσε «να δυσκολευτούμε αυτές τις μέρες και τα Χριστούγεννα να είναι ανοικτές οι εκκλησίες μας, να πάει ο κόσμος, να γιορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού».

«Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι οι μεγάλες εορτές των Χριστουγέννων θα μας βρουν κλεισμένους στα σπίτια μας. Θα είναι πολύ θλιβερό και πολύ πένθιμο και εύχομαι να μην συμβεί», δήλωσε και κάλεσε όλους να προσεύχονται «για να παρέλθει αυτή η δυσκολία».

Αναστασιάσης: Ο κορονοϊός έχει επιβάλει πρωτοφανείς προκλήσεις.

Η τρέχουσα πανδημία έχει αναδείξει την αδήριτη ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για παροχή καθολικής πρόσβασης σε θεραπείες και εμβόλια, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεοπτική δήλωσή του  στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη. Σημείωσε ότι  η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα, δεν πρέπει να παραλείπουμε τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι – επειδή θα υπάρχει κόσμος στη μετά κορονοϊό  εποχή, το ερώτημα είναι ‘τι είδους κόσμος;’

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο κορονοϊός έχει επιβάλει πρωτοφανείς προκλήσεις, οι οποίες ενδέχεται να αντιστρέψουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής συνοχής, ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών.

Για τον σκοπό αυτό, σημείωσε, οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες απαντήσεις και η παγκόσμια αντοχή απαιτεί ενισχυμένες συνεργασίες.

Στην ουσία, συνέχισε, καθώς οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που έχουμε απέναντί μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη από μόνα τους, θα πρέπει να είμαστε και πιο καινοτόμοι από ποτέ στον τρόπο σκέψης μας. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε βιώσιμες και δικαιότερες λύσεις. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε οικολογικά και ψηφιακά.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως μια από τις πλέον κρίσιμες υπαρξιακές απειλές για τον πλανήτη μας παραμένει, φυσικά, η κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η Κύπρος επιβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πολυμερούς πλαισίου που διέπει την παγκόσμια δράση για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

«Καθώς παρακολουθούμε έθνη και διεθνείς οργανισμούς να αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις ανάγκες του ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου μας, στη σκέψη μας έρχεται ο όρος πολυμέρεια. Η αποτελεσματική πολυμέρεια, πέραν των στενών εθνικών συμφερόντων, καθώς και η διεθνής συνεργασία, αποτελούν τον μοναδικό βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης των πολύπλοκων και σύνθετων προκλήσεων του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι το Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη αποτελεί μια τέτοια καινοτόμο συνεισφορά στις συλλογικές μας προσπάθειες, και γι’ αυτό τον λόγο αξίζει έπαινος στη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν.

«Συμμερίζομαι κι εγώ την πεποίθηση πως μόνο στη συλλογική μας σοφία μπορούμε να στηριχθούμε σ’ αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία των πολιτών μας και η σπουδαιότητα της σημασίας της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες μας αρχές για έναν ειρηνικό κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές», κατέληξε.

Share this post