Λεφτά με την σέσουλα για την Τουρκία προτείνει η Κομισιόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Λεφτά με την σέσουλα για την Τουρκία προτείνει η Κομισιόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πακτωλό χρημάτων και τη «μερίδα του λέοντος» θα λάβει η Άγκυρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν επισήμως προς τα κράτη – μέλη.
 Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο,  στο οποίο αναφέρθηκε ο ανταποκριτής του skai.gr στις Βρυξέλλες,  Γιάννης Παλαιολόγος, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας για το προσφυγικό στα επόμενα χρόνια θα διατεθούν πόροι 3,5 δισεκ. ευρώ έως το 2024 στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου 5,7 δισεκ. που θα κατατεθεί στην Ιορδανία, το Λίβανο και την ίδια τη Συρία. 

Για φέτος τουλάχιστον, τα ποσά θα κατατεθούν σε ανθρωπιστικά προγράμματα, αλλά από το 2022 η Κομισιόν προτείνει να κατευθυνθούν περισσότερο σε υπηρεσίες υγείας – παιδείας, εύρεσης απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά και για τη φύλαξη των συνόρων  με ειδική αναφορά στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. 

Την ίδια στιγμή, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου συζητήθηκε η Λιβύη και η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, το μεταναστευτικό (και τα  κονδύλια που αυτό συνεπάγεται) η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, και η απελευθέρωση της βίζας. 

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του skai.gr  στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία προσπαθεί να πάρει ό,τι μπορεί από τη Γερμανία στο λιβυκό λόγω του ειδικού βάρους της στις διαβουλεύσεις με την ΕΕ, όμως και έχει και υποχρεώσεις τις οποίες υπενθυμίζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Πηγή: skai.gr

 

 

 

Share this post