Le Soir: Η Τουρκία ενδέχεται να μπει στη μαύρη λίστα της ΕΕ

Le Soir: Η Τουρκία ενδέχεται να μπει στη μαύρη λίστα της ΕΕ

Δεν συνεργάζεται σε φορολογικές δικαιοδοσίες.

Η άρνηση της Άγκυρας να ανταλλάξει φορολογικά δεδομένα με το Βέλγιο και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να οδηγήσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου (ECOFIN) να αποφασίσει την ένταξη της Τουρκίας στη “μαύρη λίστα” της ΕΕ για τις μη συνεργαζόμενες φορολογικές δικαιοδοσίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Soir.

“Εάν υπάρξει απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στη `μαύρη λίστα΄, δεν θα πληγεί μόνο η εικόνα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επί παραδείγματι, δε θα νομιμοποιείται πλέον να χρηματοδοτεί νομικά πρόσωπα σε χώρες αυτής της κατηγορίας. Όπως εξήγησε η ETEπ στο Συμβούλιο, η έκθεσή της στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλη. Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, η ΕΤΕ έχει δανείσει στην Τουρκία σχεδόν 27 δισ. ευρώ”, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Soir, “η Άγκυρα προσφάτως απέστειλε στον ΟΟΣΑ τον κατάλογο των χωρών, με τις οποίες εγκαθίδρυσε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών επί τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου κάθε χώρα να είναι σε θέση να γνωρίζει τι καταθέσεις έχουν οι φορολογούμενοί της στο εξωτερικό”.

“Η Τουρκία άφησε εκτός καταλόγου τις εξής χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Βουλγαρία και Ρουμανία”, αναφέρει η βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα. “Ο αποκλεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί έκπληξη, αφού δε την αναγνωρίζει”, σχολιάζει η Soir. ” Δεν είναι καθόλου τυχαίο”, σημειώνει η εφημερίδα, “ότι οι χώρες που έμειναν εκτός είναι οι ίδιες χώρες, στις οποίες διαμένει η πλειοψηφία των Τούρκων του εξωτερικού”. “Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, ερωτηθέν από την Le Soir, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο”, σημειώνεται.

“Είναι γεγονός πάντως ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των Τούρκων που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, ανησυχία που αποτυπώθηκε και στον τουρκικό Τύπο”, αναφέρεται. “Σειρά άρθρων υποστήριζαν πέρσι ότι οι Τούρκοι με διπλή υπηκοότητα θα στερηθούν κοινωνικής προστασίας στη χώρα διαμονής τους, εάν διαπιστωθεί ότι έχουν κρύψει από την Τουρκία εισόδημα που αποκτήθηκε στην τελευταία. Αυτό ίσως εξηγεί τον δισταγμό της να μοιραστεί φορολογικά δεδομένα Τούρκων που διαμένουν στις ως άνω χώρες, αν και ήταν υποχρεωμένη να τηρήσει τις διεθνείς προδιαγραφές επί του ζητήματος αυτού μέχρι το τέλος του 2019”, σημειώνει η εφημερίδα Le Soir.

Σε σχέση με την ίδια τη λίστα και την αξιολόγηση της Τουρκίας “είχε διαπιστωθεί θέμα σε επίπεδο διαφάνειας, αλλά από τη στιγμή που η χώρα δεσμεύτηκε να διορθώσει το πρόβλημα, γλίτωσε από τη μαύρη λίστα και μπήκε στη γκρίζα λίστα χωρών υπό προθεσμία”. Η χώρα δεν έχει συμμορφωθεί και ο χρόνος τελειώνει καθώς μόλις αύριο οι πρεσβευτές των Κ-Μ θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα. “Οι Υπουργοί της ΕΕ θα λάβουν αποφάσεις επί τη βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών και της προετοιμασίας των Μονίμων Αντιπροσώπων. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν μόνο λίγες ώρες για να καταφέρουν την Άγκυρα να κινητοποιηθεί επί του θέματος”, αναφέρει η Soir.


Η εφημερίδα καταγράφει ότι “η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική για την Τουρκία σε σχέση με ό,τι ισχύει για άλλες δύσκολες περιπτώσεις, όπως είναι ο Παναμάς”. “Οι πρόσφατες προκλήσεις της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου (όπου είναι αποφασισμένη να προβεί σε παράνομες γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου), αλλά και οι παραβιάσεις σε επίπεδο κράτους δικαίου, που την απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την ευρωπαϊκή προοπτική, έχουν ήδη επιβαρύνει τις σχέσεις της με την ΕΕ”, αναφέρει. ” Οι εταίροι θα ήταν σίγουρα πιο ήσυχοι εάν έλειπε αυτό το νέο ψυχοδράμα”, σημειώνει.

“Για την ΕΕ η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος, ιδιαίτερα λόγω της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2016. Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι επαφές τόσο στην Κομισιόν όσο και στο Συμβούλιο προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις εν θέματι προδιαγραφές. Εάν η Τουρκία δεν δώσει εγγυήσεις και οι Υπουργοί την κρίνουν επί τη βάσει των κριτηρίων που ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η ένταξή της στη μαύρη λίστα θα είναι μονόδρομος. Εάν δεν το πράξουν, θα πρόκειται για πολιτική απόφαση, την ώρα μάλιστα που έχουν δεσμευτεί και έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται ποτέ να πολιτικοποιηθεί”, σχολιάζει η Soir.

ΠΗΓΗ :ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ

Share this post