Le Point κατά Ερντογάν: O πόλεμος στο κατώφλι μας

Le Point κατά Ερντογάν: O πόλεμος στο κατώφλι μας

FT για την Αγία Σοφία: Κίνηση πέραν του θρησκευτικού σωβινισμού

Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  είναι αφιερωμένο το εξώφυλλο του τρέχοντος τεύχους, αλλά και σημαντικό τμήμα της αρθρογραφίας του γαλλικού περιοδικού Le Point.

Το πρώτο θέμα του περιοδικού τιτλοφορείται: «Ερντογάν, ο πόλεμος επί θύραις» και στον υπέρτιτλο υπάρχουν τοπωνύμια που παραπέμπουν σε πρόσφατα σημεία «εμπλοκής» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής «Αγία Σοφία, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειος…» 

Το κύριο άρθρο του περιοδικού   φέρει τον τίτλο: «Βοήθεια! Οι Οθωμανοί ξανάρχονται!»

Σε ένα από τα άρθρα σημειώνεται ότι με την «τελευταία του πρόκληση», την απόφασή του δηλαδή να μετατρέψει τον εμβληματικό ναό – μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. ο Ερντογάν «προβάλλει τις φιλοδοξίες του για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (…) Ακολουθεί έτσι στα χνάρια του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή που κατευθύνθηκε στη χριστιανική Βασιλική το βράδυ της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 για να τη μετατρέψει σε τέμενος».

Σε άλλο άρθρο – αφιέρωμα στον «νέο σουλτάνο», το Le Point πραγματοποιεί μια αναδρομή στην άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, την εποχή που εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της δημοκρατίας και του οικονομικού φιλελευθερισμού, και στη συνέχεια σημειώνει:«Σιγά, σιγά το πραγματικό του πρόσωπο αποκαλύπτεται: μ’ ένα υπέρμετρο Εγώ ονειρεύεται το μεγαλείο της Τουρκίας με τίμημα τις ελευθερίες»

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «απέχει πολύ από το να είναι ένας απλός θρησκευτικός σωβινισμός», αλλά αποτελεί  κίνηση που αποσκοπεί να συσπειρώσει γύρω από τον Ερντογάν τους ακροδεξιούς εθνικιστές από τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος εξαρτάται όλο και περισσότερο», αναφέρουν οι  σε ανάλυση του David Gardner.

«Κυρίαρχη προσωπικότητα της Τουρκίας αυτόν τον αιώνα, ο Ερντογάν επικράτησε σε περισσότερες από 12 εκλογικές αναμετρήσεις για να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με μια αυταρχική προεδρία, που του επιτρέπει να κυβερνά ως νεο-σουλτάνος. Ωστόσο, βρίσκεται υπό πολιτική πίεση. Το σερί νικών του ανέκοψαν πέρυσι οι θρίαμβοι της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλα αστικά κέντρα, αποδεικνύοντας ότι είναι πολιτικά θνητός. Η πανδημία του κορονοϊού  ενέτεινε τις πιέσεις στη οικονομία, η οποία παραπαίει. Η επιτυχία του Ερντογάν έχει περισσότερο να κάνει με την ώθησή του στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη παρά με την ισλαμιστική του αναβίωση», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος προσθέτει:

«Το διάταγμα για την Αγία Σοφία πέραν του θρησκευτικού σωβινισμού σχεδιάστηκε για να συσπειρώσει τους ακροδεξιούς εθνικιστές, από τους οποίους εξαρτάται ολοένα και περισσότερο ο Ερντογάν.  Προεξοφλώντας την διεθνή κατακραυγή, από τον Πάπα Φραγκίσκο μέχρι τον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσίας και από την UNESCO μέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο, ο Ερντογάν είχε έτοιμη την απάντηση: «Εσείς ή εμείς κυβερνάμε την Τουρκία;».

Οι FT εκτιμούν ότι το μήνυμα Ερντογάν έχει περιορισμένη αξία στην Τουρκία και δεν πρόκειται να τον καταστήσει αγαπητό στους ισχυρούς φίλους του, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα στηριχθεί στις ψήφους των ευαγγελιστών Χριστιανών τον Νοέμβριο για να ανανεώσει τη θητεία του. Στην Ευρώπη δε, αν η προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ ήταν ήδη ετοιμοθάνατη, το διάταγμα για την Αγία Σοφία πιθανώς αποτελεί το πιστοποιητικό θανάτου της».

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, δηκτικώς, στους συμβολισμούς που περιείχε η και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ «σε μια κίνηση που προϊδέαζε για το κοσμικό μέλλον της Τουρκίας».

«Εν μέρει για να στραφεί μακριά η προσοχή από το πώς άδειασε η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία από Χριστιανούς με τις μαζικές σφαγές Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων», σημειώνεται.

ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών

Share this post