Λάβρος ο Sergey Lavrov κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

Λάβρος ο Sergey Lavrov κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

*Εκτός ελέγχου ο Lavrov επιτίθεται: “Η αποστολή του Βαρθολομαίου είναι να θάψει την επίδραση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο”.

*Με τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει τα χωρικά του ύδατα έως και 12ν.μ 

Γλώσσα του κλίματος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου χρησιμοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών , Sergey Lavrov, κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου , αναφερόμενος στην  αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας  Ουκρανίας. 

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου για το 2021, η οποία έγινε διαδικτυακά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως “άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και έχει ήδη οδηγήσει σε διάσπαση την Ορθόδοξη Εκκλησία  Κύπρου και σε ζύμωση άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες να επηρεαστούν  για αναγνώριση της  Ουκρανίας”.      

Με τρόπο ασύνηθη για υπουργό Εξωτερικών ο Sergey Lavrov , όχι μόνο δεν τήρησε τα διπλωματικά θέσμια, αλλά κατέφυγε σε σειρά ασύστολων ψευδολογιών. Μεταξύ άλλων ο Lavrov ισχυρίστηκε :

” Η αποστολή του Βαρθολομαίου είναι να θάψει την επίδραση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. ΗΠΑ   βρίσκονται πίσω από τον Βαρθολομαίο. Οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το σύνθημα της ¨ελευθερίας της θρησκείας και πίστης¨, ωθούν τον Βαρθολομαίο να ακολουθήσει τον δρόμο του σχίσματος, υπονομεύοντας παραδόσεις αιώνων και εισάγοντας ένα είδος «παπισμού» στην Ορθοδοξία. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη εξήγηση για όσα κάνει αυτός ο άνδρας”.  Επίσης , είπε ότι  Ορθόδοξος κόσμος είναι ξένος στην ιδέα της υπεροχής ενός κληρικού και δεν υπάρχει ανάλογο του Πάπα. “Υπάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν σεβαστός ως ο πρώτος μεταξύ ίσων”, ανέφερε ο Lavrov.

Ο κ. Lavrov  ισχυρίστηκε  ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου “υπό την πίεση της Ουάσιγκτον έφεραν διάσπαση στην Ουκρανία” και ότι ” εξαπάτησε την  Εκκλησία που ίδρυσε, αφαιρώντας τα δικαιώματα, που της υποσχέθηκε αρχικά”. 

ΕΞΑΛΛΟΥ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Lavrov δήλωσε ότι «Η Ρωσία έχει πολύ θερμές, στενές σχέσεις και πνευματικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο». 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο   το ρωσικό ειδησογραφικό πρακτορείο TASS και αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στο εύρος των χωρικών υδάτων, διαμήνυσε ότι από τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας απορρέει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να τα καθορίσει έως και 12 μίλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη απόφαση την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και προσέθεσε: «Άλλο πράγμα, όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων».

Περαιτέρω, υπέδειξε ότι όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σωστός τρόπος, με τον οποίο πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται τα προβλήματα.

Επιπροσθέτως, επισήμανε πως κανείς δε θέλει στρατιωτικές ενέργειες  στην Ανατολική Μεσόγειο και προσέθεσε ότι εάν «η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε οτιδήποτε, να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες χώρες, είμαστε έτοιμοι, εάν βέβαια σε μας απευθυνθεί αίτημα να το κάνουμε». Επίσης, όπως επισημαίνεται στις ίδιες αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημείωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να πεισθούν ότι η Ρωσία είναι αντίπαλός τους ή εφαρμόζει μη φιλική πολιτική προς αυτές τις χώρες και συμπλήρωσε: «Οι Αμερικανοί προσπαθούν να τους πείσουν, αλλά οι λογικοί πολιτικοί βλέπουν όλο το υπόβαθρο, δηλαδή ότι ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εικόνα της Ρωσίας ως εχθρού. Δεν υπάρχει διπλωματία σ’ αυτό, αλλά ο ωμός δημόσιος εξαναγκασμός. Αμερικανοί διπλωμάτες σε όποια χώρα υπηρετούν σε αντίθεση με όλους τους κανόνες δεν διστάζουν να ζητούν ανοιχτά τον τερματισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία».

 

 

 

 

Share this post