Λακκοτρύπης: Συνολικά εννέα γεωτρήσεις τέλος 2019 με αρχές του 2020

Λακκοτρύπης: Συνολικά εννέα γεωτρήσεις τέλος 2019 με αρχές του 2020

Με ποσοστά 50-50% , εισέρχεται η κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός θα κάνει γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3, 9 και 8, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», όπου συνέρχεται η ετήσια σύνοδος των διπλωματών της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπηρετούν στο εξωτερικό ότι η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και ENI, ήταν μια πρωτοβουλία του ιδίου του προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τους CEO της Total και της ENI.


Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία Total και ΕΝΙ με ποσοστά 50-50% και την είσοδο της Total στα υπόλοιπα τεμάχια, στα οποία επιχειρούσε η ENI και δεν ήταν αδειοδοτημένη η Total, και πιο συγκεκριμένα στο τεμάχιο 2, όπου θα εισέλθει η Total με ποσοστό 20%, στο τεμάχιο 3, όπου θα εισέλθει η ίδια με ποσοστό 30%, στο τεμάχιο 9, όπου η γαλλική εταιρεία θα εισέλθει με ποσοστό 20% και στο τεμάχιο 8, όπου η Total θα εισέλθει με ποσοστό 40%. Υπενθύμισε ότι στο τεμάχιο 8 ήταν η ENI με ποσοστό 100%.
«Θεωρούμε ότι αυτή η διευθέτηση θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες», σημείωσε ο υπουργός.
Επίσης, ανέφερε ότι έχουν δοθεί οι παρατάσεις 12 μηνών για το κάθε ένα από τα τεμάχια 2,3,9,8 και 11.
Για τα τεμάχια 2,3,9, στα οποία η ENI είχε ποσοστό 80% και η Kοgas 20%, ο υπουργός εξήγησε ότι η Total θα λάβει τα ποσοστά από τον ιταλικό κολοσσό.

   Χάρτης με τις αδειούχες εταιρείες για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή συνεργασία των εταιρειών, που αφορά σε μεταξύ τους συμφωνίες, ο υπουργός τόνισε πως πρόκειται για διευθέτηση που «θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σ’ ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες».
Επίσης, επεσήμανε ότι το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου θα ξεκινήσει περί τα τέλη του 2019, αρχές του 2020, το οποίο για τους επόμενους 24 μήνες θα περιλαμβάνει έως κι εννέα γεωτρήσεις, ερευνητικές και επιβεβαιωτικές, απ’ όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε ερώτηση αναφορικά με τα μηνύματα που στέλνονται προς την Τουρκία και διεθνώς από πλευράς κυβέρνησης με αυτές τις εξελίξεις, αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες που προγραμματίζονται για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι «οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι καλά γνωστές. Κινούμαστε και διπλωματικά και νομικά, σε διάφορα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα για να υπερασπιστούμε, με ό,τι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Σ’ ό,τι αφορά στο ερώτημα τί εξάγεται από αυτές τις αποφάσεις του Υπουργικού, είναι ακριβώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Share this post