Λ. Παντελίδης: Ανασκαφές για 100 υποθέσεις αγνοουμένων

Λ. Παντελίδης: Ανασκαφές για 100 υποθέσεις αγνοουμένων

Από τους εβδομήντα  εξ Ελλάδος ταυτοποιήθηκαν τριάντα

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 100 υποθέσεις που είναι έτοιμες για να προχωρήσουμε σε ανασκαφή, έχουμε πλούσιο πρόγραμμα ανασκαφών και ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουμε τους αριθμούς”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ εκπρόσωπος στην  Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ- CMP) , Λεωνίδας Παντελίδης, σημειώνοντας πως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του καύσωνα, τα συνεργεία της ΔΕΑ έχασαν φέτος 92 ημέρες εργασίας.

Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο εργαστήριο της ΔΕΑ, όπου ξεναγήθηκε και έτυχε ενημέρωσης από τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Παντελίδης είπε πως η κ. Σακελλαροπούλου «επέδειξε ενδιαφέρον και για το θέμα γενικότερα, αλλά την ενημερώσαμε και για τους Ελλαδίτες αγνοούμενους. Έχουμε 77 στον κατάλογο και έχουμε ταυτοποιήσει τους 30», πρόσθεσε. Την ενημερώσαμε για το πρόγραμμα της Επιτροπής και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ερευνών της ΔΕΑ, ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως «φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Έχουμε χάσει 92 ημέρες από τις ανασκαφές κατά κύριο λόγο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και λόγω του καύσωνα που δεν μπορούσαν να εργαστούν τα συνεργεία σε εξωτερικούς χώρους».

Ο κ. Παντελίδης είπε πως τα συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται αυτή τη στιγμή, στις κατεχόμενες περιοχές όπου αναζητούνται λείψανα Ε/κ αγνοούμενων του 1974, δυο στον Άγιο Γεώργιο, δυο στο Λευκόνοικο, ένα στην Λάπηθο, ένα στον Μαραθόβουνο και ένα στην Αμμόχωστο και στις ελεύθερες περιοχές στον Πωμό όπου αναζητούνται λείψανα Τ/κ αγνοούμενων του 1964.

Σε ερώτηση,  πως σκοπεύουν να καλύψουν τις ημέρες που χάθηκαν σε ότι αφορά τις ανασκαφές, ο κ. Παντελίδης είπε : «δουλεύουμε όσο πιο εντατικά μπορούμε», σημειώνοντας πως δεν μπορούν να προκρίνουν τίποτε για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ, φέτος μέχρι τις 31 Αυγούστου έγιναν επτά ταυτοποιήσεις. Το 2019 οι ταυτοποιήσεις ανήλθαν στις 42 και το 2018 στις 71.

Share this post