Λ. Κωστρίκης: Το θέμα της Θ. Κοινωνίας δεν συζητήθηκε

Λ. Κωστρίκης: Το θέμα της Θ. Κοινωνίας δεν συζητήθηκε

Υπουργείο Υγείας: δεν οριστικοποιήθηκε  το πρωτόκολλο για τις εκκλησίες

 

Το θέμα της μετάδοσης στους πιστούς της Θείας Κοινωνίας “δεν  ήρθε ποτέ, ούτε συζητήθηκε καμιά φορά στην επιστημονική ομάδα”, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιο Κωστρίκης. Αν και εφόσον έρθει προς συζήτηση,  οι επιστήμονες θα αποφανθούν επί του θέματος” , πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση μας. 

Η ιστοσελίδα Cyprus Times έγραψε ότι στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τέθηκε σχετική εισήγηση για μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με πλαστικό κουταλάκι μίας χρήσης. Ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου , Θεολόγος Μιχάλης Σπύρου , δήλωσε στην Cyprus Times πως ο Μακαριότατος θέλει να ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της θείας Κοινωνίας είναι θέμα της πίστης και αποτελεί ιερό μυστήριο της εκκλησίας. «Δεν διαπραγματευόμαστε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Είναι μυστήριο και δεν συζητούμε καμία άλλη μέθοδο της Θείας Ευχαριστίας πέραν από την παράδοση των αιώνων που είναι η χρήση της την ασημένια λαβίδα» , επεσήμανε. 

Εξάλλου , η κ. Μαργαρίτα Κυριάκου, μιλώντας εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε   ότι το πρωτόκολλο που αφορά τις εκκλησίες θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Τρία κρούσματα σήμερα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιο Κωστρίκη, τρία κρούσματα εντοπίστηκαν από 78 διαγνώσεις από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ένα από σύνολο 135 διαγνώσεων από τα ιατρεία δημόσιας υγείας. Τρία από τα τέσσερα κρούσματα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης αφορούν το οικογενειακό περιβάλλον του περιστατικού που εντοπίστηκε σε σχολείο της επαρχίας Λευκωσίας. Όλες οι άλλες επαφές από το σχολικό περιβάλλον έχουν εξεταστεί με αρνητικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

*Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 516 εργαστηριακές εξετάσεις.

*Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 384 εργαστηριακές διαγνώσεις.

*Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 271 διαγνώσεις.

*Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, είχαμε αποτέλεσμα από 1 δείγμα, και από τον έλεγχο 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 599 εργαστηριακές διαγνώσεις. 

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 922.  

ΦΩΤΟ: ΚΥΠΕ

«Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα κινούνται στην επιδημιολογική πορεία που έχει εδραιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία, όπως έχουμε πει, είναι πάρα πολύ ικανοποιητική», ανέφερε.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι αύριο μπαίνουμε στη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

«Θεωρούμε ότι είναι ορόσημο στην προσπάθεια για ολική επιστροφή στην κανονικότητα και για τον λόγο αυτό σας παρακαλούμε πολύ να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα ώστε να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», είπε ο Λεόντιος Κωστρίκης.

Εξάλλου,  ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ,  Δρ Μάριος Λοΐζου, ανέφερε ότι στη Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 4 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν τρεις ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Επίσης, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής. Επίσης σε θάλαμο νοσηλεύεται ένα άτομο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι σε μια από τις πρώτες μας δημοσιογραφικές διασκέψεις είχαν κάνει ειδική αναφορά στο θέμα του κοινωνικού ρατσισμού απέναντι στα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό.

«Είχαμε μάλιστα τονίσει χαρακτηριστικά ότι δεν θα έπρεπε να αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό. Τώρα που οι άνθρωποι αυτοί που υπήρξαν θετικοί στον ιό επιστρέφουν σιγά-σιγά στην κοινωνία, η επιστροφή τους θα πρέπει να γίνει με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο, χωρίς κανένα στιγματισμό», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι αναγκάζεται να κάνει αυτή την αναφορά, αφού έχει ενημερωθεί για κάποιες, ευτυχώς πολύ λίγες, ανάρμοστες συμπεριφορές προς τα άτομα αυτά.

«Όπως έχουμε μάθει πλέον σήμερα ο κάθε ένας από εμάς μπορεί εύκολα να γίνει φορέας του ιού. Κανείς δεν θετικοποιήθηκε κατ’ επιλογήν. Όπως σωστά αντιμετωπίσαμε την πανδημία μέχρι σήμερα σαν κοινωνία, έτσι ας συνεχίζουμε και τώρα», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 5,020 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 326,000. Ταυτόχρονα, όμως 1,980 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Share this post