Λ. Κωστρίκης: Πρόσθετα μέτρα στην Λάρνακα για προστασία από τον κορονοϊό

Λ. Κωστρίκης: Πρόσθετα μέτρα στην Λάρνακα για προστασία από τον κορονοϊό

Θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για τη Λάρνακα, όπου είναι το επίκεντρο της έξαρσης του κορονοϊού, δήλωσε στο το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Απέκλεισε όμως, το ενδεχόμενο του lockdown, σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα είναι περισσότερα τοπικά, όπως αυτά που λήφθηκαν και στην περίπτωση της Λεμεσού τον Αύγουστο.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ  ο  δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι είναι ανησυχητικές οι αλυσίδες κρουσμάτων στην Λάρνακα. «Ανησυχεί όλα τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των πραγμάτων και όλη η Επιστημονική Ομάδα μαζί με τον Υπουργό, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε μέτρα για τη Λάρνακα όταν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο που μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα μέτρα, τα οποία υπολογίζεται να παρθούν, θα είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόσαμε στη Λεμεσό, όταν παρουσιάστηκε παρόμοιο φαινόμενο έξαρσης τον Αύγουστο.

«Συγκεκριμένα, δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, αλλά θα έχουν να κάνουν με τη μείωση αριθμού συναθροίσεων ατόμων, πιθανότητα μείωσης αριθμού ατόμων που βρίσκονται σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους εστιατορίων και τέτοια θέματα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή, είναι η Λάρνακα. «Συνολικά έχουμε 57 άτομα σε όλες τις συστάδες. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες συστάδες. Η πιο μεγάλη είναι αυτή της Μητρόπολης Κιτίου που είναι κι ο ίδιος ο Μητροπολίτης θετικός, είναι η συστάδα του εστιατορίου στις Φοινικούδες, είναι η συστάδα του παραλιακού ξενοδοχείου και είναι και η συστάδα της ποδοσφαιρικής ομάδας με την οποία δημιουργήθηκε νέα συστάδα άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας τώρα. Μεγαλώνουν οι υφιστάμενες και αυξάνεται και ο αριθμός των συστάδων στην επαρχία Λάρνακας με επίκεντρο τη Λάρνακα», είπε.

Σε ερώτηση αν θα επιβληθεί lockdown, απάντησε αρνητικά. «Το lockdown είναι απομακρυσμένο, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Χρειάζονται μέτρα τοπικά με επίκεντρο τον αριθμό συναθροίσεων. Φαίνεται ότι στη Λάρνακα υπάρχει κάποια χαλάρωση των μέτρων σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον γι αυτό υπάρχει αύξηση του αριθμού των συστάδων», σημείωσε.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα σχολεία

 

Ο καθηγητής είπε ότι από την κατάσταση στα σχολεία αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη έξαρσης.
«Τα σχολεία αποτελούν χώρο συναθροίσεων μεγάλων αριθμών ατόμων και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να καταργηθεί η χρήση της μάσκας και από τους εκπαιδευτικούς και από τους μαθητές. Είναι εξαιρετικής σημασίας η χρήση μάσκας όσο δύσκολο και να είναι αυτό το πράγμα. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι η μάσκα προστατεύει πάρα πολύ. Είναι ενδείξεις που τις έχουμε τους τελευταίους μήνες και η μάσκα αποτελεί ένα φραγμό στην μετάδοση του ιού».

Οι προβλέψεις για Χειμώνα

Ο δρ Κωστρίκης είπε ότι οι προβλέψεις για τους χειμερινούς μήνες είναι ότι υπάρχει αύξηση μεταδοτικότητας του ιού και ο λόγος είναι επιδημιολογικός αφού τα άτομα σε χαμηλές θερμοκρασίες τείνουν να βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει αυξητική τάση της μεταδοτικότητας του ιού.

Επισήμανε ότι η επιδημία θα εξαλειφθεί με τον εμβολιασμό. «Το εμβόλιο αποτελεί τη ναυαρχίδα όλων των ιατρικών προσπαθειών. Επομένως πιστεύω ότι αυτή η επιδημία θα εξαλειφθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, όπως έγινε με την ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, έτσι θα εξαλειφθεί και αυτή η μεταδοτική ασθένεια», συμπλήρωσε.

Η νέα μέθοδος  Κωστρίκη

Η νέα μέθοδος του Λεόντιου Κωστρίκη κατέδειξε αρνητικό τον φοιτητή του Πανεπιστήμιου Κύπρου που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.
Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης στο «Τρίτο Πρόγραμμα» του ΡΙΚ, δεν αμφισβητείται το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ, επισημαίνοντας πως είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο περιστατικό να διένυε τις τελευταίες μέρες κατά τις οποίες ήταν θετικό διότι η δειγματοληψία έγινε πριν 4 μέρες.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως τα αποτελέσματα της μεθόδου Κωστρική είναι απόλυτα σωστά, διευκρινίζοντας όμως ότι ο φοιτητής θα ξανακάνει τεστ τις επόμενες μέρες.

Η νέα μεθοδολογία βασίζεται σε αμερικανική πατέντα του Καθηγητή Κωστρίκη (US 7,709,188B2) και θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη διαδικασία δεξαμενοποίησης δειγμάτων (sample pooling). Η μέθοδος αυτή είναι η μοναδική στην Κύπρο που έχει πιστοποιηθεί από τρεις διεθνείς οργανισμούς και πιο συγκεκριμένα από τον World Health Organization SARS CoV-2 External Quality Assessment Programme (WHO SARS CoV-2 EQAP), το European Center for Prevention and Disease Control (ECDC) και από το Quality Control for Molecular Diagnostics, UK (QCMD).

Ο Λ. Κωστρίκης , αναφερόμενος στην μέθοδο του, εξήγησε:
«Είναι τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται σωστή διάγνωση ακόμη κι αν ο ιός μετακινηθεί γενετικά, όταν δηλαδή υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού, χρησιμοποιεί αυξημένο αριθμό γονιδίων για τη διάγνωση, χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζουμε θετικό δείκτη στο πείραμα κι έχει ορισμένα στοιχεία τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα να μην γίνει λάθος. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου προσάρμοσα αυτή την πατέντα για το SARS 2. Εκτός από ότι την προσάρμοσα, την αξιολόγησα με τρεις διεθνείς οργανισμούς που κάνουν αξιολογήσεις διαγνωστικών μεθοδολογιών και τα αποτελέσματα που είχαμε ήταν 100% σωστά», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει αν αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, ο δρ Κωστρίκης ανέφερε : «το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν είναι βιοτεχνολογική εταιρεία, άρα αυτό το κάναμε στα πλαίσια της έρευνας μας και σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως πρέπει αυτή η μεθοδολογία να χρησιμοποιηθεί από μια βιοτεχνολογική εταιρεία και να την προσαρμόσει και να την παράγει σε μεγάλους αριθμούς σε άλλα κέντρα».

*Θετικό κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στο ενδοσκοπικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι το κρούσμα αφορά νοσηλεύτρια στο συγκεκριμένο Τμήμα και εντοπίστηκε αργά χθες το απόγευμα.

Το Τμήμα έκλεισε σήμερα και διεξάγεται απολύμανση ενώ θα παραμείνει κλειστό για επτά μέρες. Η νοσηλεύτρια θα παραμείνει υπό περιορισμό για 14 μέρες.

Δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Ενδοσκοπικό Τμήμα διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και οι υπόλοιποι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού που είχαν ασθενείς για το συγκεκριμένο στο Τμήμα αναβλήθηκαν και αναμένεται ο επαναπρογραμματισμός τους εντός των ημερών.

Εν τω μεταξύ άρχισε η διαδικασία ιχνηλάτησης των στενών επαφών της νοσηλεύτριας και για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν άλλα άτομα, συνάδελφοι ή από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον, τα οποία ενδεχομένως να νοσήσουν.

Share this post