Λ. Κωστρίκης:Η Ελλάδα να κατηγοριοποιηθεί ανά γεωγραφική περιοχή και όχι ως σύνολο
Χωρίς ατζέντα από την κυβέρνηση σύσκεψη αύριο Αναστασιάδη με Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορονοϊό.
Σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου θα γίνει αύριο με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορονοϊό , αλλά η κυβέρνηση δεν έχει στείλει ακόμα στους επιστήμονες συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη “ατζέντα”. Θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, σε σχέση με τις αλυσίδες μετάδοσης του κορονοϊού. Μετά από την σύσκεψη ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα δώσει συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει το κοινό σε σχέση με την μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας, αλλά και τις αποφάσεις, που αναμένεται ότι θα προκύψουν από την συνεδρία. Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Λεμεσό το τελευταίο διάστημα αποτελεί την αιτία για να τεθούν εισηγήσεις στο τραπέζι για αυστηροποίηση των μέτρων υγιεινής, καθώς και η προσθήκη άλλων μέτρων, τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Κύπρο.
Μιλώντας στην «Καθημερινή » το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι δεν είναι γνωστή η ατζέντα της συνάντησης στο Προεδρικό, ωστόσο η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις και κατ’ επέκταση ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων που προβλέπουν τα υφιστάμενα διατάγματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κοινωνική αποστασιοποίηση, την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ οι εισηγήσεις θα επεκταθούν και στον τομέα της αστυνόμευσης της εφαρμογής των διαταγμάτων, η οποία επίσης έχει χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής τοπικού lockdown στην Λεμεσό, ο κ. Κωστρίκης ξεκαθάρισε ότι είναι εκτός συζήτησης.
Τον προβληματισμό του εξέφρασε και για την πληθώρα αρνητικών τεστ που προσκομίζονται από ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο, αλλά εν συνεχεία προκύπτουν θετικοί στην νόσο COVID-19. Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί στον οι ταξιδιώτες από χώρες της κατηγορίας Γ’ να τίθενται σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, αντί σε αυτοπεριορισμό. Παράλληλα, θα εξεταστεί και η πιθανότητα να τίθενται σε καραντίνα μερικών ημερών και όσοι αφικνούνται στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Β’.
Διακοπές στην Ελλάδα
Ακόμα μια εισήγηση που θα τεθεί στο τραπέζι της σύσκεψης αφορά στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα «μωσαϊκό λοιμώξεων», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κωστρίκης. Ο ίδιος θα εισηγηθεί η Ελλάδα να κατηγοριοποιηθεί ανά γεωγραφική περιοχή και όχι ως σύνολο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις περιοχές. Η δική του ανησυχία αφορά στο ενδεχόμενο ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων να επισκεφθεί περιοχές της Ελλάδας για τις καλοκαιρινές του διακοπές το προσεχές διάστημα, επιλέγοντας περιοχές ή/και νησιά υψηλού κινδύνου –τα νησιά της διασκέδασης- όπου θα βρίσκονται τουρίστες από χώρες, τις οποίες η Κύπρος έχει κατατάξει σε χαμηλότερες κατηγορίες, την ώρα που η Ελλάδα τις κατατάσσει στην κατηγορία Α’.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου , ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε σήμερα πρόταση του Υπουργού Υγείας για τη διενέργεια τριών χιλιάδων δειγματοληπτικών εξετάσεων σε χώρους μεγάλης συνάθροισης, όπως σε Mall, υπεραγορές και άλλους χώρους όπου παρατηρείται μαζική συνάθροιση.
Το πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη, οι δειγματοληψίες γίνονται από κινητές μονάδες στους χώρους αυτούς και η απόφαση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια κυβέρνησης για να κρατηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Επίσης, επανέλαβε την έκκληση της κυβέρνησης προς όλους να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, διότι πέραν από τις αποφάσεις κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, τίθεται πολλές φορές ζήτημα συλλογικής και προσωπικής ευθύνης.
Εξάλλου, συνάντηση με την ευρωπαία επίτροπο για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, είχε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται ήδη ένα 2ο κύμα του ιού. Σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, σημείωσε, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εφησυχασμό και στη χαλάρωση από πλευράς πολιτών ως προς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής.
Η επίτροπος αναφέρθηκε ειδικότερα στην Κύπρο και εξέφρασε προβληματισμό για τον εντοπισμό κρουσμάτων στην κοινότητα, για ορισμένα εκ των οποίων δεν έχει προς το παρόν βρεθεί επιδημιολογική σύνδεση. Αυτό, εξήγησε, δείχνει ότι μια μερίδα του πληθυσμού δεν τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημαίνοντας ότι μόνο αν υπάρχει συνεχής εγρήγορση από όλους, θα προληφθεί η αναζωπύρωση και η επιδείνωση της κατάστασης.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας και η ευρωπαία επίτροπος συζήτησαν εκτενώς το θέμα των εμβολίων και τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια εμβολίων για όλα τα κράτη μέλη. Σε ό,τι δε αφορά στο φάρμακο ρεμδεσιβίρη, η κα Κυριακίδου ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας ότι έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτημάτων από όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και από την Κύπρο, και θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για κοινή προμήθεια των ποσοτήτων που υποβλήθηκαν μέσω του joint procurement από τα κράτη μέλη, για την κάλυψη των αναγκών τους.
Πλέον, πρέπει να προληφθεί η αναζωπύρωση των εστιών μόλυνσης, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στα αρχικά στάδια της πανδημίας, συμφώνησαν ο υπουργός και η επίτροπος. Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με την παρασκευή και την διάθεση του εμβολίου, ωστόσο ο αριθμός των πολιτών που θα εμβολιαστεί θα εξαρτηθεί από την παραγωγή και τη ζήτηση του εμβολίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το εμβόλιο, αριθμητικά, δεν θα μπορεί να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες από τα πρώτα στάδια της κυκλοφορίας του”.