Λ. Κωστρίκης: Είμαστε σταθερά στην σωστή πορεία

Λ. Κωστρίκης: Είμαστε σταθερά στην σωστή πορεία

Η τ/κ Αριστερά υπέρ των κοινών μέτρων κατά της πανδημίας

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 21 νέα περιστατικά κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 715. «Τα αποτελέσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι εντός των εκτιμήσεων της Επιστημονικής Ομάδας και συνάδουν με την επιδημιολογική και στατιστική εικόνα που έχουμε ενώπιον μας. Τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 2,312 εξετάσεων είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός αριθμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρεκκλίνουμε από την πορεία μας», ανέφερε ο δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, θέλοντας να επισημάνει το ότι η κατάσταση « βρίσκεται σταθερά στην σωστή πορεία, αλλά δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνουμε από αυτή».

*Στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για μια ακόμη φορά δεν τέθηκε ερώτηση μας. Η ερώτηση , που στάλθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και απευθυνόταν στον καθηγητή Λ. Κωστρίκη , ήταν : Κύριε καθηγητά, τρεις Μητροπολίτες προτρέπουν όσους θέλουν αύριο το πρωί , Μεγάλη Πέμπτη, όπως και το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, να προσέλθουν στους ναούς για να λάβουν την Θεία Κοινωνία. Αυτό , όπως αναφέρουν θα γίνει , μετά την κεκλεισμένων των θυρών Θεία Λειτουργία και με τη λήψη των μέτρων που παίρνει ο κόσμος , πηγαίνοντας στις υπεραγορές και τα φαρμακεία. Έχουν δοθεί οδηγίες στους ιερείς να μείνουν στους ναούς μέχρι τις 11 το πρωί για να μεταλάβουν όσους προσέλθουν. Εσείς , ως ειδικός έχετε την γνώμη ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί , χωρίς να ενέχει κίνδυνο μόλυνσης και εμφάνισης νέων κρουσμάτων; “.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

 

ΦΩΤΟ: Στ.Ιωαννίδης

Με βάση την επιδημιολογική στατιστική το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο στρατηγικής για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της οικονομίας, με πρώτο σταθμό το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας στις αρχές Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.  Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το πλαίσιο περιλαμβάνει τρία στάδια που φτάνουν μέχρι τον τέλος του 2021, ενώ κάλεσε όλους να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, έτσι ώστε να καταστεί ρεαλιστικό το πλάνο της επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Ουσιαστικά με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη και το οικονομικό κόστος να κλιμακώνεται σημαντικά, αρκετές χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν την στρατηγική τους για σταδιακή άρση των περιορισμών», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την σταδιακή έξοδο από το γενικό lockdown, ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών για αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων από ένα κράτος σε άλλο για ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ταυτόχρονα «πως μια υγιείς και λειτουργική οικονομία είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για ένα λειτουργικό σύστημα υγείας». Όπως είπε, το πλαίσιο στρατηγικής χωρίζεται σε τρία βασικά στάδια, ενώ η δυνατότητα μετάβασης από το ένα στάδιο στο άλλο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επιδημιολογικά στοιχεία.

ΦΩΤΟ: ΓΤΠ

Το 1ο στάδιο αφορά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19, το οποίο έχουμε εξαγγείλει σε μεγάλο βαθμό.
Το 2ο στάδιο αφορά σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων που υπολογίζεται, αν επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αρχίσει σταδιακά γύρω στις αρχές Μαΐου σε τομείς καίριας σημασίας για την οικονομία και στη βάση επιδημιολογικών στοιχείων με συντονισμένο τρόπο, που να μην θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια συγκράτησης του ιού στην Κύπρο.
«Για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων θα πρέπει να ικανοποιούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, για παράδειγμα, η μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων, η επάρκεια του ιατρικού συστήματος και τρίτον η συστηματική παρακολούθηση μέσα από τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού δειγματοληπτικών ελέγχων», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, στον καθορισμό της στρατηγικής και επιλογής τομέων για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλα τέσσερα κριτήρια. Ειδικότερα, πρόκειται για τον κίνδυνο μολύνσεων από τον Covid-19, τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών λόγω Covid-19, τη σημασία του σχετικού τομέα της οικονομίας και κοινωνικής ζωής και τη δυνατότητα επιβολής και διατήρησης μέτρων ασφάλειας.
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ακόμη ότι τα μέτρα μπορούν να διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις γεωγραφικές περιοχές, τις ομάδες πολιτών, τους τομείς της κοινωνικής ζωής και τέλος τους οικονομικούς τομείς, ενώ θα ληφθεί υπόψη η αλληλεξάρτηση μεταξύ των επιχειρήσεων και των τομέων της οικονομίας, καθώς και οι κοινωνικές αλληλοεπιδράσεις.
Το τρίτο στάδιο αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021. «Η στρατηγική θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιτρέποντας να υφίσταται οικονομική δραστηριότητα χωρίς αχρείαστα ρίσκα σε θέματα υγείας», τόνισε ο κ. Πετρίδης, και συμπλήρωσε ότι αυτή θα περιλαμβάνει στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, μέτρα σε τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο, ανάπτυξη τομέα ψηφιακής τεχνολογίας, στήριξη εκείνων που θα μπορούν να διατηρήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και τόνωση της ζήτησης.
Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, με βάση αυτό το πλαίσιο, το Υπουργικό ενέκρινε τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία θα μετέχουν οι Υπουργοί Υγείας, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Υφυπουργοί Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής και Τουρισμού. Επίσης, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συσταθεί καθοδηγητική επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ και θα μετέχουν εκπρόσωποι των άλλων Υπουργείων, καθώς και υπεύθυνοι της μονάδας επιδημιολογικής παρακολούθησης του Υπουργείου Υγείας.
Η Διυπουργική Επιτροπή με τη στήριξη της καθοδηγητικής επιτροπής, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, θα ετοιμάσει και θα υποβάλει το πλαίσιο της στρατηγικής και το σχέδιο δράσης στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Απριλίου. «Για να γίνει ρεαλιστική η επανεκκίνηση της οικονομίας καλώ όλους να σεβαστούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένοι την περίοδο του Πάσχα για να μην ανατραπούν οι μέχρι τώρα συνθήκες», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, νέα  πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στην τ/π , με αφορμή την παροχή βοήθειας από την ελληνοκυπριακή ηγεσία προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στην τ/κ «κύκλοι της κυβέρνησης της Τουρκίας βάλλουν κατά της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας».
Ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Σε αυτήν την συνομιλία «έκλεισε» η παροχή ιατρικής βοήθειας από την Τουρκία με μια ειδική πτήση που αναμένεται από την Κωνσταντινούπολη.
Παρά τις επιθέσεις της Άγκυρας και των εθνικιστικών κύκλων οι τ/κ πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στο πλευρό της ένωσης και της ειρήνης, υποστηρίζουν τα κοινά, δικοινοτικά μέτρα στον αγώνα κατά της πανδημίας. Τόσο η τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και η τ/κ αριστερά στέλνουν το μήνυμα ότι « η συνεργασία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε : «Ακόμη και αν αφήσω στην άκρη τις άδικες επιθέσεις εναντίον μου, θεωρώ μεγάλη αδικία και μεγάλη ντροπή για τους γιατρούς μας [τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται για την ε/κ βοήθεια]. Αυτοί είναι που καθόρισαν την ανάγκη και ζήτησαν την βοήθεια, δηλαδή, τα τ/κ μέλη της δικοινοτικής Επιτροπής Υγείας. Δεν ζήτησα την χλωροκίνη μονομερώς. Το ξέσπασμα του ιού είναι ένας κοινός εχθρός, που απειλεί όλη την ανθρωπότητα. Όλη η ανθρωπότητα πρέπει να την πολεμήσει μαζί».
Το κόμμα της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), στηρίζει επίσης την συνεργασία και την αλληλεγγύη του κ. Ακιντζί με την ελληνική κοινότητα. «Μην τυφλώνεστε σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται ως φιλανθρωπία την ελληνοκυπριακή βοήθεια. Όλος ο κόσμος στηρίζει ο ένας τον άλλον. Μην παγιδεύεστε στον εθνικισμό στο πεδίο της υγείας. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το μεγάλο πρόβλημα με τις εθνικιστικές αυταπάτες», επισημαίνει ο βουλευτής του κόμματος Ασίμ Ακάνσοϊ σε σχετική ανάρτηση του στο διαδίκτυο.
Ένα άλλο κόμμα της τ/κ Αριστεράς, το Νέο Κυπριακό Κόμμα (YKP), στηρίζει επίσης τη συνεργασία των δύο πλευρών ενάντια στον κορονοϊό και σε σχετική δήλωση του τονίζει ότι «οι δυο ηγέτες συμφώνησαν συνεργαστούν με καθυστέρηση και να προμηθεύσουν ο ένας τον άλλο με κάποια υλικά. Θεωρούμε αυτό το καθυστερημένο βήμα πολύτιμο, πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί». Επίσης, το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (BKP) τονίζει ότι «ο ρατσισμός και ο φανατισμός είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Share this post