Κυρώσεις από Ε.Ε. σε πρόσωπα, που κατηγορούνται για εκλογική νοθεία στην Λευκορωσία

Κυρώσεις από Ε.Ε. σε πρόσωπα, που κατηγορούνται για εκλογική νοθεία στην Λευκορωσία

Αναστασιάδης : Η Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Λευκορωσία. Κατά την παρέμβαση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την έντονη του ανησυχία τόσο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα, όσο και για τη χρήση υπέρμετρης βίας κατά των πολιτών. Τόνισε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άμεση και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια σθεναρή προσέγγιση πρέπει να ακολουθείται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το κράτος δικαίου ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επεσήμανε ότι η Ένωση δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αντιθέτως πρέπει να είναι συνεπής στις αρχές και αξίες της και να ενεργεί όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της Λευκορωσίας με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, ως επίσης να τερματιστεί άμεσα η περαιτέρω χρήση βίας ενάντια των μαζικών διαδηλώσεων στη χώρα.

ΦΩΤΟ : Χρ. Αβρααμίδης

Αφού επεσήμανε ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία. Όπως είχε εκ των προτέρων ενημερώσει, ο ΠτΔ ήγειρε εκ νέου το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επιβεβλημένη ανάγκη για πιο δυναμική αντίδραση της ΕΕ, λήψη επιπλέον μέτρων και άσκηση αυστηρότερων πιέσεων προς την Άγκυρα για άμεσο τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας που συνιστά παραβίαση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της ΕΕ.   

Για την τουρκική προκλητικότητα και παράνομη δράση μίλησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που ο Πρόεδρος του ΕΣ συγκάλεσε για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, εκφράσθηκε εκ νέου η στήριξη των εταίρων σε Κύπρο και Ελλάδα και η δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Εντός των επόμενων εβδομάδων, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (GYMNICH) και της έκτακτης Συνόδου του ΕΣ του Σεπτεμβρίου, η ΕΕ θα εξετάσει εκ νέου όλες τις παραμέτρους του προβλήματος με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε έναν σημαντικό αριθμό προσώπων που ευθύνονται για τη βία, την καταστολή και την εκλογική νοθεία», δήλωσε ο Μισέλ, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ, για να συζητηθεί η αντίδραση της Ένωσης στις εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία.

«Στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να καθορίσει το δικό του πεπρωμένο», επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ, επιβεβαιώνοντας την ενότητα των 27 στο θέμα μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν.

Η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι Λευκορώσοι πρέπει «να βρουν το δικό τους δρόμο», προτού απευθύνει έκκληση για τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Οι πολίτες στη Λευκορωσία γνωρίζουν τι θέλουν (…). Για αυτό ακριβώς εμείς θέλουμε έναν ανεξάρτητο δρόμο για τη Λευκορωσία όπου οι πολιτικές συνθήκες θα αποφασίζονται από την ίδια τη χώρα» με τρόπο «ειρηνικό και μέσω του διαλόγου», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Επίσης, αποκάλυψε ότι ο Λουκασένκο δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί της στο τηλέφωνο.

Σε ερώτηση ,  εάν γνωρίζει ότι η ΕΕ προκρίνει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι οι ίδιοι οι πολίτες είναι που ζητούν νέες κάλπες «ελεύθερες και ισότιμες».

«Στηρίζουμε τον λαό της Λευκορωσίας προκειμένου να επιλέξει τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει», σημείωσε η ίδια.

Επιπλέον, η ντερ Λάιεν έκανε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακατευθύνει τα 53 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τη Λευκορωσία μακριά από την κυβέρνηση, προς την κοινωνία των πολιτών, στα θύματα της κρατικής καταστολής των διαδηλώσεων και στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπαινίχθηκε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την αποχώρηση του Λευκορώσου προέδρου από την προεδρία.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε, μετά το πέρας της Συνόδου ότι νέες προεδρικές εκλογές πρέπει να λάβουν χώρα, εκτιμώντας πως η αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου «δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αρχίσει άμεσα συνομιλίες για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης, αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε σήμερα το Συντονιστικό συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η πολιτική κρίση. Παράλληλα επισημαίνει ότι η απόκλιση από τις συνομιλίες εναποθέτει στην σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη για την επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης δεν θέτει ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού συστήματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Παράλληλα ζητεί την διεξαγωγή νέων εκλογών και την αλλαγή της σύνθεσης όλων των επιτροπών συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο  Λουκασένκο έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε σήμερα εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μινσκ, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης έπειτα από μιάμιση εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες ταραχές οποιουδήποτε είδους στο Μινσκ», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Beta. «Ο κόσμος έχει κουραστεί. Ο κόσμος απαιτεί ειρήνη και ησυχία».

Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα προκειμένου να αποφευχθεί μια συρροή «μαχητών και όπλων». Οι εργαζόμενοι σε κρατικά ΜΜΕ που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν πρέπει να επαναπροσληφθούν, είπε.

 

Share this post