Κυρηναϊκή Πεντάπολις

Κυρηναϊκή Πεντάπολις

KYΡΗΝΑΪΚΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ (ΚΑΙ) ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΗΝΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ….

Διακόσια  μίλια νότια της Κρήτης , άποικοι από την Θήρα , ίδρυσαν το 631 π.Χ. την σπουδαία πόλη της Κυρήνης , τόσο σημαντική ώστε μέχρι σήμερα το μεσογειακό τόξο της ανατολικής Λιβύης , ονομάζεται Κυρηναϊκή.

Οι Ελληνες άποικοι που σε διαδοχικά κύματα εγκαταστάθηκαν στην Κυρήνη και τις γειτονικές πόλεις ( Κυρηναϊκή Πεντάπολις)  , πολύ πριν ο Αλέξανδρος χτίσει την Αλεξάνδρεια , έδωσαν στην περιοχή για περισσότερους απο 12 αιώνες χρώμα ελληνικό, αναδεικνύοντας εξαιρετικούς αθλητές, ποιητές και φιλοσόφους , όπως ο Ερατοσθένης και ο Καρνεάδης. Παρήλθαν, αλλά άφησαν πίσω , σημάδι ανεξίτηλο της παρουσίας τους, σπουδαία αρχιτεκτονικά, γλυπτικά και επιγραφικά μνημεία. Τους επισκέφθηκαν κατά καιρούς , ο Ηρόδοτος, ο Πλάτων , ο Πίνδαρος , ο Στράβων .

Το βιβλίο αυτό επανεκδίδεται (α΄ έκδοση , 1994) , σε μία εξαιρετική συγκυρία για την Λιβύη , αλλά και τη θέση της χώρας μας στη Μεσόγειο.  Η Ελλάδα , στη δίνη κρίσιμων γεωπολιτικών ανακατατάξεων , έχει στρέψει το βλέμμα της ως έγγιστα  στα συμβαίνοντα στην Κυρηναϊκή και όλη τη Λιβύη , για την οποία το μαντείο των Δελφών είχε χρησμοδοτήσει πως   «η γη ξαναμοιράζεται στην περιπόθητη Λιβύη και όποιος κινήσει αργότερα , του λέω και να το ξέρει, πικρά θα μετανιώσει» (Ηροδότου, βιβλίο Δ’,159).

Η «ΚΥΡΗΝΗ» αποτελεί καρπό  επί τόπου παρατήρησης και συστηματικής έρευνας εκ μέρους του πρέσβεως Γιώργου Πουκαμισά, που πριν απο χρόνια υπηρέτησε στην γωνία αυτή της Μεσογείου. Στην έκδοση προτάσσεται εισαγωγή του Βασιλείου Πετράκου, Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Ο συγραφέας Γ. Πουκαμισάς

Πρόκειται για συνθετική συμβολή στην αρχαιολογία της Λιβύης , χώρας που πέρασε το κατώφλι της Ιστορίας με την άφιξη των αποίκων από το Αιγαίο , η οποία σήμερα αγωνίζεται να αποσείσει ξένες επεμβάσεις και να διαφεντέψει τον πλούτο και τα πεπρωμένα της

Εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» , ΑΘΗΝΑ.

info@kastaliaeditions.gr

 ΠΗΓΗ: http://sermichiotis.blogspot.com.

 

 

 

Share this post