Κυρ. Μητσοτάκης : Το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας από την δημιουργία του ελληνικού κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821

Κυρ. Μητσοτάκης : Το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας από την δημιουργία του ελληνικού κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821

“Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση, χωρίς κανείς να μπορεί  να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας είναι ισχυρότατη”.

Το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας από την δημιουργία του ελληνικού κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821, “είναι μία Ελλάδα η οποία έχει αυτοπεποίθηση, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομική ευημερία, που θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των πολιτών, να αντιμετωπίζει δηλαδή ουσιαστικά προβλήματα κοινωνικών ανισοτήτων τα οποία δυστυχώς παντού στον κόσμο και τα τελευταία 20 χρόνια διευρύνθηκαν”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός,  Κυριακός Μητσοτάκης.

Σε ομιλία στη συζήτηση για την ελληνική υψηλή στρατηγική,  που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή περιφερειακή σχέση,  είναι αξιόπιστος σύμμαχος και “συνδυάζει την σκληρή ισχύ με οικονομική δύναμη και με μία δυνατότητα να μπορεί να επενδύει και σε αυτό το οποίο ονομάζουμε ήπια ισχύ, που στο δικό μου το μυαλό δεν είναι κάτι παραπάνω από την αξιοπιστία της χώρας και τη δυνατότητά της να ασκεί ενεργό πολιτική με ενδεχομένως μη παραδοσιακούς τρόπους”. 

Η Ελλάδα , είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός , “είναι γεωπολιτικά, αλλά και αξιακά, τοποθετημένη σε αυτό το οποίο αποκαλούμε Δυτική σφαίρα”  προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα όμως, δεν πιστεύω ότι το ζητούμενο -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, ενδεχομένως και για μια υπερεθνική ένωση όπως είναι η Ευρώπη, είναι υποχρεωτικά να διαλέξουμε στρατόπεδο. Ως Ευρώπη, ως τρίτος πόλος, θα πρέπει να έχουμε μια δική μας διακριτή στρατηγική, η οποία προφανώς σε πολλά ζητήματα γεωπολιτικών προτεραιοτήτων μας φέρνει κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει και το γεγονός ότι υπάρχουν οικονομικές σχέσεις πολύ ισχυρές με την Κίνα, τις οποίες δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε».

Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην  πολύ σημαντική διάσταση της έξυπνης  ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. “Δεν είναι πρόθεσή μας, θα στέλναμε και το λάθος μήνυμα και θα ήταν και λάθος στρατηγική, να μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών, θα ήταν λάθος να το κάνουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση, χωρίς κανείς να μπορεί όμως ποτέ να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας είναι ισχυρότατη. Άρα, νομίζω ότι αυτό συνθέτει ένα πλαίσιο σκληρής ισχύος, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας απαγορεύσει να καθόμαστε στο τραπέζι της συζήτησης», επεσήμανε  ο πρωθυπουργός.

*Διαβάστε πιο κάτω όλη την συζήτηση

Κυρ. Μητσοτάκης : Το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

 

Share this post