Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Είναι εξωφρενικό η Τουρκία που εργαλειοποιεί τους μετανάστες να κατηγορεί την Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Είναι εξωφρενικό η Τουρκία που εργαλειοποιεί τους μετανάστες να κατηγορεί την Ελλάδα

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος της Δυτικής συμμαχίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και στη δημοσιογράφο Caroline Hyde.

 

 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση είπε ότι θα έχουμε εκλογές είτε την άνοιξη είτε στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον ΟΗΕ, σημείωσε ότι θα απαντήσει αύριο στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι “το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη”.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα διασώζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα και υπερασπίζεται τα σύνορά της σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργάζεται με την Τουρκία για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα “αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μάς κουνάει και το δάχτυλο”.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι δεν “δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία” εκτιμώντας ότι η στάση του Τούρκου προέδρου οφείλεται σε κάποιο βαθμό, λόγω της εσωτερικής πολιτικής, “αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου” στέλνοντας παράλληλα κι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας αλλά και διάθεσης διαλόγου στην Άγκυρα:

“Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο” είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων τόνισε ότι από την αρχή ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, και επισήμανε ότι πρέπει να απαγορευτεί η πώληση των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης.

“Πρέπει να πρωτοστατήσουμε στη διασφάλιση της απαγόρευσης της πώλησης αυτών των παράνομων λογισμικών που επιτρέπουν σε κάποιον να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο σου χωρίς να το γνωρίζεις. Και αυτό χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση. Είναι σοβαρό θέμα. Το έχουμε αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια και διαφάνεια, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ικανότητα των υπηρεσιών πληροφοριών μας ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά με την απαραίτητη εποπτεία που επιτρέπει στους πολίτες να αισθάνονται άνετα με τον τρόπο λειτουργίας τους” είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη και προσέθεσε ότι η ΝΔ εφαρμόζει τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αλλαγή της χώρας.

“Δεν με ενδιαφέρει μόνο η αλλαγή μικρής κλίμακας, μια απλή διαχείριση του καθημερινού πολιτικού κύκλου. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό και νομίζω ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια” είπε.

Τέλος αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση επισημαίνοντας την στήριξη της κοινωνίας με 2 δισ. ευρώ, και προσέθεσε ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν θα δεχθεί η Ευρώπη εκβιασμό στο θέμα της επάρκειας και των τιμών του φυσικού αερίου, ενώ τόνισε ότι πρέπει να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου όπως είπε, η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο.

“Είμαστε στη λίστα των πρώτων δέκα χωρών σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε σχεδόν 2 GigaWatt Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στο 2022. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα εγχώρια δίκτυά μας” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post