Κυρ. Μητσοτάκης : “Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν”.

Κυρ. Μητσοτάκης : “Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν”.

Στην Αθήνα ο πρόεδρος Αναστασιάδης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Σήμερα η χαρά μας είναι διπλή. Τιμούμε τα 200 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Είναι κοινές οι μνήμες, κοινή η παράδοση και η εθνική μας εορτή», ανέφερε ο  Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις  δηλώσεις, που έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση  με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συνάντηση που είχαν επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την άριστη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι συζήτησαν για την παρούσα φάση των ευρωτουρκικών σχέσεων και για την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις 27 Απριλίου και για την ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ.

Συμφωνήσαμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, στο αυριανό συμβούλιο οι δύο χώρες μας και συνολικά η ΕΕ να επιμείνουν στην αξιόπιστη εφαρμογή της συμφωνημένης από όλους και αποτυπωμένης στα συμπεράσματα του Συμβουλίου πολιτικής της διττής προσέγγισης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Χαιρετήσαμε – πρόσθεσε – το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ. «Είναι ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίσουμε την πραγματικότητα ότι η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της ‘Αγκυρας και την επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του κυπριακού», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι απόδειξη για αυτό είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαροσίων.

«Προς το παρόν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία από τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, από την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, ωστόσο απομένει να αποδειχθεί ότι θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να βεβαιώσει αν πρόκειται για μια ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και συμμόρφωσης με τη διεθνή νομιμότητα ή για έναν ακόμα παραπλανητικό ελιγμό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι η έκθεση Μπορέλ λέει ότι η Τουρκία είτε θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου κάτι που όλοι ευχόμαστε, ή στην περίπτωση που επιλέξει να μείνει στο δρόμο της παραβατικότητας αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες.

«Σε κάθε περίπτωση κοινή μας θέση είναι ότι η στάση της ‘Αγκυρας δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το δικό μας στόχο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι οι αξιώσεις περί δήθεν λύσης δύο κρατών βρίσκονται εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών, ότι απορρίπτονται χωρίς συζήτηση από την Ελλάδα και την Κύπρο και βρίσκονται και εκτός πλαισίου της ΕΕ.

«Με το φίλο Νίκο επιβεβαιώσαμε και πάλι την κοινή μας θέση για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως επιθυμούμε να είναι καλές με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις συνθήκες, στους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλή γειτονίας. Χωρίς απειλές, χωρίς προκλήσεις, χωρίς επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά ούτε και φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής χωρίς να είναι αφελής», υπογράμμισε.

Αναστασιάδης: Μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού

Ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκεται στην Αθήνα για να «συνεορτάσουμε και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σημείωσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες και εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό.

«Όχι μόνο για τον ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», τόνισε προσθέτοντας πως αυτό που έχουν διαπιστώσει και οι δύο είναι πως μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού.

«Για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα συνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», διευκρίνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Παράλληλα ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν ενόψει της άτυπης διάσκεψης στην Γενεύη 27-29 Απριλίου και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημείωσε πως μια επιτυχία της διάσκεψης θα σήμανε τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα οδηγούσε σε λύση όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο.

Είπε ότι αυτή η θέση δεν αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ. «Ήμασταν και θα παραμείνουμε κράτος-μέλος και συνεπώς δεν μπορεί την ίδια ώρα μέσα από μία λύση να παραγνωρίζουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο», διαμήνυσε.

Πρόσθεσε ότι οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να είναι συναρτημένες με την έκθεση της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ.

«Αν θέλουν να συμβαδίσουν και να πλησιάσουν την Ευρώπη θα πρέπει αν είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν με αρχές, αξίες και προϋποθέσεις που η ΕΕ θέτει», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης για την Τουρκία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις θέσεις της Κύπρου.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ν. Αρμένης)

 

ΕΞΑΛΛΟΥ,  ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με την  πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρει:  η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα για να γιορτάσουμε μαζί την επέτειο των 200 ετών από τον αγώνα για την ανεξαρτησία μας. Η συμμετοχή σας στους εορτασμούς είναι μια ιδανική ευκαιρία για να τιμήσουμε και τη συμβολή του Κυπριακού Ελληνισμού  στον αγώνα αυτό και να θυμηθούμε τον ανιδιοτελή πατριωτισμό του.

Η Ελλάδα, όπως καλά γνωρίζετε, στηρίζει πάντοτε τον δικό σας αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού. Αγωνιζόμαστε  όλοι μαζί για μια δίκαιη και λειτουργική   λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δυστυχώς, έχουμε δει και ίσως δούμε και στο μέλλον να συνεχίζονται οι   τουρκικές προκλήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι ιδίως ενόψει της άτυπης πενταμελούς διάσκεψης θα επικρατήσει η λογική και η λύση θα αναζητηθεί ακριβώς πάνω στο ενωσιακό κεκτημένο και στο  πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα έχουμε  και πάλι την έγερση παράλογων τουρκικών αξιώσεων.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα στηρίζει πάντοτε τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού και πάντα θα είναι στο  πλευρό σας. Αγαπητέ Νίκο, αγαπητή Άντρη, καλώς ορίσατε, χαίρομαι που σας έχουμε μαζί μας».

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη, είπε: «θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω για την πραγματικά τιμητική πρόσκληση, την οποία αποδέχθηκα με ιδιαίτερη συγκίνηση, να παρευρίσκομαι για να συνεορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που έδωσε την ευκαιρία να δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, να είναι ένα σύγχρονο καθ΄ όλα ευρωπαϊκό ευνομούμενο κράτος, πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και προόδου. Και κατ΄ αυτόν τον τρόπο να μοιραστούμε μαζί, αυτό που δεν παραλείψαμε να πράξουμε ως καθήκον, σαν Έλληνες ζώντας στο 1821 στην Κύπρο.

Πέραν των 1000 εθελοντών συμμετείχαν στην Επανάσταση του ΄21 πληρώσαμε βαρύ τίμημα από πλευράς ηγητόρων τη κυπριακής κοινωνίας, με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και σωρεία άλλων απαγχονισμών ή τιμωρητικών μέτρων από πλευράς της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 Είναι από τον ίδιο αγώνα που εμπνεόμαστε σήμερα, 46 χρόνια μετά την τουρκική κατοχή, για να βρούμε δικαίωση. Μια δικαίωση που θα αποκαθιστά την ειρήνη στην Κύπρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που προσβλέπουμε με την άτυπη πενταμερή που συγκαλείται, όπως καλά γνωρίζετε, τον Απρίλιο στις 27 με 29 του μήνα.

Θα προσέλθουμε σε αυτήν την συνάντηση, σ΄ αυτήν τη διάσκεψη για το Κυπριακό, έτοιμοι πάντα με καλή βούληση και θέληση, αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει μια Σύνοδο για την Κύπρο που θα οδηγήσει μέσα από διαπραγματεύσεις στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης προς όφελος του συνόλου των κατοίκων.

Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα επιδείξει ανάλογο πνεύμα και θα εγκαταλείψει τις νοεφανείς ιδέες που θέλουν τη δημιουργία δύο κρατών.

Στόχος η λύση να είναι μέσα στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος και θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω πως με την κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι η Κύπρος θα έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ίδια ώρα θα προστατεύονται και θα νιώθουν ασφαλείς οι συμπατριώτες μου, οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα έχουν να ευνοηθούν από τη λύση, όπως βεβαίως και οι Ελληνοκύπριοι.

Την ίδια ώρα, με μια λύση του Κυπριακού θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας, Ευρώπης- Τουρκίας, Ελλάδας-Τουρκίας, πιστεύω, κάτι πολύ σημαντικό.

Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, για την τιμή να είμαστε παρόντες σε αυτούς τους σημαντικούς εορτασμούς για τον Ελληνισμό».

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post