Κυρ. Μητσοτάκης: “Αυτοπροστασία ή καραντίνα”

Κυρ. Μητσοτάκης: “Αυτοπροστασία ή καραντίνα”

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων.

Το δίλημμα “αυτοπροστασία ή καραντίνα”, έθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο τηλεοπτικό μήνυμα για τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι η αποφυγή ενός γενικού lockdown που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο εξαρτάται από όλους.

Για να τιθασεύουμε το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, πολιτεία και επιστήμονες να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά», είπε και πρόσθεσε:

«Ο ιός είναι εδώ και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη. Σε όλον τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει και ο εφιάλτης επιστρέφει».

Στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης:

– Ζήτησε εκ νέου τη συμμαχία του συνειδητού πολίτη, γεγιονός που όπως είποε δεν σημαίνει αποποίηση ευθύνης.

– Επεσήμανε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

– Διαβεβαίωσε ότι σε αντίθεση προς όσα ακούγονται οι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους.

 Περιέγραψε τον επαπειλούμενο κίνδυνο ως εξής: «Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε ‘lockdown’»

-Απέρριψε κάθε σκέψη περί κλεισίματος των σχολείων λέγοντας: «Τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση από τους πολίτες και τους κάλεσε να εφαρμόσουν τα μέτρα για προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι ο ιός παραμένει σε έξαρση και είναι πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίππη.

*Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, εννέα θάνατοι και τριακόσια-σαράντα-δύο νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Άγιον Όρος

Τουλάχιστον δεκατρία κρούσματα έχουν καταγραφεί έως τώρα στην χερσόνησο του Αθω και δύο μοναχοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Με εγκύκλιό της η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων, επιτρέποντας την είσοδο στο Ορος δέκα προσκυνητών για κάθε μοναστήρι, πέντε για τις σκήτες και δύο για τα κελιά και τις καλύβες των μοναχών. Επ’ αυτού στη σύσκεψη που έγινε στις Καρυές χθες με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιόδρα, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, η πολιτεία πρότεινε τη δεκαπενθήμερη «καραντίνα» του Αθω, πλην όμως η Ιερά Κοινότητα δεν την έκανε δεκτή και επέλεξε την ελαχιστοποίηση των προσκυνηματικών επισκέψεων. 

Τουλάχιστον δύο μονές έκλεισαν τις πόρτες τους για λόγους προστασίας, ενώ πέπλο σιωπής κάλυπτε το προγραμματισμένο να αρχίσει από σήμερα διήμερο ανεπίσημο προσκύνημα του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

Share this post