Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου , η οποία επισκέπτεται την Αθήνα

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν απόλυτα συντονισμένες για να απαντήσουν με τρόπο μεθοδικό, οργανωμένο και πάντα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του σήμερα με τη νέα πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η συνολική και συμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού με λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπουν οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι μοναδική βάση λύσης του Κυπριακού αποτελούν οι δεσμευτικές για όλους αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα σε ολόκληρη την επανενωμένη Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τέλος, ότι δεν νοείται συμφωνημένη λύση χωρίς την άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου, τόνισε ότι είναι τώρα μία δύσκολη χρονική συγκυρία, κατά την οποία “έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικές μικρές και μεγάλες προκλήσεις. Οπότε, πέραν από επιβεβλημένη που είναι η σχέση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας είναι και συνεργασία στον ίδιο παρονομαστή και πάντοτε σε συνάρτηση με τις βάσεις αρχών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνάντηση άρχισε με τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου και αντιλαμβάνομαι ότι είχατε και μία πολύ παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο της Βουλής. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου για την εκλογή σας. Είναι πολύ σημαντικό: για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην Κύπρο. Και εμείς κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα εκλέγοντας την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι και αυτή η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού, μόνο σε κάτι καλό μπορεί τελικά να οδηγήσει.

Θα έχουμε την ευκαιρία -πιστεύω- να έχουμε μία διεξοδική συζήτηση για τις μεγάλες κοινές εθνικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν απόλυτα συντονισμένες για να απαντήσουν με τρόπο μεθοδικό, οργανωμένο και πάντα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως και πάλι καλώς ήρθατε και σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας.

Αννίτα Δημητρίου: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, είναι πραγματικά μεγάλη τιμή, θα μου επιτρέψετε να πω, που βρίσκομαι με τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές μου σήμερα εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέρα από άριστες σχέσεις και αδελφικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι τώρα μία δύσκολη χρονική συγκυρία, εννοώντας ότι έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικές μικρές και μεγάλες προκλήσεις. Οπότε, πέραν από επιβεβλημένη που είναι η σχέση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας -και ευχαριστώ πάρα πολύ τον πρόεδρο της Βουλής, με τον οποίο είχαμε σήμερα μία πολύ σημαντική και εποικοδομητική θα προσέθετα συζήτηση για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε επιπροσθέτως και να ενισχύσουμε την κοινοβουλευτική διπλωματία- είναι και συνεργασία στον ίδιο παρονομαστή και πάντοτε σε συνάρτηση με τις βάσεις αρχών.

Όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μπορούμε όλα αυτά τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα, αμεσότερα και αποτελεσματικότερα. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι μεγάλη παρακαταθήκη όπως και βαρύ -θα μου επιτρέψετε να πω- το φορτίο. Έχουμε πολλά, κύριε Πρόεδρε, να διαχειριστούμε και εύχομαι και ελπίζω πραγματικά μαζί με τους συνεργάτες μου, με όλους τους βουλευτές και βουλεύτριες, να συμβάλλουμε και εμείς για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος που θέλουμε να εξασφαλίσουμε για την Κύπρο και την Ελλάδα του αύριο.

 

Προηγουμένως , η κυρία Δημητρίου είχε συνάντηση  με τον Έλληνα ομόλογο της , Κωνσταντίνο Τασούλα. 

 

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Την πεποίθηση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους και όλες, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο Συμβουλευτικό Κέντρο για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην Αθήνα.

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να συμβάλουμε στην προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους και για όλες. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε το έργο που παράγεται στο συμβουλευτικό κέντρο αλλά και ευρύτερα αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Βρισκόμαστε εδώ συμβολικά για να δούμε τη λειτουργία του κέντρου αλλά και ουσιαστικά για να δούμε τους τρόπους συνεργασίας διότι, ειδικά στην μετά-κορωνοϊού εποχή έχουμε ακόμα μεγαλύτερο έργο να παράξουμε και πολλά περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι με πνεύμα συνεργασίας μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα», σημείωσε η κ. Δημητρίου

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας, Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά για την παρουσία της κ. Δημητρίου στο ένα από τα τρία Συμβουλευτικά Κέντρα για τις γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. «Προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογική, κοινωνικής, εργασιακής και νομικής στήριξης. Η συνεργασία των δύο χωρών και σε αυτά τα θέματα θα είναι στενή», σημείωσε. Η Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Ελπίδα” όπου ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του Ιδρύματος, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Σε δηλώσεις της, η κ. Βαρδινογιάννη εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην κ. Αννίτα Δημητρίου τονίζοντας ότι η επίσκεψή της στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα που κάνουν τα παιδιά αλλά και το προσωπικό το νοσοκομείου.

«Η Κύπρος διαχρονικά στέκεται στο πλευρό μας. Τόσο με τις αδελφοποιήσεις και τις συνεργασίες όσο και από τη διαρκή στήριξη του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συζύγου του. Από σήμερα θεωρούμε και εσάς σύμμαχο μας. Σας απονέμω την τιμητική πλακέτα του ιδρύματος και σας καλώ να τοποθετήσετε ένα αστέρι με το όνομα σας στον τοίχο των αστεριών», τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού παρέδωσε ένα συμβολικό, όπως είπε, ποσό για την ενίσχυση του έργου της ογκολογικής μονάδας Παίδων, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν χώρο αγώνα και ελπίδας. «Ένας χώρος που αναβλύζει αγάπη και ελπίδα. Είναι χρέος μας να αναγνωρίσουμε το έργο του, ουσιαστικά και συμβολικά. Η πολιτεία πρέπει να στηρίζει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων και ως Πρόεδρος της Βουλής στηρίζουμε με το μικρό μας λιθαράκι τη μεγάλη προσπάθεια. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», σημείωσε η κ.. Δημητρίου.

Η επίσκεψη της κ. Δημητρίου στην Αθήνα συνεχίζεται αύριο, Τρίτη με συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τον Υπουργό Εξωτερικών, ενώ θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share this post