Κυρ. Μητσοτάκης: Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης

Κυρ. Μητσοτάκης: Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης

«Η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ επανέλαβε πως «προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας».

«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Στόλτενμπεργκ να εκφράζει την εκτίμηση πως ο μηχανισμός αποτροπής, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δημιουργεί χώρο για τη διπλωματία.

«Δεν είναι διμερές ζήτημα»

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Στόλτενμπεργκ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόκτηση του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιζητεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

«Πάντα έτοιμη για διάλογο η Ελλάδα»

Επανέλαβε εξάλλου πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου, ενώ επεσήμανε ότι η Αθήνα αναμένει τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για διερευνητικές επαφές, με μόνο αντικείμενο τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Χαρακτήρισε εξάλλου ευπρόσδεκτα μέτρα την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας των στρατιωτικών επιτελείων και τον μηχανισμό αποτροπής. Όπως είπε, πρόκειται για μέτρα τεχνικά που ακολούθησαν μια κρίση, αλλά δεν την απέτρεψαν.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις πρόσφατες αποφάσεις ως προς την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρατήρησε επιπλέον πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά -και την περίοδο της κρίσης- ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης.

 

Στόλτενμπεργκ: Ο μηχανισμός δημιουργεί χώρο στη διπλωματία

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης, «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση», όπως είπε.

Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες», ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς. «Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα.

Επιπλέον, χαιρέτισε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος «που σημαίνει αυτομάτως ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ» όπως είπε, ενώ επεσήμανε ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συνεισφέρουν σε αποστολές και βοηθούν πολύ στη διατήρηση ασφαλούς εναερίου χώρου στο Μαυροβούνιο και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά πολεμικά σκάφη αποτελούν ένα πολύτιμο κρίκο της αλυσίδας του ΝΑΤΟ.

«Όλη αυτή η συνεισφορά κρατά την Ελλάδα ισχυρή αλλά και το ΝΑΤΟ ισχυρό» είπε ο κ. Στόνλτεμπνεργκ και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. «Συζητήσαμε τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο. Αυτό έχει προεκτάσεις για τη δική μας ασφάλεια, άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού» είπε.

Των κοινών δηλώσεων είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Χθες  ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας», προσθέτοντας ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε μια πιθανότητα σύγκρουσης.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου», χαιρετίζοντας τη δημιουργία του μηχανισμού απεμπλοκής Ελλάδας – Τουρκίας.

Share this post