Κύπρου Γεώργιος: “Το θάρρος του ουκρανικού λαού να υπερασπίζεται την πατρίδα του αποτελεί μεγάλη έμπνευση!”

Κύπρου Γεώργιος: “Το θάρρος του ουκρανικού λαού να υπερασπίζεται την πατρίδα του αποτελεί μεγάλη έμπνευση!”

Θεία Λειτουργία από Ιεράρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας για τα Χριστούγεννα κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Λευκωσίας. 
 Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της ενθρόνισης του νεοεκλεγέντος Προκαθημένου της Αδελφής Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.
Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Γεωργίου,  και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, έφτασε στη Λευκωσία. Σήμερα, με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο,  ανήμερα του εορτασμού της Γέννησης του Χριστού, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, τελέστηκε στον αρχαίο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου της Αρχιεπισκοπής, η Θεία Λειτουργία στην ουκρανική γλώσσα για την τοπική ουκρανική κοινότητα.

Στην Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκε ο  πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο Ρουσλάν Νιμτσίνσκι .
Τη Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Συμεών και οι πατέρες Βασίλειος Λίλο και Δημήτριος  Δημήτριος Δημοσθένους  (από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου). Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος , ενδεδυμένος τα αρχιερατικά άμφια , διακόνησε το ιερό αναλόγιο και ανέγνωσσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας(ΟΕΟ), Επιφανίου.Μετά τη λειτουργία, η αντιπροσωπεία από την Ουκρανία έγινε δεκτή από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου, ο Μητροπολίτης Συμεών μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή και την αυριανή ενθρόνιση, καθώς και δώρα: Δύο εγκόλπια και ένα επιστήθιο Σταυρό, εικόνες  της Γεννήσως του Χριστού , του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδος. Επίσης , προσφέρθηκε το Ημερολόγιο του 2023 της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και διάφορες εκδόσεις της. 

Σε μια μακρά φιλική συνομιλία, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σημείωσε ότι “το θάρρος του ουκρανικού λαού να υπερασπίζεται την πατρίδα του αποτελεί μεγάλη έμπνευση”. Διαβεβαίωσε για την προσευχή του για την Ουκρανία και την αδελφική αγάπη για την Τοπική Εκκλησία της.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πολλά καλά και θερμά λόγια για την Εκκλησία Ουκρανίας  και την δοκιμαζόμενη από την ρωσική εισβολή  χώρα.  Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Στην συνέχεια  η αντιπροσωπεία προσευχήθηκε στην κρύπτη του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, όπου ο Μητροπολίτης Συμεών τέλεσε τρισάγιο  στον τάφο του μακαριστού  Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’.

Στην αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συμμετέχουν ο επικεφαλής της, Σεβ. Μητροπολίτης Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νιζίν κ. Ευστράτιος, ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Λίλο και οι λαϊκοί Γιούρι Ματσιούκ και Ρομάν Τιτικάλο.

Μίλησαν για την ιστορικότητα του γεγονότος και τόνισαν ότι προσεύχονται για όλους τους Ορθοδόξους και κυρίως τους δοκιμαζόμενους Ουκρανούς.

Οι δύο Ιεράρχες έφθασαν στο νησί για την ενθρόνιση αύριο του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εκκλησία της Κύπρου εξέφρασε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο, Ρουσλάν Νιτσίνσκι, αναφερόμενος στη στήριξη της Λευκωσίας προς το Κίεβο και προς τον λαό της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος,  ο πρέσβης της Ουκρανίας  και ο Αρχιεπίσκοπος Ευστραάτιος, απαντώντας σε ερώτηση του ageliaforos.com,   απέφυγαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου. 

*Παρακολουθείστε στον σύνδεσμο το δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ

Share this post