Κύπρου Γεώργιος : « Αναγνωρίζουμε τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Κύπρου Γεώργιος : « Αναγνωρίζουμε τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Είμεθα συγκυρηναίοι εις την άρσιν του Σταυρού της Ορθοδοξίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε επάξια την εκλογή του Μακαριωτάτου Γεωργίου  σε Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου και τόνισε ότι αυτή (η εκλογή) «είναι Θείο δώρο και μεγάλη ευλογία όχι μόνον διά την Εκκλησία  Κύπρου, αλλά και δια την Ορθοδοξία όλη».  

Ο  κ.  Βαρθολομαίος,  καλωσόρισε σήμερα (2.3.2023), με μεγάλη χαρά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και αναφέρθηκε με συγκίνηση στον μακαριστό προκάτοχο του κυρό Χρυσόστομο Β’

Επίσης , ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας  επεσήμανε στην προσφώνηση του  ότι για  το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η εκλογή του κ. Γεωργίου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο  «αποτελεί εγγύηση για την συνέχεια της ευλογημένης συμπορεύσεως των Εκκλησιών μας εις τα διορθόδοξα και τα διαχριστιανικά θέματα, καθώς και αναφορικώς προς την κατανόηση της αξίας της πιστότητος εις την παράδοση της Αληθείας, προς την αναγκαιότητα της μαρτυρίας της Ορθοδοξίας εις τον σύγχρονο κόσμο».


Ο Πατριάρχης έκανε αναφορά στον μέγα θεολόγο, μακαριστό Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη,  ο οποίος «προέτρεπε να αγωνιστούμε για να γεφυρωθεί  το χάσμα μεταξύ θεολογίας και ζωής, ώστε να αποκτήσει  ο εκκλησιαστικός λόγος ουσιαστική απήχηση εις την ζωή των ανθρώπων και η  ποιμαντική παρέμβαση  της Εκκλησίας και ο λόγος της θεολογίας να αγγίζουν τις υπαρξιακές χορδές του ανθρώπου» .

Επίσης,  υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου πραγματοποιείται σε μία δύσκολη για τις διορθόδοξες σχέσεις περίοδο.

Καταλήγοντας  , τόνισε:  «Είμεθα, Μακαριώτατε, συγκυρηναίοι εις την άρσιν του Σταυρού της Ορθοδοξίας, συνεργοί εις την οικοδομήν του Σώματος του Χριστού, συνεχισταί της κοινής παλαιφάτου Ορθοδόξου παραδόσεως, συναντιλήπτορες εις τους κινδύνους και συναγωνισταί διά την ενότητα της Ορθοδοξίας και διά την μαρτυρίαν εν τω κόσμω».

Πρώτη μέρα σήμερα  της εξαήμερης Ειρηνικής Επίσκεψης του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος υπογράμμισε : «Αναγνωρίζουμε και τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και γι’ αυτό είμαστε εδώ, και θέλουμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε και στην κατοχύρωση αυτών των δικαίων, αλλά και στην ενότητα όλων των Ορθοδόξων. Η Εκκλησία  Κύπρου θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας και αυτό να το ξέρετε».

Προγευόμενος της χαράς της συλλειτουργίας του , μεθαύριο (Κυριακή της Ορθοδοξίας), Μακαριώτατος στην αντιφώνηση του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  αναφέρθηκε στη μακραίωνα σχέση της Εκκλησίας Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο χαρακτήρισε, « πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας».

Επίσης, ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε:

*«Οσάκις η αγάπη του Θεού μας αξιώνει να επισκεπτόμαστε  τη Βασιλίδα των Πόλεων και να περνούμε την ιερά Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, νιώθουμε τη θρησκευτική και εθνική συγκίνηση να πλημμυρίζουν την καρδιά μας. Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα συντονισμό με τον ελληνοχριστιανικό μας Πολιτισμό και την ένδοξη Βυζαντινή μας Ιστορία, της οποίας αναπολούμε  βιωματικά τη χιλιόχρονη διαδρομή! Νοητά ανεβαίνουμε  στις κορυφές των δημιουργικών, πολιτιστικών και ιστορικών της μεγαλείων. 

*«Η σημερινή επίσκεψή μας στην Επτάλοφο, Παναγιώτατε, αποτελεί την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη, αφ’ ότου, πρότινος χρόνου, η Θεία του Κυρίου Πρόνοια  με αξίωσε να αναλάβω τους οίακας της κατά Κύπρον Αγιωτάτης Εκκλησίας. Είναι, ως εκ τούτου,  βαθύτατη η συγκίνηση, την οποία βιώνω ευρισκόμενος, με την ιδιότητά μου αυτή, στο ιερό τούτο Θησαύρισμα της Ορθοδοξίας».

ΦΩΤΟ: Α. Βικέτος

*Αναλυτικά διαβάστε στο δελτίο του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Θερμή υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Share this post