Κύπρος : Ρεκόρ κρουσμάτων από κορονοϊό

Κύπρος : Ρεκόρ κρουσμάτων από κορονοϊό

58 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 

*Αφωνία υπουργού Υγείας για τον Αβέρωφ

Ένας ακόμα θάνατος, εξαιτίας του κορονοϊού και  ρεκόρ κρουσμάτων (58)  καταγράφηκαν σήμερα στην Κύπρο.  

Νεκρός είναι εξηνταεξάχρονος με βαβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Με τον σημερινό  θάνατο ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους εννέα, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 χρόνια. Επτά από αυτά είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκκης, τα 58 νέα κρούσματα, αφορούν:

-24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,

-2 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις, και

-32 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και αυτά τα  δεδομένα ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 320, περιλαμβανομένων των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο κ. Κωστρίκκης σημειώσε ότι από τα 15 περιστατικά,  που δηλώθηκαν προχθες και το ιστορικό τους διερευνάται, για τα 14 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ το ένα συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

Πρόσθεσε ότι τα 320 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 8176  εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ιδιωτικά εργαστήρια.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα 181 από τα 320 περιστατικά προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Εικοσιτέσσερα από τα άτομα,  που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

 

Ουδεμία απάντηση από Ιωάννου  για το θέμα Αβέρωφ

Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου έκανε σήμερα δηλώσεις με συστάσεις προς τους πολίτες, ωστόσο αποφεύγει συστηματικά να απαντήση στην χθεσινή γραπτή ερώτηση μας ,  αν η  επίσκεψη του προέδρου του ΔΗΣΥ σε δημόσιο νοσηλευτήριο συνιστά παράβαση του περί Λοιμώξεως Νόμου και των σχετικών διαταγμάτων;”.  

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος δεν έλαβε κανένα μέτρο για την απαράεκτη συμπεριφορά Αβέρωφ και ΟΚΥΠΥ, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σπίτι,  “διότι η κατάσταση, και μετά το σημερινό αυξημένο αριθμό κρουσμάτων (58), είναι πολύ σοβαρή, έγραψε στο  στο Facebook.

«Τα αυξημένα κρούσματα επιβεβαιώνουν ότι δυστυχώς τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρξε συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που μας υποχρέωσε να επιβάλουμε πρόσθετες απαγορεύσεις. Δεν ήταν επιλογή ελαφρά τη καρδία αλλά αδήριτη ανάγκη.

Σας παρακαλούμε πολύ: Μείνετε σπίτι, αν πρέπει να βγείτε τηρείστε αποστάσεις και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας. Είναι ο μόνος τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», ανέφερε  ο κ. Ιωάννου

Το ΑΚΕΛ σε νέα ανακοίνωση αναφέρει: ” ενοχλούν ενέργειες κατάφωρα προκλητικές –όπως η επίσκεψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ να πραγματοποιήσει επικοινωνιακή επίσκεψη σε δημόσιο νοσηλευτήριο με τη συνοδεία κάμερας κιόλας- την ώρα που έχει απαγορευθεί η επίσκεψη συγγενών ασθενών στα νοσοκομεία. Αναμένουμε ακόμα εξηγήσεις και απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό για το ποιος και γιατί έδωσε αυτή την άδεια. Αν βέβαια δόθηκε άδεια. Οι υπερβολές και η προχειρότητα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στα μέτρα. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε μέτρο που είναι αποτελεσματικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο, λογικό και νόμιμο στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Έκκληση μας προς τους πολίτες είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα”.

 *Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα   οι ασθενείς με κορονοϊό είναι 77 , μετά τον εντοπισμό άλλων επτά κρουσμάτων.

Τρία από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Καρπασία, αλλά δεν αφορούν ελληνοκύπριους. Οι θάνατοι από τον ιό ανήλθαν στους δύο.

Share this post